Πως θα αλλάξουμε το μέλλον μας

Πόσο ανεπτυγμένη είναι η Σοφοκλέους; Τόσο όσο μαρτυρά ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών της! Κακά τα ψέματα. Η Σοφοκλέους δεν προσελκύει ούτε τους έλληνες ούτε τους ξένους επενδυτές. Είναι μία αγορά σε πλήρη απαξίωση. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων.

Πως θα αλλάξουμε το μέλλον μας
Πόσο ανεπτυγμένη είναι η Σοφοκλέους; Τόσο όσο μαρτυρά ο ημερήσιος όγκος των συναλλαγών της! Κακά τα ψέματα. Η Σοφοκλέους δεν προσελκύει ούτε τους έλληνες ούτε τους ξένους επενδυτές. Είναι μία αγορά σε πλήρη απαξίωση. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων. Ή καλύτερα, τι κάνουν όσοι είναι επιφορτισμένοι με αυτόν τον ρόλο…

Οι χρηματιστηριακές αρχές, η κυβέρνηση, οι διοικήσεις των εταιριών, οι χρηματιστές! Δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε όλοι μας αυτοπαγιδευτεί σ’ έναν φαύλο κύκλο μιζέριας. Γυρίζουμε γύρω – γύρω από την ουρά μας και αρνούμαστε να δεχτούμε την πραγματικότητα. Μας φταίνε όλοι και όλα και δεν αποδεχόμαστε το εξής πολύ απλό: Το προϊόν μας δεν είναι ελκυστικό. Όχι απαραίτητα γιατί δεν είναι καλό, αλλά επειδή δεν έχουμε ακολουθήσει σωστή πολιτική marketing.

Είναι καιρός να βγούμε από το καβούκι μας, να τολμήσουμε να ξοδέψουμε χρήματα και χρόνο για να κάνουμε το προϊόν ελκυστικό και στην συνέχεια να βρούμε την αγορά στην οποία θα το πουλήσουμε. Είναι θέμα πρωτεύουσας σημασίας. Δεν ωφελεί άλλο να γκρινιάζουμε και να αρνιόμαστε να δούμε την πραγματικότητα, επειδή αυτή δεν μας αρέσει. Αντί να κλείνουμε τα μάτια μας, το καλύτερο είναι να αλλάξουμε το περιβάλλον που μας περιβάλλει.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ή καλύτερα το δύσκολο είναι να ξεπεράσουμε τους μικρούς και τους μεγάλους εγωισμούς που μας παγιδεύουν σε μία ατελέσφορη και αδιέξοδη διαδικασία.

Τι χρειάζεται να κάνουμε; Τι θέλουν οι αγορές; Συγχωνεύσεις; Να τις κάνουμε! Τι ζητούν οι ξένοι επενδυτές; Πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις; Να τις κάνουμε και να εγκαταλείψουμε τη φαιδρά υπόθεση των μετοχοποιήσεων! Τι θέλουν οι ξένες επιχειρήσεις; Περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις τους; Να μην το συζητάμε καλύτερα…

Πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι ένας νέος αέρας φυσά στην ελληνική οικονομία. Ότι μπορούμε να υποσχεθούμε καλύτερες ημέρες. Αλίμονο, αν δεν πράξουμε όσα ήδη περιγράψαμε και δεν υποσχεθούμε έτσι κέρδος στην δική μας κοινωνία, πώς άραγε θα πείσουμε τους άλλους να επενδύσουν πάνω μας;

Θανάσης Μαυρίδης




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v