Aνάχωμα ο FT 20, ”άτσαλη” αποχώρηση από περιφέρεια

Αμετάβλητη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Σοφοκλέους μετά από μία έντονα νευρική συνεδρίαση. Οι τηλεπικοινωνίες (1,9%) και λιγότερο οι τράπεζες (0,27%) λειτούργησαν ως ανάχωμα στις πιέσεις από ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, 3Ε, αλλά και της περιφέρειας, καθώς οι trades προτίμησαν, κάπως... άτσαλα, την κατοχύρωση κερδών.

Μηδέν ο Δείκτης τουλάχιστον όσον αφορά στη ποσοστιαία μεταβολή, μηδέν όμως και η ευρύτερη αγορά.

Και αυτό διότι η σημερινή κίνηση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η αγελαία συμπεριφορά υφίσταται ως φαινόμενο και, μπορεί να θεωρεί κανείς, ότι θα συνεχίσει να υφίσταται όσο η προεξάρχουσα μάζα των επενδυτών σπεύδει να αποκομίσει κέρδη, όταν εμφανίζονται δείγματα αδυναμίας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα το φαινόμενο της ”προβληματικής” μετοχής στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αφού εξέλειψε χθες, επανήλθε σήμερα υπό την μορφή της ΔΕΗ (-2,04%), εν αντιθέσει με τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες οι οποίες σήμερα επέδειξαν αξιοθαύμαστη συμπεριφορά, με τις δεύτερες (+1,9%) να πρωταγωνιστούν και με τη Panafon (+3,8%) να κλέβει την παράσταση.

Όσον αφορά στη περιφέρεια, εξαιρουμένων κάποιων αναλαμπών, όπως η περίπτωση της Βάρδας (+9,8%) και της Αλουμύλ (+9,58%), η αποχώρηση των περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων υπήρξε κάτι παραπάνω από προφανής, ενώ άτσαλη στην καλύτερη των περιπτώσεων υπήρξε η αποχώρηση των επενδεδυμένων μικροεπενδυτών σε αυτές.

Στην αγορά παραγώγων οι πολύ μικρές διακυμάνσεις χαρακτήρισαν την κίνηση των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20. Η εμφάνιση όμως ενός μικρού discount στον εικοσάρη, έδειξε κυρίως ότι σήμερα υπήρξαν περισσότεροι πωλητές, παρά ότι στην υποκείμενη αγορά η τάση δεν υπήρξε τόσο εμφατική.

Το ερώτημα που πλανάται τώρα δεν είναι το τι θα πράξει η αγορά αύριο ή την Πέμπτη, αλλά κυρίως, εάν η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών σήμερα, στο 2 προς 1 υπέρ των πρώτων, αντικατοπτρίζει την γενικότερη απροθυμία των εμπλεκομένων να ”πιστέψουν” στην αγορά, ή αν στον αντίποδα η αγορά απλά σήμερα πήρε μια ανάσα προτού δοκιμάσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: ΑΝΕΚ, (προνομιούχες, 96) και Λανακάμ (κοινές), ενώ σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της ΑΝΕΚ (προνομιούχες, 96)

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ντεσπέκ Πολυμέσα (καταγράφοντας απώλειες ύψους 2,61%, στα 8,20 ευρώ), Λάντεκ Επικοινωνίες και Αλλατίνη (καταγράφοντας απώλειες ύψους 5,88%, στα 2,72 ευρώ).

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ντεσπέκ Πολυμέσα και Λάντεκ Επικοινωνίες (σημειώνοντας απώλειες της τάξεως του 7,23%, στα 7,44 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 106 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 13,82% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,39 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 500.000 τεμαχίων της Πλαστικά Θράκης στην τιμή των 1,67 ευρώ και δύο πακέτα (3.000, 1.190 τεμαχίων) της Fitco στην τιμή των 2,42 και 2,48 ευρώ αντίστοιχα.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα 150.000 τεμαχίων έκαστο της Δυναμική Ζωής στην τιμή των 5,16 και 5,2 ευρώ αντίστοιχα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v