Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Πως κρίνουν οι αναλυτές το 9μηνο (update)

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας και ειδικότερα η υποχώρηση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές απασχολεί τα σημερινά reports ελληνικών και ξένων οίκων. Τι λένε SSSB, UBS, Marfin Hellenic και P&K, ποιές είναι οι τιμές στόχοι και τι δείχνει η τεχνική ανάλυση της Fortius.

Εθνική: Πως κρίνουν οι αναλυτές το 9μηνο (update)
Η υποχώρηση κατά 51,5% των ενοποιημένων προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών της Εθνικής Τράπεζας ήταν μεγαλύτερη από το μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών της αγοράς (υποχώρηση 47%).

Ετσι, οι αναλυτές προβαίνουν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα EPS για το 2002 και το 2003, χωρίς να αλλάζουν τις τιμές - στόχους.

Ειδικότερα, η SSSB διατηρεί την τιμή – στόχο στα 20,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε σχετική έκθεσή της (13/11), προβλέποντας επίδοση ”κατώτερη της αγοράς” (underperform). *

Στην έκθεση τονίζεται πως τα αποτελέσματα του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για το γ΄ τρίμηνο παρουσιάστηκαν κατά 55% χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, αφού οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές αποτέλεσαν ”βαρίδι” για τα αποτελέσματα της εταιρίας.

Η SSSB προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 304 εκατ. ευρώ για το 2002, ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται να ανέλθουν στα 327 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο έλεγχος στα κόστη της εταιρίας χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές της SSSB ως ”καλός”.

Το κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,16 ευρώ για το 2002 (από 1,42) και στο 1,32 ευρώ (από 1,51 ευρώ) για το 2003, ενώ ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται να ανέλθει στο 11,5% για το τρέχον έτος και στο 12,9% για το 2003.

Εξάλλου, ”προβληματισμός επικρατεί” από την SSSB αναφορικά με το ρυθμό αύξησης των δανείων που χορηγεί η Εθνική Τράπεζα, ο οποίος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των ανταγωνιστών της.

Μάλιστα η SSSB προχωρά ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας πως η Εθνική Τράπεζα πιθανόν να μην αναδειχθεί σε νικήτρια στον ”αγώνα για τη λιανική τραπεζική”.

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται πως η πρωτιά που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στον τομέα των καταθέσεων πιθανόν να απειληθεί από την Eurobank ή τη NovaBank, ενώ συστήνει στους επενδυτές να λάβουν υπόψη τους το γεγονός πως η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά χαρακτηρίζεται από μικρή ρευστότητα και υψηλή μεταβλητότητα.

Ωστόσο, η UBS Warburg σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Αυγούστου διατηρεί τα 12,8 ευρώ ως τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα, διατηρώντας παράλληλα και τη σύσταση ”διακράτηση”, καθώς και τις εκτιμήσεις της για το 2002 και 2003.

Σύμφωνα με τη UBS, η Εθνική για το 2002 αναμένεται να καταγράψει καθαρά κέρδη της τάξης των 274,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2003 το ποσό αναμένεται να ανέλθει στα 286,1 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα κέρδη ανά μετοχή, για το 2002 η UBS εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 1,22 ευρώ, ενώ για το 2003 στα 1,27 ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι το κόστος διατηρήθηκε μέσω της μείωσης του προσωπικού της Εθνικής, ενώ αντίθετα οι δαπάνες της διοίκησης αυξήθηκαν κατά 8%, στοιχείο που αντανακλά τη διεύρυνση της τράπεζας στις δραστηριότητες λιανικής.

Η UBS Warburg τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στην εργασιακή αγορά, το στοιχείο μείωσης του προσωπικού είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

Όσον αφορά στα επενδυτικά ρίσκα, η UBS Warburg αναφέρει ότι η Εθνική, όντας ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός όμιλος στην Ελλάδα, επηρεάζεται από τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις συνθήκες στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Eξάλλου, τιμή – στόχο τα 17 ευρώ θέτει για την μετοχή της Εθνικής η Marfin Hellenic στο πρωινό report της (12/11), συστήνοντας παράλληλα ”διακράτηση” (Hold).



Tα αποτελέσματα της τράπεζας χαρακτηρίζονται κατώτερα των προσδοκιών της αγοράς, στοιχείο που πιθανόν να οδηγήσει σε πίεση τη μετοχή της Εθνικής, αφού τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Alpha Bank είχαν δημιουργήσει ανάλογες προσδοκίες για την Εθνική, τονίζουν οι αναλυτές της Marfin Hellenic.

Μολαταύτα, όπως καταλήγουν οι αναλυτές της Marfin, μια δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας (ιδιαίτερα το θέμα της συγκράτησης στα κόστη) αναμένεται να οδηγήσει σε θετική πορεία στα επόμενα εξάμηνα.

Επίσης η P&K ΑΧΕΠΕΥ διατηρεί τη σύσταση ”undreweight”, θεωρώντας ότι τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων τους, ενώ επισημαίνει με τη σειρά της την υποχώρηση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

* Στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” δημοσιεύεται η τεχνική ανάλυση της Fortius για τη μετοχή της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v