Εθνική και Eurobank θα δώσουν τον τόνο στο ΧΑ

Οι σχεδόν επιθετικές αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής και το άνοιγμα θέσεων σε συμβόλαια του FTSE 20 ενισχύουν την συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα εβδομάδα κατά την οποία τον τόνο αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα της Eurobank (Δευτέρα) και της Εθνικής την Τρίτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι σχεδόν επιθετικές αγορές προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης και το άνοιγμα θέσεων σε συμβόλαια του FTSE 20 ενισχύουν την συγκρατημένη αισιοδοξία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι προηγούμενη αντίδραση της αγοράς είχε υποστηριχθεί από την ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων της Alpha, κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι θα συμβεί αυτή τη φορά με αφορμή την Εθνική, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου. Θα έχει προγηθεί η Eurobank, τη Δευτέρα.

Διευκολύνει άλλωστε τους ”παραγωγάδες” πως τη μεθεπόμενη της γενικής συνέλευσης της Εθνικής λήγει η σειρά συμβολαίων μηνός Νοεμβρίου.

Το ότι ο FTSE 20 ”χρωστά” μια κίνηση προς τις 950 μονάδες, αποτελεί όχι μόνο κοινή εκτίμηση, αλλά και στοιχειώδη τεχνική προϋπόθεση κάθε ανεπτυγμένης αγοράς. Πρακτικά εάν θέλουμε να μιλάμε για χρηματιστήριο που ακολουθεί κάποιους βασικούς νόμους, η κίνηση αυτή θα πρέπει να καταγραφεί μέχρι τις 15 – 20 Δεκεμβρίου.

Το ζητούμενο είναι ότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθώς στη διάρκεια της διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων, αναδείχτηκαν κάποια επί μέρους αμυντικά χαρακτηριστικά της Σοφοκλέους, που της επέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο να αυτονομηθεί.

Στην περίπτωση που δεν συμβούν δραματικές εξελίξεις στα ξένα, η αγορά έχοντας για βάση τις 1.795 μονάδες βεβαίως και των 1.810, μπορεί να αντιδράσει προς υψηλότερα επίπεδα τιμών. Κίνηση που παραδοσιακά συμβαίνει τέτοιες εποχές και που εύλογα εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς πολλών.

Θεωρώντας ως πιθανότερο το θετικό σενάριο, ανάλογα με το ”άνοιγμα” της Δευτέρας ότι σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων θα αφορά μετοχές εταιριών με ποιοτικά κριτήρια, αναμφίβολα την Εθνική, εκτιμούμε την Eurobank και από κει και πέρα τις μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου η αύξηση συναλλαγών δίνει σήματα και αφορμές αγορών – ανόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v