Νέο προϊόν στο ΧΠΑ, ”βάθος αγοράς” συζητά το ΧΑ

Την άρση του καθεστώτος επιτήρησης του Περσέα, την εισαγωγή δικαιωμάτων προαίρεσης σε μετοχές στο ΧΠΑ, τη δυνατότητα επέκτασης του προφερόμενου βάθους της αγοράς και την έγκριση νέων εισαγωγών συζητά στη συνεδρίαση της Πέμπτης το Δ.Σ. του ΧΑ.

Νέο προϊόν στο ΧΠΑ, ”βάθος αγοράς” συζητά το ΧΑ
Tην άρση του καθεστώτος επιτήρησης για τον τίτλο του Περσέα αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, στην αυριανή του συνεδρίαση το Δ. Σ. του Χρηματιστηρίου, ενώ πρόκειται να εγκρίνει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ, τυποποιημένων Συμβολαίων Δικαιωμάτων Προαίρεσης σε μετοχές.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς τον κ. Αλεξάκη, τα νέα προϊόντα αναμένεται να προσφέρουν νεες δυνατότητες υλοποίησης στρατηγικών για τους επενδυτές και πρόκειται να συμβάλλουν ενεργά στην αύξηση της αξίας των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, αλλά και σε αυτή των μετοχών.

Ως προς την επιλογή των υποκείμενων τίτλων για τα δικαιώματα σε μετοχές, εξετάσθηκαν βασικά χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης των μετοχών στους δείκτες FTSE/ASE 20 και FTSE/ASE Mid 40, ενώ αξιολογήθηκαν και τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που εστάλη στα μέλη της αγοράς παραγώγων σχετικά με την επιλογή των υποκείμενων τίτλων.

Τα βασικά λοιπόν κριτήρια που τέθηκαν προς εξέταση είναι: α) ο αριθμός μετοχών σε ευρεία διασπορά, β) η εμπορευσιμότητα της μετοχής, γ) η κεφαλαιοποίηση αυτής, δ) η ημερήσια αξία συναλλαγών, ε) ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, και στ) η μεταβλητότητα της τιμής της μετοχής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ” Euro2day.gr” στην αυριανή συνεδρίαση του ΧΑ θα συζητηθεί η εισαγωγή δικαιωμάτων σε μετοχές με την παρακάτω σειρά:

1) Πρώτη Φαση (2002): ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΙΝΤΚΑ,

2) Δεύτερη Φάση (Μάρτιος 2003): ΕΥΡΩΒ, ΠΑΝΦ, ΟΛΥΜΠ (με παράλληλη εισαγωγή ΣΜΕ στις μετοχές των ΕΥΡΩΒ και ΟΛΥΜΠ),

3) Τρίτη Φαση (Ιούνιος 2003): ΕΕΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΔΕΣΙΝ (με δυνατότητα επανεξέτασης των κριτηρίων και εισαγωγή των αντίστοιχων ΣΜΕ σε μετοχές)

Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση της Διοίκησης του ΧΑ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής στην Αγορά Παραγώγων, ΧΑ και ΕΤΕΣΕΠ για τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών και για πράξεις που καταρτίζουν τα Μέλη ως Ειδικοί Διαπραγματευτές τύπου Β.

Ένα τρίτο θέμα που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο τα μέλη του ΔΣ του Χρηματιστηρίου αφορά στην ”Παροχή Βάθους Αγοράς 5 σε προμηθευτές πληροφόρησης”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, ”για τη διευκόλυνση του επενδυτικού κοινού που παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη συνεδρίαση της αγοράς παραγώγων, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, η υλοποίηση και η δυνατότητα επέκτασης του προσφερόμενου βάθους της αγοράς παραγώγων προς τους παροχείς πληροφόρησης στις 5 καλύτερες τιμές ζήτησης και προσφοράς μαζί με το σχετικό αριθμό συμβολαίων (ΒΒΟ 5)”.

Επίσης, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται το ενημερωτικό δελτίο της Ιλυδας ΑΕ για την εισαγωγή στη ΝΕΧΑ, το ενημερωτικό δελτίο της Γιαννούσης για συγχώνευση με τη Λαννέτ και το ενημερωτικό δελτίο της Κωτσόβολος, λόγω συγχώνευσης με τη Ράδιο Αθήναι.

Επίσης, το ΔΣ του ΧΑ αναμένεται να εγκρίνει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Εγνατίας Τράπεζας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ”Euro2day.gr” εάν τελικά εγκριθεί το ενημερωτικό της Κωτσόβολος, η μετοχή της εταιρίας θα ξεκινήσει να επαναδιαπραγματεύεται στο ΧΑ από την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v