Χώρο στα... lobbies έδωσαν σήμερα οι θεσμικοί

Η δραστηριοποίηση των επενδυτικών σχημάτων στην περιφέρεια έκλεψε σήμερα την παράσταση στη Σοφοκλέους, όπου 63 μετοχές έκλεισαν με κέρδη άνω του 3%. Εντυπωσιακά κέρδη 6,8% για την 3Ε, τα οποία σε συνδυασμό με την θετική κίνηση σε Alpha και Eurobank, αντιστάθμισαν τις πιέσεις σε Εθνική και τηλεπικοινωνίες.

Οι θεσμικοί πήγαν... πάσο στις τράπεζες σήμερα, με συνέπεια ο κλάδος να κλείσει με οριακά κέρδη (0,02%) απόρροια ανοιχτής εντολής αγοράς σε συγκεκριμένο τίτλο προς το κλείσιμο, σε αντίθεση με τη Περιφέρεια και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου υπήρξε επανατοποθέτηση ρευστότητας, ενώ εκ των τίτλων του FTSE-ASE20 εντυπωσιακά κέρδη 6,8% κατέγραψε η 3Ε, ενώ ο ΟΠΑΠ (1,9%) συνέχισε την ανάκαμψη του.

Εθνική και Εμπορική, καταγράφοντας απώλειες 0,7% και 1,3% αντίστοιχα αποτέλεσαν το ”βαρίδι” στο Δείκτη, ο οποίος μπόρεσε στο κλείσιμο να καταγράψει κέρδη μόλις 0,5%, κλείνοντας στις 1.809,94 μονάδες.

Σε αντίθεση, φάνηκε να υπάρχει μια πραγματική διάθεση αυτονόμησης στη Περιφέρεια, με συνέπεια η τελική εικόνα στο εύρος της αγοράς, με 234 ανοδικές μετοχές έναντι μόλις 71 πτωτικών να κρίνεται άκρως ικανοποιητική, όπως επίσης θετικές εντυπώσεις δημιουργεί και η ενίσχυση του τζίρου στα 75,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 6 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Με 65 μετοχές να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 3%, είναι προφανές πως ο παράγοντας ”διακύμανση” που διέπει τις Ευρωαγορές επηρεάζει αυτή την εποχή μόνο τους τίτλους μικρής διασποράς και κεφαλαιοποίησης, ενώ η υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν μάλλον νωχελική, αν και τα περιθώρια πτώσης που διακρίνουν οι επενδυτές στο FTSE-20 μάλλον δεν θα πρέπει να κρίνεται ως αξιοσημείωτη, εξού και το γύρισμα του ΣΜΕ επί του προαναφερθέντος δείκτη σε premium στο ΧΠΑ, λίγο πριν το κλείσιμο.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι τράπεζες οδηγούν την άνοδο στην Ευρώπη – όπως χθες οδήγησαν τη πτώση – ενώ θα επαναλάβουμε πως προς το παρόν οι ξένοι θεσμικοί δεν έχουν καμία πρόθεση να επανατοποθετηθούν, έστω και ”κερδοσκοπικά” στο Χ.Α.

Ίσως το σύνδρομο της ”προβληματικής” μετοχής να εδραιώνεται εκ νέου, με τη ΔΕΗ (-0,8%) να καταλαμβάνει αυτό το ρόλο από τη Παρασκευή, ενώ ο ΟΤΕ (-0,8%) είναι πασιφανές ότι πιέζεται ασχέτως κλίματος και διαθέσεων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά.

Υπό αυτή την έννοια, η αυτονόμηση της Περιφέρειας μάλλον αποτελεί θετικό δείγμα γραφής, εν αναμονή ενδεχομένως μιας θετικής συγκυρίας που θα φέρει Δείκτη και αγορά να κινούνται στους ίδιους ρυθμούς….



Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Ιντερσάτ, ΟΤΕ και Ελληνική Υφαντουργία.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ (καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,94%, στα 10,58 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Elbisco (σημειώνοντας ζημιές ύψους 0,46%, στα 4,38 ευρώ)

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 8,70% έναντι της χθεσινής συνεδρίασης) εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της 3Ε στην τιμή των 14,30 ευρώ, ένα πακέτο 33.500 τεμαχίων της ΒΩΒΟΣ στην τιμή των 18,06 ευρώ και ένα πακέτο 96.950 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 10,68 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,20 ευρώ, ένα πακέτο 1.302 τεμαχίων της Ηρακλής στην τιμή των 8,04 ευρώ και ένα πακέτο 1.150.000 τεμαχίων της Μπαλάφας στην τιμή των 2,60 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 2.480 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 15,63 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v