Κόλλησε... η βελόνα του Γενικού Δείκτη

Σε στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 1.814 – 1.835 μονάδων παραμένει... κολλημένος ο Γενικός Δείκτης, με εμφανέστατη την προσπάθεια όχι μόνο να ανεβρεθεί σημείο στήριξης, κυρίως, όμως, τάση για τη συνέχεια. Κέρδη για τις εταιρίες κινητής, αλλά και ενδιαφέρον για περιφερειακούς τίτλους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δεύτερη κατά σειρά σταθεροποιητική συνεδρίαση, με εμφανέστατη την προσπάθεια όχι μόνο να ανεβρεθεί σημείο στήριξης, κυρίως όμως τάση και αναφορά για τη συνέχεια.

Παραμένει κολλημένος... σε στενό εύρος διακύμανσης ο Δείκτης μεταξύ 1.814 – 1.835 μονάδων, καθώς μετά την οριακή σήμερα κατά 0,2% (1.828,23) υποχώρησή του απλά επιβεβαίωσε το εν λόγω εύρος.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον εμφάνισαν και σήμερα συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές, κυρίως Eurobank, λόγω του συνεχιζόμενου arbitrage και την Εθνικής που με σχετικά υψηλή προσφορά υποχώρησε 15,3 ευρώ.

Σε ρόλο αντίβαρου βέβαια λειτούργησαν οι Cosmote, Vodafone με κέρδη 2,58% και 2,38% αντίστοιχα, καθώς θεσμικοί στην πλειονότητά τους, τοποθετούνται στους δύο συγκεκριμένους τίτλους.

Η μετοχή της Alpha οριακά χαμηλότερα των 12 ευρώ, δείχνει να κράτα το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατής της αντίδρασης η Εμπορική (14,46 ευρώ), ενώ με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των Αλουμινίου, Βιοχάλκο, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΤΒΑ, Τιτάν και Motor Oil.

Ειδικά για την τελευταία οι συναλλαγές των 12.410 τεμαχίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελούν τζίρο... εβδομάδος. Θετικό και το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων με 152 προς 136 και 72 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το στοιχείο που αφορά στην κεφαλαιοποίηση εκείνων των μετοχών που ενισχύονται, έναντι εκείνων που υποχωρούν. Η κατηγορία των δεύτερων φτάνει στα 40,1 δισ. ευρώ έναντι 25,4 της πρώτης. Στοιχείο που ενισχύει το ”πτωτικό” σενάριο, αν και εφόσον δεν προκύψει κάτι θεαματικά θετικό.

Παρ’ όλ’ αυτά ξεχώρισαν και σήμερα μια πολυπληθής ομάδα μετοχών κυρίως μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που αποκόμισαν σημαντικά κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των πρώτων είκοσι σε κέρδη μετοχών, οι 13 έχουν σημειώσει συναλλαγές που ξεπερνούν τις 25.000 τεμάχια φτάνουν δε στην ακραία περίπτωση της Spider (1,5 εκατ. μετοχές). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αν κατοχυρωθούν θέσεις σήμερα – αύριο, υπάρχει σημαντική ρευστότητα και αρκετά κέρδη να ”κάνουν ταμείο”.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επανατροφοδοτήσει τον επόμενο ανοδικό κύκλο προς το τέλος της χρήσης. Το ενθαρρυντικότερο όμως όλων είναι πως, σιγά - σιγά στην αγορά μας, με αφορμή και τα αποτελέσματα ορισμένων εταιριών, σημειώνεται μια προσπάθεια μερικής αυτονόμησης.

Από τους επιμέρους δείκτες ο τραπεζικός ναι μεν υποχώρησε, κρατήθηκε όμως πολύ κοντά στις 1.795 μονάδες (σημείο αναφοράς και ισορροπίας για σήμερα). Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί διυλιστηρίων, λύσεων πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, συμμετοχών, κατασκευών, πληροφορικής, χονδρικού εμπορίου ο δε Small Cap – 80 ενισχύθηκε κατά 0,34%.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται θετικό νέο η αγορά για να επανακτήσει φορά ανοδική, ειδάλλως τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα η κορυφή, η απαρχή της διόρθωσης.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Informer (καταγράφοντας απώλειες ύψους 3,48%, στα 4,44 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Βάρδας, Ντεσπέκ Πολυμέσα και Mevaco (σημειώνοντας κέρδη ύψους 14,89%, στα 3,24 ευρώ).

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Βάρδας και Ντεσπέκ Πολυμέσα (σημειώνοντας απώλειες ύψους 1,10%, στα 9,02 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 84 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 33,33% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 186.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 3,84 ευρώ, ένα πακέτο 1.370 τεμαχίων της Κεραμεία Αλλατίνη στην τιμή των 5,22 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (200.000, 100.000 τεμαχίων) της Ελληνικής Τεχνοδομής στην τιμή των 6,26 έκαστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v