Λιγότερο γκρίζα από τον καιρό η Σοφοκλέους

Σημείο κλειδί για τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους η σταθεροποίηση της αγοράς σε επίπεδο υψηλότερο των 1840-1860 μονάδων, και τη διάθεση να παραμένει λιγότερο γκριζωπή από τον καιρό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λιγότερο γκριζωπή από τον καιρό, η κατάσταση και διάθεση στη Σοφοκλέους. Καλώς ή κακώς δικαιολογημένα ή όχι, επιμένουμε ότι τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες ενισχύεται η εκτίμηση, πως κάτι αλλάζει. Κάτι φαίνεται να κινείται αν μη τι άλλο, τουλάχιστον μεταξύ των εταιριών που ανακοινώνουν βελτίωση μεγεθών τους, κέρδη, περιστολή δαπανών, λειτουργικά έσοδα.

Και το ενθαρρυντικό είναι πως πρόκειται για σχετικά ευρύ φάσμα εταιριών που μπορεί να ξεκινά από την Cosmote και να φθάνει μέχρι και την εξειδικευμένη στον κλάδο της Flexopack.

Μπορεί να είναι το Πλαίσιο. Ο Γερμανός, ο Άβαξ, ή ακόμη και η Εμπορική, για την οποία η Merrill Lynch προβλέπει σημαντική βελτίωση των μετά φόρων κερδών της για το 2003. Μπορεί να είναι η ΕΥΑΘ, που προσβλέπει σε έμμεση αύξηση των τιμολογίων της ή ο Στρίντζης όπου καταβάλλεται εδώ και ημέρες προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτίμηση.

Μπορεί να είναι ο ΟΠΑΠ, που ακριβώς επειδή λαμβάνει μια οδυνηρή για τους μεγαλοεπενδυτές απόφαση, φαίνεται πως αν μη τι άλλο προστατεύει κυρίως το συμφέρον το δικό μας, των μικροεπενδυτών.

Εξανίσταται η SSSB γιατί λέει το προμέρισμα θα διανεμηθεί αρχές του 2003. Σιγά, η γκουρού της Salomon μέμφεται τη διοίκηση του οργανισμού γιατί αφενός μεν θέλει να κρατήσει τους θεσμικούς στη σύνθεσή της μέχρι και το τέλος του χρόνου προστατεύοντας άμεσα το ευρύ κοινό που εμπιστεύεται τη μετοχή.

Θα χάσουν το προμέρισμα, δηλαδή ορισμένοι μεγαλοθεσμικοί και δύο τρεις ξένοι, από μια μετοχή που χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους ξένους ως αξιοπρεπέστατη επιλογή του 2002…

Το σημαντικό για τη σημερινή, κυρίως όμως τη συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι η σταθεροποίηση της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα των 1840-1860 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές, ώστε να διαμορφωθεί βάση στήριξης-εκκίνησης σε καλύτερα επίπεδα τιμών από το αμέσως προηγούμενο.

Εάν καταφέρει η Σοφοκλέους και συγχρονιστεί με τη μικρή διόρθωση του Dow προς τις 8.700 μονάδες (προς τη συνεδρίαση της Τρίτης-Τετάρτης) τότε μπορεί να ακολουθήσει εν συνεχεία την άνοδο που θα οδηγεί τη Wall υψηλότερα των 9.000 μονάδων, τις ευρωπαϊκές αγορές βεβαίως, και το δικό μας χρηματιστήριο προς τις 1.950 (προς τις περίπου 950 μονάδες του FTSE 20).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v