Σινιάλο ανόδου δίνουν τα ”βαριά χαρτιά”

Τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει ο ΟΤΕ και η Εθνική παρασύρουν σε άνοδο το σύνολο σχεδόν των μετοχών του FT 20 και δημιουργούν θετικό κλίμα στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεστή συναλλαγών και ουσίας η αρχική αντίδραση της αγοράς, μπορεί να έχει και συνέχεια.

Η μετοχή ”κλειδί” της τάσης, δηλαδή ο ΟΤΕ, μετά από διαβουλεύσεις, συμφωνίες κυρίων και ισχυρών θέσεων που λαμβάνει από προχθές μια από τις τρεις ισχυρότερες χρηματιστηριακές, θα δώσει-έστω βραχυπρόθεσμα-ανάσα στον FTSE 20, συνολικότερα στην αγορά.

Αλλωστε, δεν έχει λόγο η Capital International να πουλήσει το υπόλοιπο στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, μετά τις σχετικές... παραινέσεις που έγιναν. Η αρχική στήριξη στη μετοχή κυρίως από Εθνική, την ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ χθες αλλά και την Eurobank, και συνέχεια μπορεί να έχει και περιθώρια στους δείκτες θα προσφέρει.

Συντριπτική η σχέση μεταξύ ανοδικών/καθοδικών και με όσους έχουν δανειστεί για να πουλήσουν χαμηλότερα να το ξανασκέφτονται. Γνωρίζουν πολύ καλά πως εάν η αγορά σήμερα-αύριο κινηθεί ανοδικά, προσεγγίσει τις 1860 μονάδες, τις περάσει, θα σπεύδουν να αγοράζουν από την αγορά μετοχών σε τιμές ακριβότερες για να καλύψουν τα νώτα τους.

Από τη μέχρι στιγμής συμπεριφορά φαίνεται ότι μετοχές με συγκριτικά υψηλή εμπορευσιμότητα ενισχύουν περαιτέρω την ανοδική τους φορά.

Χαρακτηριστική περίπτωση η μετοχή της Ιντρακόμ Κατασκευές, της Μεβάκο, που ξανακάνει βάση τα 3 ευρώ, το Micro, οι Μινωικές, Ευρωσυμμετοχές, ο Στρίντζης, για να θυμηθεί και την τιμή κτήσης των Επιχειρήσεων Αττικής, ο πάντα ελαστικός Καλπίνης, η ΑΛΤΕΚ, η Forthnet, η Ιχθύες, έχουν ξεκάθαρα ανοδική τάση.

Στα 2,28 ευρώ η μετοχή του ΔΟΛ επιβεβαιώνει τις πρόσφατες εκτιμήσεις για τον κλάδο γενικότερα, ενώ συγκριτικά υψηλές είναι και οι συναλλαγές της Flexopack που ”πιάνει” τα 5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v