Στο προσκήνιο και σήμερα οι ασφαλιστικές

Σε αρνητικό πρόσημο κινείται η Σοφοκλέους, επηρεαζόμενη κυρίως από τις τράπεζες, καθώς εν αναμονή των αποτελεσμάτων σημειώνονται κάποιες πρώτες πωλήσεις στις μετοχές κυρίως των Eurobank και Εθνικής για λογαριασμό ξένων, ενώ σημαντικός ήταν και σήμερα ο δανεισμός τίτλων (και εν συνεχεία ανοιχτών πωλήσεων) για τη μετοχή της Eurobank. Διατηρείται και σήμερα το ενδιαφέρον γαι τις ασφαλιστικές, λόγω και των σεναρίων για τις αποτιμήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιορισμένες οι συναλλαγές, στα 10 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα, επιβεβαιώνουν την επιφυλακτικότητα που δικαιολογημένα κυριαρχεί.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων των Eurobank, Εθνικής και Εμπορικής, σημειώνονται κάποιες πρώτες πωλήσεις στις μετοχές κυρίως των Eurobank και Εθνικής για λογαριασμό ξένων, ενώ σημαντικός ήταν και σήμερα ο δανεισμός τίτλων (και εν συνεχεία ανοιχτών πωλήσεων) για τη μετοχή της Eurobank.

Η τιμή της μετοχής πιέζεται χαμηλότερα μέχρι τα 11 ευρώ με λίγες όμως συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τις 7.000 τεμάχια την πρώτη ώρα. Στα 15,5 ευρώ υποχωρεί και η τιμή της Εθνικής, ενώ στη μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να καταγράφονται ρευστοποιήσεις απ΄ πλευράς ξένων, κάποιο άλλοι κωδικοί όμως εμφανίζονται αγοραστές.

Για τη μετοχή του Οργανισμού, ζητούμενη θα πρέπει να θεωρείται η διαμόρφωση ”στήριξης” γύρω στα 11 ευρώ.

Πρωταγωνιστικός και σήμερα ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου, με τις μετοχές να αντιδρούν συνολικά συνεχίζοντας την καλή παράδοση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Για τον κλάδο, πέραν των χαμηλών αποτιμήσεων, παίζεται ένα σημαντικότερο ίσως ”στοίχημα” που αφορά στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων-συμμετοχών τους.

Στην περίπτωση που για τον υπολογισμό της μέσης τιμής συνεκτιμηθούν όχι μόνο η τρέχουσα αλλά και η προηγούμενη χρήση (συνολικά δύο χρήσεις) εύλογα διαφαίνεται το πλεονέκτημα που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι εταιρίες του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Cosmote, η τελευταία επωφελείται των ομολογουμένως πολύ καλών αποτελεσμάτων τριμήνου. Για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να θεωρηθεί ως πιθανότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω πίεσης προς τα 9,1 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ η σχετική διαδικασία μετοχοποίησης θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα βεβαιότητα προς τα μέσα Δεκεμβρίου.

Μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης με αυξημένη τελευταία εμπορευσιμότητα, επανέρχονται στο προσκήνιο, έστω και βραχυπρόθεσμα, με χαρακτηριστικότερη σήμερα την περίπτωση των Μύλων Κεπενού, αλλά και των Compucom, Κορδέλου, Ικτίνου, και ορισμένων άλλων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v