Αύξηση μεγεθών στο εξάμηνο από Vodafone - Panafon

Με αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 25%, στα ΕBITDA κατά 14,8%, στα κέρδη προ φόρων κατά 5,2% και στα καθαρά κέρδη κατά 2,9%, έκλεισε το α΄εξάμηνο της χρήσης για την εταιρία Vodafone - Panafon, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS).

Αύξηση μεγεθών  στο εξάμηνο από Vodafone - Panafon
Θετική έκπληξη αποτέλεσαν για τους αναλυτές τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της χρήσης της Vodafone-Panafon λόγω της αύξησης του ρυθμού των εσόδων που επέφερε η σημαντική άνοδος του ARPU.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Vodafone-Panafon για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2002 με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS), αυξήθηκε κατά 25% στα 618,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 494,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων ήταν βελτιωμένος σε σχέση με την μέση αύξηση της πελατειακής βάσης (21%) κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της συνεχούς αύξησης της χρήσης που συνετέλεσε στη σημαντική αύξηση του ARPU.

Ο μέσος όρος εσόδων ανά πελάτη (ARPU) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2002 έφτασε τα 31,6 ευρώ σε σχέση με τα 30,3 ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ARPU ενισχύθηκε περαιτέρω από την ενίσχυση της χρήσης και τον υπολογισμό των εσόδων από τέλη τερματισμού από κινητό σε κινητό, που άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2002.

Σημειώνεται, ότι οι τάσεις του ARPU παρουσιάζονται ισχυρά ανοδικές τα τρία τελευταία τρίμηνα, ακόμα και αν εξαιρεθούν τα έσοδα περιαγωγής και άλλοι εποχιακοί παράγοντες. Για το τελευταίο τρίμηνο, Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2002, το ARPU αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση στο ARPU παρατηρείται ακόμα και αν εξαιρεθούν τα τέλη τερματισμού από κινητό σε κινητό. Οι σταθερά ανοδικές τάσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη θεαματική αύξηση της χρήσης η οποία έφτασε σε υψηλότατα επίπεδα.

Ο μικτός μέσος όρος λεπτών χρήσης ανά συνδρομητή (blended AMOU) για το εξάμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2002, έφτασε τα 97 λεπτά σε σύγκριση με τα 78 της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση κατά 25%. Εξαιρώντας τα λεπτά από κινητό προς κινητό ο μικτός μέσος όρος λεπτών χρήσης ανά συνδρομητή αυξήθηκε κατά 1 λεπτό καταδεικνύοντας έτσι την μελλοντική δυναμική της χρήσης.

Επίσης, τα συνολικά έσοδα από αερόχρονο αυξήθηκαν κατά 25,7% αντιπροσωπεύοντας το 91,5% του κύκλου εργασιών. Η ποιότητα της πελατειακής βάσης και η δυναμική εμπορική πολιτική της εταιρίας συνέβαλαν αποφασιστικά στην αύξηση της χρήσης ειδικά στα εξερχόμενα λεπτά, γεγονός που οδήγησε στην ενίσχυση του ποσοστού της εξερχόμενης κίνησης από αερόχρονο κατά 17,2%.

Τα συνολικά έσοδα από περιαγωγή ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά 16,8% κυρίως λόγω της περιαγωγής των συνδρομητών της Vodafone-Panafon σε διεθνή δίκτυα καθώς και της επέκτασης της διεθνούς περιαγωγής στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες SMS και wap), αυξήθηκαν κατά 30% φτάνοντας τα 69 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 12,2% των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Το ποσοστό αυτό ενισχύει περαιτέρω τις σταθερά δυναμικές τάσεις στις υπηρεσίες δεδομένων, που είχαν διαφανεί κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.

Επισημαίνεται, ότι εξαιρώντας τα έσοδα που προέρχονται από την επικοινωνία από κινητό σε κινητό (Μ2Μ), το ποσοστό των υπηρεσιών δεδομένων επί των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αντιπροσωπεύει το 13,2%, εμφανίζοντας αύξηση κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ARPU από υπηρεσίες δεδομένων (Data ARPU) αυξήθηκε στα 3,9 ευρώ από 3,5 ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο αριθμός των SMS το μήνα ανά συνδρομητή έφτασε τα 42.

