”Πάσο” στα βαριά, μόχλευση στην περιφέρεια

Η διακύμανση εντός του εύρους 1.823,8 – 1.842,3 μπορεί να θεωρηθεί ότι προσδιορίζει – για σήμερα – τα όρια της Σοφοκλέους. Παραμένουν οι πιέσεις στις τράπεζες, ανοδικά κινούνται οι τηλεπικοινωνίες λόγω Cosmote και Panafon, ενώ δεν λείπει η... μόχλευση στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια ελαχιστοποίησης του ρίσκου αντιδρά μέχρι στιγμής η αγορά. Τεχνικά η διακύμανση εντός του εύρους 1.823,8 – 1.842,3 μπορεί να θεωρηθεί ότι προσδιορίζει – για σήμερα – τα όρια της αγοράς.

Περιοχή που αντιστοιχεί σε ανάλογο εύρος 906 – 916 μονάδων για τον FTSE 20 για όσο ο τραπεζικός δείκτης ”ακουμπά” στο σημερινό χαμηλό των 2.795,12. Οι συναλλαγές των περίπου 40 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνουν την προσπάθεια κατοχύρωσης, κυρίως βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και την ενίσχυση της θέσης ορισμένων θεσμικών σε συγκεκριμένους, επιλεγμένους τίτλους.

Τα καλά αποτελέσματα για παράδειγμα της Cosmote, της Vodafone/Panafon ενισχύουν το ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων διαχειριστών καθώς φαίνεται ως πιθανότερο ενδεχόμενο η διάσπαση ”μεσοπρόθεσμων αντιστάσεων” κυρίως για την πρώτη (9,8 – 10,2 ευρώ) και λιγότερο της δεύτερης.

Στη μετοχή της Eurobank οι μέχρι στιγμής συναλλαγές φτάνουν στο περίπου 15% του συνόλου των μετοχών που έχουν δανειστεί χθες και σήμερα διάφοροι από την ΕΤΕΣΕΠ.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται χαμηλότερα των 15,5 ευρώ με συναλλαγές 100.000 τεμαχίων, καθώς φαίνεται ότι η πλειονότητα των επενδυτών προεξοφλεί τη μείωση των κερδών της κατά 47%. Εάν της … κάτσουν όμως καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα;

Ολ΄ αυτά δεν αναιρούν την εκτίμηση ότι η αγορά παραμένει σε κομβικό σημείο – σταυροδρόμι – με την εκτίμηση πως έχει ήδη καταγραφεί ”τοπικό υψηλό” να είναι και η επικρατέστερη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως στην αγορά δεν υπάρχουν ακόμη και βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες καθώς μιας σειράς μετοχών η τρέχουσα τιμή κυμαίνεται χαμηλότερα της ονομαστικής, οι αποτιμήσεις πολλών θυγατρικών και συμμετοχικών είναι σε ”αστεία” αλλά και ταυτοχρόνως σε επικίνδυνα χαμηλά, για τις μητρικές, επίπεδα τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρώτες δέκα σε κέρδη μετοχές, πλην της Ξυλεμπορίας, έχουν υψηλότατη συναλλακτικότητα και εμπορευσιμότητα. Ανάλογη όμως είναι η εικόνα και για τις επόμενες δέκα ενώ στα θετικά για σήμερα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αφύπνιση των Επιχ. Αττικής και οι συναλλαγές στον Στρίντζη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v