Θα την πατήσουμε και πάλι;

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός πετυχημένου κερδοσκόπου και ενός looser είναι ότι ο πρώτος ξέρει να χάνει, σε αντίθεση με τον δεύτερο, ο οποίος δεν ξέρει να κερδίζει. Αν θέλετε να μάθετε σε ποια κατηγορία ανήκετε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το τραπεζικό σας ταμιευτήριο. Αν η ζωή σας φαίνεται αρκετά σκληρή, έχετε απόλυτο δίκιο!

Θα την πατήσουμε και πάλι;
Η θεμελιώδης αρχή της κερδοσκοπίας είναι το ακόλουθο τρίπτυχο: Κέρδος, κέρδος, κέρδος. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός πετυχημένου κερδοσκόπου και ενός looser είναι ότι ο πρώτος ξέρει να χάνει, σε αντίθεση με τον δεύτερο, ο οποίος δεν ξέρει να κερδίζει. Αν θέλετε να μάθετε σε ποια κατηγορία ανήκετε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το τραπεζικό σας ταμιευτήριο. Αν η ζωή σας φαίνετε αρκετά σκληρή, έχετε απόλυτο δίκιο!

Στον κινηματογράφο τα πάντα είναι πολύ απλά. Εκείνος είναι σκληρός, δυνατός, θαρραλέος, ριψοκίνδυνος. Εκείνη ωραία και μοιραία. Στο τέλος του έργου εκείνος και εκείνη θα έρθουν σε γάμο κοινωνία και οι θεατές θα νιώσουμε για μία ακόμη φορά ικανοποιημένοι, επειδή ο ”δικός μας” θα έχει εκπληρώσει την αποστολή της ζωής του.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η ζωή δεν είναι κινηματογράφος και ο θεατής δεν γνωρίζει το τέλος. Για την ακρίβεια, το τέλος δεν είναι πάντοτε ανάλογο με εκείνο του Χόλιγουντ. Το καλό δεν υπερισχύει πάντοτε του κακού και ενίοτε συμβαίνει το τέλος να μας απογοητεύει πλήρως.

Όσοι πίστεψαν αφελώς ότι συμμετείχαν στις αγορές ως ένα αναπόσπαστο μέλος των λεγόμενων ”υγιών της δυνάμεων” πλήρωσαν πολύ ακριβά την αφέλειά τους. Κατά τον ίδιο τρόπο θα πληρώσουν αν εξακολουθούν και πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, στο ωραίο ξανθό βασιλόπουλο και στους επτά νάνους. Στις μέρες μας το μόνο επτά που έχει ισχύ και δύναμη είναι εκείνο που αντιπροσωπεύει τις πολυεθνικές του πετρελαίου, οι οποίες κάθε άλλο με νάνους μοιάζουν. Το ξανθό βασιλόπουλο είναι ένα μέρος του κόσμου της εικονικής πραγματικότητας της τηλεόρασης και ο Άγιος Βασίλης έχει πάρει σύνταξη προ πολλού.



Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να σας θυμίσουμε ότι ο κόσμος μας είναι σκληρός και άδικος και να σας χαλάσουμε την ημέρα; Φυσικά και όχι! Το ζήτημα είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε την άνοδο ως αναπόφευκτο γεγονός στη χρηματιστηριακή εξέλιξη και ως απόρροια της μακροχρόνιας κρίσης.

Μπορεί η νομοτέλεια των νόμων του φυσικού κόσμου να επιβάλλει στην ημέρα να ακολουθεί τη νύκτα, πλην όμως δεν γνωρίζουμε σε ποιο ακριβώς σημείο της νύκτας βρισκόμαστε.

Καλό είναι να ελπίζουμε για την επόμενη ημέρα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με τις εξελίξεις. Τα προβλήματα της αγοράς είναι γνωστά και δυστυχώς δεν έχουν βρει την λύση τους. Το χαρτομάνι είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά και η πτωτική διάσπαση των 2.000 μονάδων έχει επιφέρει μεγάλα προβλήματα σε όλες τις εισηγμένες εταιρίες και σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κυρίως στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Είναι αρκετές οι μετοχές που έχουν κάνει ένα μεγάλο ριμπάουντ από τα χαμηλά τους. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προσελκύσει αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το σκηνικό αυτό θα συνεχιστεί και θα μπορέσουν να βγάλουν κάποια από τα σπασμένα της προηγούμενης περιόδου. Δεν μπορούμε παρά να κτυπήσουμε καμπανάκι.

Όχι επειδή είμαστε δήθεν βέβαιοι για τη συνέχεια, όσο διότι το έργο αυτό το έχουμε δει ήδη πολλές φορές. Οι πιθανότητες να μην επαναληφθεί για άλλη μία φορά το ίδιο σενάριο είναι λιγοστές.

Αντίθετα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μία σύγκριση τιμών σε διάφορες φάσεις του πρόσφατου παρελθόντος μεταξύ των μετοχών της μικρής και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα σας προβληματίσει, αν δεν σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Ο γενικός δείκτης μπορεί να βρίσκεται στις 1.800 μονάδες, αλλά αρκετοί μετοχικοί τίτλοι βρίσκονται στις 2.300 ή στις 2.500 μονάδες. Ή καλύτερα, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 1.800 μονάδες επειδή έχουν πιεστεί υπερβολικά τα blue chips.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v