Μείωση στο 1,5% αναμένεται για τα επιτόκια σε ΗΠΑ

Κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται από την πλειοψηφία των αναλυτών να μειωθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ την Τετάρτη, ώστε να διαμορφωθούν στο επίπεδο του 1,5%. Ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν πως δεν είναι απίθανη μια ανάλογη κίνηση από την πλευρά της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ.

Μείωση στο 1,5% αναμένεται για τα επιτόκια σε ΗΠΑ
Στο συμπέρασμα πως ο Αλ. Γκρίνσπαν και τα 11 υπόλοιπα μέλη της FED θα προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων την προσεχή Τετάρτη, συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειωτέον ότι την επόμενη ημέρα συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, , δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε μείωση επιτοκίων, κάτι, όμως το δεν μπορεί να αποφύγει έως το τέλος του έτους.

Η διάσταση στις απόψεις των αναλυτών για τη μείωση από πλευράς FED εστιάζεται στο ύψος της μείωσης, αφού αναλυτές της UBS Warburg επί παραδείγματι, εκτιμούν πως το ύψος της περικοπής του κόστους δανεισμού θα διαμορφωθεί στις 25 μονάδες βάσης, την ίδια στιγμή όπου αναλυτές της HSBC αναμένουν εντονότερη ”παρέμβαση” της τάξεως των 50 μονάδων βάσης.

Εξάλλου, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ 127 οικονομολόγων διαπιστώθηκε πως η πλειοψηφία τους εκτιμά την διαμόρφωση των επιτοκίων, μετά την μείωσή τους, στο επίπεδο του 1,5%, ενώ οικονομολόγοι της SSSB δεν δίστασαν να συνδέσουν την παραπάνω κίνηση με τις εκλογές στο Κονγκρέσο.

Βρετανοί διαχειριστές υποστήριζαν πως πριν ”10 ημέρες περίπου κανένας δεν υποστήριζε πως η μείωση των επιτοκίων είναι άμεση, όμως οι καταστάσεις μεταβλήθηκαν και τα στοιχεία από την ανεργία στην ευρωζώνη και την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ είναι απογοητευτικά”.

Με την συρρίκνωση των επιτοκίων οι αμερικανικές αρχές φιλοδοξούν, μεταξύ άλλων, να ”ενισχύσουν” την κατανάλωση, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη Wall Street.

”Διασπασμένοι” παρουσιάζονται οι αναλυτές στο ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας και την ΕΚΤ, αφού ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν πως τα παραπάνω ιδρύματα θα προχωρήσουν στην μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως δεν θα πραγματοποιηθεί ανάλογη κίνηση σε αυτή την χρονική φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v