Η επιστροφή του ”έξυπνου χρήματος”

Οταν οι τόκοι πλέον καλύπτουν μέρος του πληθωρισμού, όταν οι μερισματικές αποδόσεις κινούνται στην περιοχή του 4-4,5%, όταν τα discount των ΑΕΕΧ... ”εξαγοράζονται” με το δείκτη στις 1800 μονάδες, το ”έξυπνο χρήμα” επιστρέφει σταδιακά στην αγορά.

Η επιστροφή του ”έξυπνου χρήματος”
του Γιώργου Παπανικολάου

Πράγματι, φίλοι επενδυτές και καταθέτες, μικροί ή μεγάλοι, αυτή τη περίοδο οι τράπεζες απλά φυλάνε τα χρήματά σας, έναντι...αντιτίμου.

Εάν λάβετε υπ’ όψιν τον πληθωρισμό που ”τρέχει” με περίπου 3,7%...επισήμως, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε έχετε μεγάλη προθεσμιακή κατάθεση είτε repos είτε σχετικά βραχυχρόνια ομόλογα, μπαίνετε...μέσα.

Το χρήμα σας απαξιώνεται σταδιακά από τον πληθωρισμό διότι η καθαρή απόδοση των τόκων είναι μικρότερη!!! Και η κατάσταση αυτή ουδόλως αναμένεται να αλλάξει. Το πιθανότερο είναι ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κι άλλο!!!

Η λογική λοιπόν λέει ότι πρέπει να αναζητήσετε και κάποια άλλη μορφή επένδυσης για ένα, έστω μικρό, τμήμα του κεφαλαίου σας.

Γνωρίζοντας ότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι η αγορά θα ανέβει, τώρα ή οτι θα είναι ψηλότερα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, ο υπογράφων δεν μπορεί πλέον παρά να υποστηρίξει μια άποψη, η οποία συνάδει με το λεχθέν και κοινά παραδεκτό: ”η απόδοση πάντα εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου”.

Αυτή την περίοδο στη Σοφοκλέους φαίνεται να παρουσιάζονται ξεκάθαρες επενδυτικές ευκαιρίες δύο ειδών.

Στις εταιρίες με υψηλή μερισματική απόδοση (για τις οποίες υπάρχει σχετικός ΦΑΚΕΛΟΣ στο euro2day), αλλά και ανάμεσα στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου που διαπραγματεύονται με υψηλότατα discounts.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η εταιρία είναι γνωστή και μεγάλη, παρουσιάζει συνεπή μερισματική πολιτική, αύξηση της κερδοφορίας της από χρόνο σε χρόνο και υψηλότερη αναμενόμενη μερισματική απόδοση του 3,5-4%, ο επενδυτής αναλαμβάνει σχετικά μικρό ρίσκο αγοράζοντάς την για διάστημα ενός, δύο ή και τριών ετών.

Κοινώς είναι σε θέση να περιμένει, ”αδιαφορώντας” για τις ενδιάμεσες πτωτικές διακυμάνσεις και απολαμβάνοντας στο μεταξύ το ”εισόδημα” του μερίσματος (το οποίο είναι αφορολόγητο για τον επενδυτή).

Στην περίπτωση αρκετών ΑΕΕΧ είναι προφανές ότι με το δείκτη στις 1800 μονάδες, όταν ένας επενδυτής αγοράζει μια ΑΕΕΧ με discount 20-30% , ουσιαστικά αγοράζει άλλες μετοχές (και ομόλογα και διαθέσιμα), τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιο της η AEEX σε τιμές που αναλογούν σε τιμές του δείκτη στην περιοχή των 1500-1400 μονάδων!!!

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, (ναι ισχύει σε μια ή δύο περιπτώσεις) αγοράζει τις μετοχές σχεδόν...τσάμπα, αφού η αξία των ομλόγων και των μετρητών κάποιων εταιριών, χωρίς να λογαριάζονται οι μετοχές που κατέχει, πλησιάζουν την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των ίδιων των μετοχών της εταιρίας!!!

Αυτή η ραγδαία υποτίμηση των μετοχών στις ΑΕΕΧ κάνει τους ξένους επενδυτές ορισμένων funds να μπαίνουν στο ”παιχνίδι” με την προσδοκία ότι είτε θα διαλυθούν οι εταιρίες (οπότε θα υλοποιηθεί άμεσα η διαφορά μεταξύ εσωτερικής και χρηματιστηριακής αξίας) είτε ότι θα γίνουν κι άλλες κινήσεις όπως αυτή της Eurobank με τις ΕΠΕΡΑ και ΕΠΑΝΑ (όπου το discount ”μοιράστηκε” θεωρητικά, μεταξύ τράπεζας και επενδυτών, αν και οι επενδυτές δεν παίρνουν εν τέλει μετρητά, αλλά μετοχές της τράπεζας).

Eίτε προσδοκούν ότι αργά ή γρήγορα οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά και τα υπερβολικά discounts (στην Ελλάδα παρατηρούνται τα μεγαλύτερα μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών) θα μειωθούν ή θα εξελιχθούν και σε premiums.

Αρα η επιλογή μιας σοβαρής ΑΕΕΧ (αφού πρώτα ρίξουμε και μια ματιά στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών της σε μετοχές) μπορεί να αποβεί κερδοφόρα από πολλές πλευρές.

Προφανώς, τα παραπάνω απευθύνονται σε μεσομακροχρόνιους επενδυτές που έχουν την υπομονή και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν ενδεχομένως και πολύ χαμηλότερες τιμές σε κάποια διαστήματα, με στόχο να κερδίσουν συσσώρευση κεφαλαίου μακροχρόνια, τοποθετώντας ένα μικρό μέρος των διαθεσίμων τους στην αγορά, κατά προτίμηση σταδιακά (κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον ”πάτο” μιας αγοράς).

Για εκείνους πάλι που βλέπουν πιο ”κοντά”, υπάρχει η πεποίθηση πολλών αναλυτών, εδώ κι έξω, (ακόμη και αρκετών απο εκείνους που πιστεύουν ότι αργότερα θα δούμε χαμηλότερες τιμές), πώς μέχρι το τέλος του έτους ”τα χειρότερα τα είδαμε”. Πιθανώς λοιπόν η περίοδος προσφέρεται για ”βραχυχρόνια εκμετάλλευση του bear market rally.

Μετά... βλέπουμε και... κάνουμε.

Σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι η αγορά πλέον παρουσιάζει κάποιες ευκαιρίες για όλους όσοι έχουν ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ χρημάτων, υπομονή και γνώση (ή καλούς συμβούλους) για να επιλέξουν. Η ώρα της επιστροφής για το ”έξυπνο χρήμα” έχει σημάνει, ασχέτως αν η αγορά έχει μπροστά της κι άλλες στιγμές σοβαρής ταλαιπωρίας.

ΥΓ. Η απληστία είναι καταστροφική. Οταν ο τόκος δίνει 3% και ο πληθωρισμός είναι 3,7%, μια καθαρή απόδοση της τάξεως του 15-20% από μια μετοχή ισοδυναμεί με πολλαπλάσια ποσοστά απόδοσης του παρελθόντος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v