Δυναμικό rebound 3,95% στον FTSE 20

Καιρό είχε να δεί η Σοφοκλέους παρόμοια άνοδο (3,29%) με σημαντική αύξηση των συναλλαγών (123 εκατ. ευρώ), που επιτεύχθηκε χάριν της συνδρομής των βαριών χαρτιών (3,95%). Εντυπωσιακά κέρδη για Εθνική (6,7%), Εμπορική (6,65%), ΟΤΕ (3,97%), ενώ 160 μετοχές έκλεισαν με κέρδη άνω του 5%. Αξιοσημείωτα τα κέρδη για Τράπεζα Κύπρου (16,67%) και Αττικής (12%).

Τα πράγματα ξέρεις ότι πάνε καλά όταν:

* Δύο τίτλοι του τραπεζικού κλάδου έχουν ”κλειδώσει” στο limit-up (Κύπρου και Αττικής).

* Υπάρχουν μόλις 14 τίτλοι που καταγράφουν απώλειες

* Ο τζίρος υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

* Υπάρχουν 160 τίτλοι (ακριβώς η μισή αγορά) που έχουν κλείσει με κέρδη άνω του 5%.

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον απλό ”επενδυτικό οδηγό”, ή κάποια πανάκεια που να καταδεικνύουν πως ένας επενδυτής θα πρέπει να κρίνει το ποιόν μιας συνεδρίασης.

Τα προαναφερθέντα στατιστικά ”ανήκουν” στη σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑΑ, δικαιώνοντας όσους εκτιμούσαν πως μια μέρα, όταν δεν παρατηρηθεί το φαινόμενο του ”προβληματικού” τίτλου, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε μετά σχετικής ευκολίας να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο το 1.800 μονάδων.

Όπερ και εγένετο. Για πρώτη φορά εδώ και εφτά συνεδριάσεις, η τάση του Γενικού Δείκτη υπήρξε πλήρως συμβατή με την αντίστοιχη της ευρύτερης αγοράς, αφού με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, όπου οι short θέσεις όπου υπήρχαν έκλειναν με market εντολές αγορών, ο Γενικός Δείκτης μπόρεσε να καταγράψει κέρδη 3,29%, κλείνοντας στις 1.834,19 μονάδες, εν μέσω συναλλακτικής δραστηριότητας που για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ, και δη αναρριχήθηκε έως τα 123 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκ. ευρώ αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Σαφής η υπεροχή των αγοραστών, με Εθνική (6,7%) και Κύπρου (16,7%) να πρωταγωνιστούν στο τραπεζικό κλάδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αγορά παραγώγων, όπου το κλείσιμο short θέσεων έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, κυρίως λόγω του ότι οι υποψήφιοι αγοραστές έσπευδαν να κλείσουν πάνω στο premium.

Ζητούμενο, όπως πάντα, η διάρκεια. Αναγνωρίζεται ευρέως πως ο Δείκτης μπορεί κάλλιστα να ”εκδράμει” έως τη περιοχή των 1.900 μονάδων, ωστόσο εάν κυριαρχήσει εκ νέου η αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, σίγουρα θα έχουμε συνεδριάσεις αντίστροφης τάσης από τη σημερινή. Καθόλου δεν ενοχλεί όμως, αφού και η διακύμανση, είναι πολυπόθητη.



Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Δέλτα Συμμετοχών.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ντεσπέκ Πολυμέσα, Δυναμική Ζωής και Παπαστράτος.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ντεσπέκ Πολυμέσα (σημειώνοντας κέρδη ύψους 0,48%, στα 8,42 ευρώ) και Δυναμική Ζωής (καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,15%, στα 5,28 ευρώ)

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 123 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 68,49% έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 4,18 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 460.000 τεμαχίων της Informatics στην τιμή των 6,44 ευρώ, ένα πακέτο 10.000 τεμαχίων της Σέλμαν στην τιμή των 1,30 ευρώ και ένα πακέτο 106.250 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 11,39 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v