Τι θα κάνει ο Ολλανδός;

Με σκοτσέζικο ντους της λογικής 50 στη συνέχεια 25 και τελικά 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα τα αμερικανικά επιτόκια, επιχειρείται να υποχρεωθεί σε ανάλογη κίνηση η Ευρώπη, κυρίως όμως να παραταθεί η εισροή κεφαλαίων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μήνυμα για μετάθεση στην διόρθωση φαίνεται να στέλνει ο 76χρονος πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Είναι νωπές άλλωστε οι αιτιάσεις από το Σεπτέμβριο κιόλας τόσο του διοικητή της Fed (Έντουαρντ Γκάμλιχ) και του προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας (Ρόμπερτ ΜακΤίαρ) για κίνηση που θα έδινε ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Μένει να δούμε πως θα εκλάβουν οι Ευρωπαίοι, την για αυτούς εκβιαστική κίνηση των Αμερικανών.

Η Σοφοκλέους δεν έχει λόγο σε αυτή τη φάση να ακολουθήσει την Ευρώπη σε περίπτωση που επιχειρηθεί διόρθωση. Θα πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο η κατοχύρωση των 16 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, οι εντολές αγοραστών που και χθες υπήρχαν στον ΟΤΕ, η τιμή στόχος των 10 ευρώ που δίνεται για την Cosmote, η αντεπίθεση της Εμπορικής και τα όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο επενδυτικό χώρο.

Η χθεσινή κίνηση της Eurobank προφανώς για λόγους ενίσχυσης κεφαλαιακής επάρκειας προσδίδει εκτός των άλλων και πλεονέκτημα για τη φετινή χρήση λόγο των φορολογικών μειώσεων.

Άλλωστε σε φορολογικά οφέλη είχε αναφερθεί πρόσφατα και η Π&Κ (17/10) σε ανάλυσή της επισημαίνοντας ότι ”η τράπεζα ωφελείται από τις φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνει λόγω της συγχώνευσης με την Τέλεσις. Θα διαπιστωθεί στην πράξη κατά πόσο θα καλυφθεί υπέρ των ΕΠΕΡΑ και ΕΠΑΝΑ η απόκλιση τιμής (discount) ή αν θα υποχωρήσει η τιμή της τραπεζικής μετοχής. Πάντως η κίνηση από μόνη της προσδίδει πέραν της μακροπρόθεσμης και μια καθαρά βραχυπρόθεσμη δυναμική.

Εάν κρατήσει ο FTSE 20 λόγω Εθνικής, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στη ΔΕΗ και την αδυναμία της Coca-Cola, θα πρέπει να αναμένεται συντήρηση της ανοδικής τάσης όπως αυτή αποτυπώθηκε χθες και στις δύο ασφαλιστικές της Αγροτικής, την Ζάχαρη και τα ΚΑΕ, αλλά και τον ΕΤΒΑ, Βάρδα, Τεχνικής Ολυμπιακής.

Πέραν αυτών θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές εταιριών που παρουσιάζουν καλά αποτελέσματα στο 9μηνο και παρατηρείται αύξηση των συναλλαγών τελευταία (Μαϊλλης, Lodis, ΕΛΜΕΚ, AS Company) ενώ λόγω της επίσπευσης εισαγωγής του ΟΛΠ, ενδιαφέρον ενδέχεται να αρχίσει να παρουσιάζει η μετοχή του ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v