Τεχνητές στηρίξεις στις 1.800 μονάδες

Δέσμια του ΟΤΕ, παραμένει και θα παραμείνει η αγορά για όσο συνεχίζεται η ταλαιπωρία στον οργανισμό. Και για όσο βεβαίως, οι κρατούντες συνεχίζουν να… τυρβάζουν περί άλλων. Φιλότιμες οι προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να μην κινηθεί χαμηλότερα των 1.800 μονάδων ο Δείκτης, πλην όμως δεν φαίνεται να αρκούν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φιλότιμες οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να μην κινηθεί χαμηλότερα των 1.800 μονάδων ο Δείκτης, πλην όμως δεν αρκούν.

Στην Εθνική επιχειρείται να μην διασπαστεί η τιμή των 14 ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ επιχειρείται ανάλογη προσπάθεια πέριξ των 10 ευρώ. Χαμηλότερα και σήμερα η μετοχή της Cosmote (9,8 ευρώ), όπως και της Vodafone (5,1 ευρώ).

Σημαντικές οι πωλήσεις για την μετοχή της ΕΤΒΑ, ενώ των μόνων η μετοχή που κινείται θετικά είναι της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Εμπορικής.

Ο τίτλος της ΔΕΗ υποχωρεί περαιτέρω προς τα 12,6 ευρώ με συναλλαγές, αναλογικά περισσότερες των χθεσινών, στοιχείο που επίσης πρέπει να προβληματίζει ενόψει της μετοχοποίησης.

Αυτό που παρατηρείται στη σημερινή συνεδρίαση, όπως και σε αρκετές άλλες πρόσφατα, είναι η … συμπτωματική εμφάνιση προβλημάτων στο χρηματιστήριο παραγώγων. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα … μπλοκάρει το σύστημα στο ΧΠΑ με αποτέλεσμα να περιορίζονται, κατά το δυνατόν, οι ανοιχτές πωλήσεις, καθώς δεν εμφανίζεται σε όλες τις διαστάσεις η διάθεση των ”πωλητών”.

Εκτίμησή μας, και ειδικότερα του γράφοντος, είναι πως δεν έχει και τόση σημασία εάν θα ”κρατήσει” σήμερα η αγορά τις 1.800 μονάδες, αλλά το ότι για πολλοστή φορά στραβώνει το κλήμα.

Περιορισμένες, και απόλυτα δικαιολογημένο αυτό, οι όποιες κινήσεις των κάθε λογής επενδυτικών σχημάτων στις μετοχές των ”κυβικών” τους καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το τι συμβαίνει στην αγορά από την αρχή του χρόνου βαρύνει περισσότερο τους μεγαλοσχήμονες παρά τα συχνά – πυκνά λοιδωρούμενα λόμπι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v