Για το α’ εξάμηνο της χρήσης που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Vodafone – Panafon ανακοίνωσε πρώτη στην Ελλάδα την παροχή υπηρεσιών MMS, η οποία δίνει τη δυνατότητα λήψης και αποστολής φωτομηνυμάτων. Τα πρώτα στοιχεία για την χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, για τους δύο πρώτους μήνες δωρεάν χρήσης, από την έναρξη παροχής υπηρεσιών MMS, έχουν σταλεί πάνω από 90.000 MMS. Από τις συσκευές που έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά και υποστηρίζουν υπηρεσίες MMS σε περισσότερες του 50% έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία.

Τα έσοδα από τα πάγια τέλη έφτασαν τα 61,2 εκατ. ευρώ από 48,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Το ιδιαίτερα θετικό αυτό αποτέλεσμα υποστηρίχτηκε περαιτέρω από τη μεγάλη επιτυχία των οικονομικών προγραμμάτων με ενσωματωμένο χρόνο ομιλίας, καθώς και από το βελτιωμένο ποσοστό συνδρομητών με συμβόλαιο στο σύνολο της πελατειακής βάσης.

Το κόστος πωληθέντων έφθασε τα 289 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 214,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 34,7%. Εξαιρώντας τα τέλη τερματισμού από κινητό σε κινητό, ο ρυθμός ανάπτυξης του κόστους πωληθέντων ήταν 15%, δηλαδή 1,1 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερος από το ρυθμό ανάπτυξης του κύκλου εργασιών (εξαιρώντας τα τέλη τερματισμού από κινητό σε κινητό), αντικατοπτρίζοντας την παραγωγικότητα του δικτύου και τις συνέργιες που απέφεραν οι μειώσεις του εμπορικού κόστους.

Το μικτό περιθώριο κέρδους για την υπό εξέταση 6μηνη περίοδο μειώθηκε κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 53,3% λόγω της εφαρμογής των τελών τερματισμού κλήσεων από κινητό προς κινητό.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 244,9 εκατ. ευρώ από 213,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 14,8%. Το περιθώριο EBITDA σημείωσε πτώση κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και ανήλθε στο 39,6% λόγω της εφαρμογής των τελών τερματισμού κλήσεων από κινητό προς κινητό. Τα εν λόγω τέλη αυξήθηκαν από 0,10 ευρώτον Ιανουάριο σε 0,16 ευρώ τον Ιούνιο και σε €0,18 τον Οκτώβριο του 2002.

Σημειώνεται, ότι η Vodafone-Panafon λειτουργεί πλέον και δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης, εξαιρώντας την επίπτωση των τελών τερματισμού από κινητό σε κινητό και των πωλήσεων συσκευών, τότε το περιθώριο EBITDA παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 46%, μειωμένο μόνο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και λειτουργίας διάθεσης μη συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων, ανήλθαν στα 136,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 25,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συνέργιες που έχουν προκύψει από τις πρόσφατες συγχωνεύσεις αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στο άμεσο μέλλον.

Οι αποσβέσεις ανήλθαν στα 77,9 εκατ. ευρώ από 59,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 31% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επηρεασμένες από την απόκτηση άδειας 2ης γενιάς, υπεραξίες συγχωνεύσεων και συσσωρευμένες επενδύσεις.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 149,2 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρά τις υποτιμήσεις συμμετοχών που έφτασαν τα 7,2 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 2,9%, φτάνοντας τα 88,9 εκατ. ευρώ από 86,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρα από τις υποτιμήσεις συμμετοχών, που επέδρασαν αρνητικά στην αύξηση των καθαρών κερδών, αυξήθηκε και ο φορολογικός συντελεστής λόγω των προαναφερόμενων υποτιμήσεων. Εξαιρώντας τις παραπάνω υποτιμήσεις τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 96,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,3% .

Το συνολικό κόστος απόκτησης συνδρομητών παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος αντιπροσωπεύοντας το 7,7% των συνολικών εσόδων.

Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές (Free Cash Flow) έφτασαν τα 138,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτώντας πλήρως το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας για το ποσό των 91,9 εκατ. ευρώ, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε μείωση του δανεισμού κατά 140,8 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις για το τρέχον οικονομικό έτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 185 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό. Ο δείκτης καθαρά χρέη προς ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε περαιτέρω στα 0,38 από 0,57 που ήταν στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Η συνολική πελατειακή βάση της εταιρίας στις 30 Σεπτεμβρίου του 2002 έφτασε τους 3.113.260 συνδρομητές σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 15,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2001. Από τους συνολικούς συνδρομητές της Vodafone-Panafon, οι 2.239.082 είναι χρήστες προγραμμάτων καρτοκινητής τηλεφωνίας και αντιπροσωπεύουν το 72% της πελατειακής βάσης, ενώ οι συνδρομητές με συμβόλαιο αντιπροσωπεύουν το 28%.

Οι νέες συνδέσεις με συμβόλαιο κατά την υπό εξέταση περίοδο εμφανίζονται αυξημένες και αντιπροσωπεύουν το 36,4% του συνόλου των νέων συνδέσεων της περιόδου σε σχέση με το 7,6% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το ποσοστό αποσυνδέσεων έφτασε το 12,1% για την υπό εξέταση περίοδο.

Η Vodafone-Panafon, ακολουθώντας τις πρακτικές και την φιλοσοφία του Ομίλου Vodafone, έχει ανακοινώσει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2002 το ποσοστό της ενεργής πελατειακής της βάσης έφτασε το 78%, εμφανίζοντας ισχυρές τάσεις σταθεροποίησης.

Σημειώνεται, ότι στους συνδρομητές με συμβόλαιο το 92% είναι ενεργοί πελάτες, ενώ στην καρτοκινητή τηλεφωνία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 72%. Με βάση τα παραπάνω, το ARPU των ενεργών συνδρομητών έφτασε τα 40,5 ευρώ για το εξάμηνο συγκρινόμενο με τα 31,6 ευρώ της συνολικής συνδρομητικής βάσης.

Η Vodafone Αλβανίας για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2002 πρόσθεσε 101.144 νέους συνδρομητές αυξάνοντας τη συνολική συνδρομητική της βάση στους 270.626 συνδρομητές. Από αυτούς η πλειοψηφία, δηλαδή οι 264.602, είναι συνδρομητές καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Το μερίδιο αγοράς της Vodafone Αλβανίας διαμορφώθηκε στο 39% μόλις έναν χρόνο μετά την επίσημη έναρξη δραστηριοποίησης της εταιρίας στην τοπική αγορά.

Ο μέσος όρος εσόδων ανά πελάτη (ARPU) για την υπό εξέταση περίοδο έφτασε τα 23 ευρώ, ενώ τα μέσα λεπτά χρήσης (AMOU) έφτασαν τα 88 λεπτά. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας ανήλθε στα 32,9 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 7,1 εκατ. ευρώ

Ο κ. Γιώργος Κορωνιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone - Panafon, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το Α’ εξάμηνο τόνισε:

”Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει η εταιρία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού μας έτους αντικατοπτρίζουν την επιτυχή στρατηγική της, καθώς χαρακτηρίζονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στους κύριους οικονομικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σαφή και αδιάσειστη απόδειξη της συνέπειας που επιδεικνύει η εταιρία προς τους συνδρομητές και τους μετόχους της, παρέχοντάς τους υπηρεσίες τέτοιες, που αποδίδουν τη μέγιστη αξία και παρέχουν εγγυήσεις για το μέλλον. Η θεαματική αύξηση του μέσου όρου λεπτών χρήσης ανά συνδρομητή (AMOU), σε συνδυασμό με την πραγματική αύξηση του μέσου όρου εσόδου ανά πελάτη (ARPU) έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποδεικνύει την ορθότητα της στοχευμένης εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η εταιρία και αποτελεί σημαντική ένδειξη της μελλοντικής δυναμικής της”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v