Πόσο ”εκτιμούν” τη RomTelecom ΟΤΕ και SSSB

Διευκρινήσεις για την αποτίμηση της RomTelecom που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την αύξηση του ποσοστού του ΟΤΕ στη ρουμανική εταιρία έδωσε σήμερα ο οργανισμός, ενώ η SSSB παραθέτει τρεις μεθόδους για την αποτίμηση της RomTelecom.

Πόσο ”εκτιμούν” τη RomTelecom ΟΤΕ και SSSB
Διευκρινήσεις με αφορμή τις διαφορετικές ερμηνείες τόσο των οικονομικών αναλυτών όσο και του Τύπου αναφορικά με την αποτίμηση της Romtelecom, που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την αύξηση του ποσοστού του ΟΤΕ στη ρουμανική εταιρία, έδωσε σήμερα ο ΟΤΕ.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει ο ΟΤΕ, προκειμένου να προβούν στις συναλλαγές που οδηγούν στην αύξηση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Romtelecom, τα εμπλεκόμενα μέρη χρησιμοποίησαν αποτίμηση των ιδίων κεφαλαίων της Romtelecom στα 750 εκατομμύρια δολάρια, πριν από την αύξηση κεφαλαίου των 243 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το μερίδιο του ΟΤΕ στην Romtelecom θα αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 51% των διευρυμένων ιδίων κεφαλαίων, καθόσον ο ΟΤΕ θα είναι ο μόνος που θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω έκδοσης νέων μετοχών.

Κατόπιν αυτού, η αξία των ιδίων κεφαλαίων της Romtelecom μετά την αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 993 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με βάση την ίδια τιμή ανά μετοχή, ο ΟΤΕ θα αποκτήσει από την Ρουμανική κυβέρνηση ένα επιπλέον μερίδιο περίπου 3% έναντι του ποσού των 31 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατόπιν αυτών των συναλλαγών, το μερίδιο του ΟΤΕ στην Romtelecom θα ανέλθει στο 54% της εταιρείας.

Εξάλλου, η SSSB που αποτελεί σύμβουλο της ρουμανικής κυβέρνησης για τη Romtelecom επεξεργάσθηκε τρεις μεθόδους υπολογισμού της αξίας της ρουμανικής εταιρίας σε έκθεσή της με ημερομηνία 13/11, στην οποία δεν μεταβάλλει τιμή – στόχο (13 ευρώ) και σύσταση (underperform) για τον ΟΤΕ.

Στην πρώτη μέθοδο λαμβάνεται υπόψη η λογιστική αξία του 35% που κατείχε ο ΟΤΕ στην RomTelecom, που αποτιμάται στα 363 εκατ. ευρώ, ενώ το 100% της μετοχικής αξίας (equity value) της ρουμάνικης εταιρίας ανέρχεται στα 1.037 εκατ. ευρώ προ της αύξησης κεφαλαίου (η παραπάνω αποτίμηση αποδεικνύεται αν το αρχικό ποσοστό του ΟΤΕ θεωρηθεί ως το 35% των 1.037 εκατ. ευρώ).

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όμως, καταλήγει η SSSB, η μετοχική αξία της RomTelecom αποτιμάται στα 1, 28 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη μέθοδος, που χαρακτηρίζεται ως πολύ απλή από την SSSB, θεωρεί πως η κατά 16% αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της RomTelecom κόστισε στον ΟΤΕ 243 εκατ. ευρώ δεδομένο που με τη σειρά του σημαίνει πως η συνολική μετοχική αξία της ρουμάνικης εταιρίας διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Η τρίτη μέθοδος της SSSB θεωρεί πως ο ΟΤΕ κατέβαλε 85 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει το ”μερίδιό του” στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Το υπόλοιπο ποσό (158 εκατ. ευρώ) αφορούν το υπόλοιπο 16% της αύξησης κεφαλαίου. Σε αυτήν την περίπτωση το 100% της μετοχικής αξίας της RomTelecom αποτιμάται στα 988 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα στην έκθεση σημειώνεται πως ο ΟΤΕ πιθανόν να προχωρήσει σε νέα απαξίωση επενδύσεων αναφορικά με τη RomTelecom, ενώ η SSSB επικαλείται δημοσίευμα του Reuters το οποίο αναφέρει πως οποιαδήποτε απαξίωση σχετικά με τη ρουμάνικη εταιρία θα αφορά ποσό χαμηλότερο των 50 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v