Μετέωρο το βήμα της Σοφοκλέους

Με πολύ χαμηλό τζίρο οι ενεργείς δυνάμεις της Σοφοκλέους επιχείρησαν να δημιουργήσουν αναχώματα για την αποφυγή ακόμη χειρότερων καταστάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό των απωλειών του Γ.Δ. Απαλύνθηκαν οι πιέσεις στον ΟΤΕ, που πραγματοποίησε το 1/5 του τζίρου, ενώ η περιφέρεια διακρίθηκε ως προς την κατοχύρωση κερδών.

Μετέωρη φάνηκε σήμερα η Σοφοκλέους καθώς από τη μία υπήρχε γενικότερα η αίσθηση ότι ενδεχομένως να ”χρώσταγε” μια αντίδραση, με οδηγό τις τηλεπικοινωνίες και δη τη μετοχή του ΟΤΕ.

Άποψη η οποία προς το τέλος της συνεδρίασης απέκτησε κάποια υπόσταση, μόνο που ο συγκεκριμένος κλάδος στηρίχτηκε στη Vodafone Hellas (+2,7%) και όχι στον ΟΤΕ (+0,2%), ο οποίος για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με σημαντικές πωλήσεις στο εύρος μεταξύ 10 – 10,2 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκ των 66 εκατ. ευρώ της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, τα 10,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα, ενώ σε περίπου 12 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συναλλαγών επί των μετοχών του ΟΤΕ, δείχνοντας ότι αυτή τη στιγμή αφενός τα περιφερειακά επενδυτικά σχήματα ενδεχομένως να επιθυμούν να επαναξιολογήσουν την όλη κατάσταση, αφετέρου οι τοποθετούμενοι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είχαν μάλλον το μυαλό τους στραμμένο στις τράπεζες και στις τηλεπικοινωνίες.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με απώλειες 0,08% στις 1.816,2 μονάδες δεν αντικατοπτρίζει, όπως και χθες, την τάση στην ευρύτερη αγορά αφού σήμερα οι πτωτικές μετοχές υπερπέρασαν τις ανοδικές σε αναλογία 2 προς 1 με τους όγκους συναλλαγών στην περιφέρεια να είναι οι χαμηλότεροι των τελευταίων 8 συνεδριάσεων.

Η αγορά έχει ουσιαστικά αντλήσει δυνάμεις από την πορεία της Vodafone, εν μέσω σεναρίων που τη φέρνουν να απορροφάται από την μητρική, αλλά και από τις Τρία Έψιλον και ΔΕΗ, τίτλοι οι οποίοι σήμερα κινήθηκαν σταθεροποιητικά.

Μια πιο προσεκτική ματιά όμως στην αγορά παραγώγων καταδεικνύει το γεγονός ότι οι πωλητές στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20 σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν έδειξαν να πείθονται από την όποια αντίδραση στην επικείμενη αγορά. Αντ’ αυτού έδειξαν πως προσδοκούν σε περαιτέρω πτωτική κίνηση της spot αγοράς στο άμεσο μέλλον.

Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνει και ο υψηλός όγκος στον ΟΤΕ, πάλι πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ύπαρξη ισχυρού πωλητή από το εξωτερικό.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: ΟΤΕ, Creta Farm, Eurobank (σημειώνοντας απώλειες ύψους 0,18%, στα 10,84 ευρώ), Ιντερσάτ και Iπποτούρ (κοινές).

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ (καταγράφοντας κέρδη ύψους 0,20%, στα 10,14 ευρώ).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Elbisco

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 68 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 24,44% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας) εκ των οποίων τα 10,56 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα (109.268, 113.577, 107.393 τεμαχίων) της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 14,10 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 180.000 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,16 ευρώ αντίστοιχα.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα 50.000 τεμαχίων έκαστο της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 14,08 και 14,04 ευρώ αντίστοιχα, τρία πακέτα (100.000, 2.700, 175.000 τεμαχίων) του ΟΤΕ στην τιμή των 10,24, 10,68 και 10,15 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 100 τεμαχίων της Βαρβαρέσος στην τιμή των 5,10 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε τέλος ένα πακέτο 78.000 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 11,90 ευρώ.

Λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο Δίκτυο Χρηματιστηριακών Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Δ.Χ.Σ./ Χ.Α.) προκλήθηκε δυσλειτουργία στην εφαρμογή διαπραγμάτευσης παραγώγων του ΟΑΣΗΣ.

Για την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων πραγματοποιήθηκαν άμεσα ενέργειες αποκατάστασης, όπως ανακοίνωσε το ΧΠΑ. Η αγορά παραγώγων έκλεισε στις 11:06π.μ., ενώ μετά την αποκατάσταση των προβλημάτων η αγορά τέθηκε σε επαναλειτουργία στις 11:50 π.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v