Τι λέει η JP Morgan για ΟΤΕ - RomTelecom (update)

Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο σχολιάζει η JP Morgan τη συμφωνία του ΟΤΕ με το Βουκουρέστι για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στη RomTelecom, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση ”neutral”. Οι εκτιμήσεις της JP Morgan για τα επιπλέον κεφάλαια που θα κληθεί να καταβάλει ο ΟΤΕ για RomTelecom και Cosmorom, αλλά και τα σχόλια από Marfin Hellenic και P&K.

Τι λέει η JP Morgan για ΟΤΕ - RomTelecom (update)
Σύσταση για ”ουδέτερη στάση” εξακολουθεί να κάνει η JP Morgan για τη μετοχή του ΟΤΕ, σε έκθεσή της με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την αποτίμηση του τίτλου ”μη ελκυστική”, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη RomTelecom.

Ο οίκος ως δίκαιη αποτίμηση της μετοχής και με βάση τη μέθοδο αποτίμησης Discount Free Cash Flow SOP, θέτει τα 12,4 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σύμφωνα με άλλη μέθοδο (market to market SOP), ως τέτοια, εκτιμώνται τα 11 ευρώ.

Πίσω από την πρόσφατη δυσμενή αναθεώρηση της μετοχής του οργανισμού, αναφέρει η JP Morgan, βρίσκεται η νέα του επένδυση στη RomTelecom, με την οποία ο οίκος ξεκάθαρα διαφωνεί.

Μέσω της ρουμάνικης επένδυσης, αναφέρεται, ο οργανισμός εκτίθεται περισσότερο στο μακροοικονομικό και το συναλλαγματικό ρίσκο της Ρουμανίας, ενώ η ίδια η RomTelecom εκτιμάται ότι θα αποτελεί ”βάρος” στην ταμειακή του ροή.

Η RomTelecom βρίσκεται σε φάση οικοδόμησης δικτύου, κάτι που φαίνεται ότι θα απαιτήσει εξωτερική οικονομική ενίσχυση για τα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια, η οποία, εικάζεται ότι θα προέλθει από τον κύριο μέτοχο, τον ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα και με βάση τα κεφάλαια που δαπάνησε η Cosmote για την δημιουργία δικτύου στην Ελλάδα και η Centertel για τη δημιουργία δικτύου στην Πολωνία, η CosmoRom, θυγατρική της RomTelecom υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί συνολικά 800 - 1.200 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη επενδυθεί τα 350 εκατ. ευρώ.

Για τις δραστηριότητες της RomTelecom στη σταθερή τηλεφωνία, ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν από 300 έως 400 εκατ. ευρώ σε χρονικό διάστημα τριών ετών και ο ΟΤΕ ως βασικός μέτοχος θα έχει την ευθύνη για την καταβολή τουλάχιστον του μισού από αυτά.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνονται τα σημαντικά κόστη στις εγχώριες δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ και οι δυσκολίες να περικοπούν αυτά.

Εξάλλου, στις εξελίξεις γύρω από τη RomTelecom αναφέρεται και το flash note της Marfin Hellenic με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου. Η Marfin Hellenic υπολογίζει ότι η αποτίμηση της ρουμάνικης εταιρίας ορίστηκε στα 751 εκατ. δολάρια, κάτι που αποκαλύπτει πολλαπλασιαστή EBITDA στο 5, αντίστοιχο με τις ανταγωνίστριες εταιρίες αναδυόμενων αγορών.

Η αποτίμηση χαρακτηρίζεται ”απαιτητική”, ενώ αναγνωρίζεται ότι το premium είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί από τις κινήσεις του ίδιου του ΟΤΕ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου.

Το report, δεν δίνει τιμή στόχο ούτε και σύσταση για τη μετοχή του Οργανισμού, καθώς οι αναλυτές της εταιρίας αναμένουν να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες από τη συμφωνία, ενώ η προηγούμενη σύσταση προέβλεπε ”συσσώρευση” (accumulate).

Παράλληλα, πρόβλεψη για ”απόδοση κατώτερης από της αγοράς” (Underweight) για τη μετοχή του ΟΤΕ επισημαίνεται σε έκθεση της P&K με ημερομηνία 04/11.

Το report θεωρεί πως ο ΟΤΕ θα αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 54% (με βάση δημοσιεύματα τύπου) στη RomTelecom, δηλαδή 19% επιπλέον από το 35% που ήδη κατείχε.

Με αυτή την παραδοχή και δεδομένου ότι το ύψος της πρόσφατης συμφωνίας είναι στα 243 εκατ. ευρώ - η συνολική αξία της ρουμανικής εταιρίας μπορεί να αποτιμηθεί στα 1,035 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ως ”υψηλό”, αφού σημαίνει ότι διαπραγματεύεται 5,9 φορές τα εκτιμώμενα για το 2002 EBITDA, έναντι των 4,4 φορών του ΟΤΕ.

Στην έκθεση σημειώνεται πως το καθαρό χρέος της εταιρίας (RomTelecom) ανέρχεται στα 448 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΕΒΙΤDA υπολογίζονται περί τα 250 εκατ. ευρώ (2002).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v