Απαντήσεις τώρα για ΟΤΕ

Στους ρυθμούς του ΟΤΕ αναμένεται να κινηθεί και σήμερα η αγορά, ενώ το αποτέλεσμα για όσους έχουν τοποθετηθεί στον Οργανισμό από τη μετοχοποίηση του καλοκαιριού είναι καταστροφικό. Η φημολογία οργιάζει και ίσως θα πρεπει να ασχοληθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για όσο παραμένει προβληματικός ο ΟΤΕ θα είναι ανέφικτη η οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αντιστροφής του Δείκτη. Άλλωστε, και η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να είναι καλύτερη (από αυτή του ΟΤΕ), αλλά όχι αρκούντως καλή ακόμη για να πάρει την αγορά στην πλάτη του.

Το ανησυχητικό είναι πως, σύμφωνα και με τα όσα εδώ και καιρό επισημαίνονται από το euro2day, η κρίση εμπιστοσύνης των ξένων προς τον ΟΤΕ θα μπορούσε να επιβαρύνει μέχρι και αυτήν ακόμη, τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.

Η ”δικαιολογία” πως η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, λόγω της αυξημένης ρευστότητας που θα απαιτήσει, είναι υπαίτια για την εικόνα στην αγορά, βλέπει το δένδρο, χάνει όμως το δάσος. Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε χθες στη Νέα Υόρκη κατά 3,31%, καθώς το αμερικανικό fund που ρευστοποιούσε χθες στην Αθήνα, δίνει τάση και γραμμή για χαμηλότερα.

Πολλά και τα συμβόλαια, που είχαν ζητηθεί χθες, προφανώς για short στη μετοχή του Οργανισμού (έφταναν τα 4.266 Συμβόλαια), ενώ υψηλή ζήτηση υπήρχε και το πρωί στην ΕΤΕΣΕΠ.

Εάν θεωρηθεί ότι λειτουργεί τεχνικά η μετοχή του Οργανισμού, η επιστροφή της στο παρελθόν του Αυγούστου του ’96 δεν φαίνεται να τελειώνει. Θεωρητικά, η μετοχή έχει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης μέχρι τα 9,5 ευρώ δηλαδή περίπου 6,5% χαμηλότερα. Θα μπορούσαν αυτά τα χαμηλά εξαετίας στη μετοχή του Οργανισμού να προκαλέσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ που θεωρητικά από αύριο θα μπορεί να τοποθετείται και σε ελληνικές μετοχές.

Πάντως όσοι έχουν επενδύσει από την τιμή ”μετοχοποίησης” των 16,5 ευρώ μέχρι στιγμής μόνο ζημιές -και τι ζημιές!- γράφουν. Και δεν αναφερόμαστε σε μικροεπενδυτάκια, στις πλάτες των οποίων πολύ εύκολα ο κάθε μεγαλοσχήμονας μπορεί να ασκεί την πολιτική ή μικροπολιτική του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά για ισχυρότατα ξένα αμοιβαία που και σημαντική θέση έχουν στον οργανισμό κεφαλαίων, αλλά και στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν.

Σημείωση: Πρόκειται να πάρει επίσημα και αρμόδια θέση για τα όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ η διοίκησή του; Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει λόγο και αφορμή να προστατέψει το επενδυτικό κοινό και εν τέλει η ανάδοχος Morgan Stanley γνώριζε κάτι για το κόστος της Rom telecom και παρέλειψε να το αναφέρει στις παρουσιάσεις που έγιναν σε ξένους θεσμικούς, κυρίως στο Λονδίνο;

Σημείωση 2: Τρία πακέτα στην τιμή των 14,10 ευρώ συνολικά 330.238 μετοχών έγιναν στις 11.08 στον τίτλο της Εθνικής. Το πρώτο 109.268, το δεύτερο 113.577 και το τρίτο 107.393 τεμαχίων, κίνηση που αποδίδεται σε αλλαγή θεματοφύλακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v