Ευκαιρία για άνοδο στη Σοφοκλέους

Μοναδική ευκαιρία η σημερινή για καταγραφή κερδών στην ελληνική αγορά, ύστερα και από την εντυπωσιακή πορεία τόσο της Wall Street χθες το βράδυ αλλά και την αντίστοιχη σημερινή των ευρωαγορών, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση σε αυτές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ας αφήσουμε κατά μέρος την συνήθως μεμψίμοιρη κριτική μας για το σχόλιο του Σαββάτου, για ευθετότερο χρόνο καθώς η αγορά μας πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των ξένων. Πρόκειται αν όχι για την τελευταία, μια από τις τελευταίες θετικές αφορμές που μας δίνουν οι ξένοι αφού η παρατεταμένη νηνεμία κυρίως στη Φρανκφούρτη προϊδεάζει για μεγαλειώδες window dressing τόσο στη γερμανική όσο στην αμερικανική αγορά.

Ας είμαστε παρόντες, τουλάχιστον αυτή τη φορά, καθώς παραμένουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα και οι προοπτικές υπέρβασης των 1900 μονάδων για το γενικό δείκτη και της προσέγγισης των 950 μονάδων για τον FTSE 20.

Συμβολικό και άκρως…εθνοπατριωτικό το χθεσινό ”κλείσιμο” του δείκτη στις 1821 μονάδες, καλεί τις υγιείς επενδυτικές δυνάμεις σε συστράτευση. Και για να γινόμαστε σαφείς, τα αποτελέσματα της Panafon θα είναι τέτοια που θα ”κάψουν” τα δάκτυλα όσων δανείστηκαν χθες για να πουλήσουν ανοιχτά σήμερα, τα κέρδη του Τιτάνα θα είναι αυτά που η διοίκηση του ομίλου εκτιμά, η διοίκηση της Εθνικής δεν πρόκειται να χαριστεί στην ελλειμματική ΔΕΚΑ, η Eurobank θέλει να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία της στον κλάδο, ο ΟΠΑΠ κηρύσσει τη δική του επανάσταση με την παρουσίαση δύο νέων προϊόντων την ερχόμενη Δευτέρα, Vodafone, Cosmote και 3E, απορροφούν εδώ και μέρες τα κεφάλαια κυρίως ξένων αλλά και εγχώριων θεσμικών.

Τι μένει για σήμερα; Να δει, επιτέλους, η αγορά άσπρη μέρα από τον ΟΤΕ. Η ΔΕΗ μετά από κάποιους μικρό-κλυδωνισμούς φαίνεται να ξαναβρίσκει την ισορροπία της και το δρόμο της για τα 13-13,5 ευρώ. Σε ρόλο σηματωρού εδώ και καιρό ο κλάδος των εκδοτικών, αντιδρά με συναλλαγές και αποδόσεις οσμιζόμενος αυτό που έρχεται.

Για τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, τη μόνιμή μας δηλαδή επιλογή τελευταία, οι προσπάθειες παλαιών και νέων παικτών βεβαιώνουν την παρουσία τους. Το ενθαρρυντικό είναι πως όλο και περισσότερες εισηγμένες παρουσιάζουν ή θα παρουσιάσουν καλύτερα αποτελέσματα ενδεικτικά μιας σαφώς βελτιούμενης, έστω και αργά, εικόνας σε ορισμένους τομείς και κλάδους.

Επενδυτικές ευκαιρίες θα υπάρχουν εδώ και εκεί και για διάφορους, διαφορετικούς λόγους σε κάθε μια. Μας εντυπωσιάζει με τη σταθερότητά της τον τελευταίο καιρό η Flexopack, μας προκαλεί εύλογο ερώτημα πως θα πραγματοποιηθεί η σχέση ανταλλαγής Κλαουδάτος/Μπριτάνια ένα προς ένα, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά τιμής. Στο 1,45 ευρώ η τιμή του Κλαουδάτου, στο 1,20 του Micro.

Παραδείγματα και λεπτομέρειες όπως η ανωτέρω, υπάρχουν, αρκετές ευτυχώς στην αγορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v