Απειλούνται και πάλι οι 1.800 μονάδες

Σε χαμηλότερα επίπεδα μεταφέρεται η επόμενη προσπάθεια στήριξης της αγοράς μετά τις ρευστοποιήσεις και τις ισχυρές πιέσεις σε Εθνική, Εμπορική και ΟΤΕ, που φέρνουν το Γενικό Δείκτη στα όρια των 1.800 μονάδων. Λιγότερο δραματική η εικόνα στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αδύναμη να αντιδράσει εμφανίζεται η αγορά καθώς αρχικά 4-5 μετοχές, περισσότερες στη συνέχεια, παρέσυραν τον Δείκτη χαμηλότερα των 1.800 μονάδων.

Μεταφέρεται δηλαδή προς τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών η επόμενη προσπάθεια στήριξης της αγοράς, μετά τις ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους και τον ΟΤΕ, των τελευταίων ημερών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία περίοδος αντίδρασης σηματοδοτήθηκε από τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της Alpha και φαίνεται να ολοκληρώνεται από την διάψευση των προσδοκιών για ανάλογη συνέχεια από τις Εθνική και δευτερευόντως την Εμπορική.

Ο ΟΤΕ παραμένει από την εποχή της τελευταίας του μετοχοποίησης, (σ.σ. στα 16,5 ευρώ), το μόνιμο πλέον ”βαρίδι” της αγοράς. Επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις όσον τότε ενίσταντο, ότι η για καθαρά εισπρακτικούς λόγους μετοχοποίηση θα αποτελούσε κίνηση καταλύτη αρνητικών εξελίξεων.

Στις 2.710 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζεται και πάλι αδύναμος, ενισχύοντας τώρα πλέον τους φόβους όσον θεωρούν αναπόφευκτη την εκ νέου υποχώρηση στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα των 2.630 μονάδων.

Δυστυχώς η μετοχή της Εθνικής που πρωτοστάτησε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, γίνεται από την Δευτέρα ο αρνητικός πρωταγωνιστής με απώλειες που φτάνουν το 8,8%. Η αδυναμία της μετοχής να κρατήσει 14,8 ευρώ ”ανοίγει” το δρόμο για συνέχιση της διόρθωσης προς τα 13,9 ευρώ.

Προσοχή χρειάζεται και η μετοχή της ΔΕΗ καθώς απειλείται η διάσπαση των 13 ευρώ, με συναλλαγές που αρχίζουν να παραπέμπουν σε κατοχύρωση ρευστότητας από την πλευρά κάποιον θεσμικών που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση μετοχοποίησης.

Στον αντίποδα, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής η κατοχύρωση των όποιων κερδών στην μεσαία κεφαλαιοποίηση ειδικότερα σε μετοχές του Small Cap 80 γίνεται προσεκτικά και με... μέθοδο. Οι περισσότερες μετοχές του συγκεκριμένου δείκτη κρατούν, μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v