Oλοι θέλουν άνοδο TΩΡΑ

Το… σύμπαν φαίνεται να ”συνωμοτεί” υπέρ μιας ακόμη ανοδικής κίνησης στις αγορές μετοχών, την οποία φαίνεται πρόθυμη να ακολουθήσει άμεσα και η Σοφοκλέους. Ατυχώς, η διάρκεια μιας τέτοιας κίνησης παραμένει αμφίβολη.

Oλοι θέλουν άνοδο TΩΡΑ
Του Γιώργου Παπανικολάου

Τις ”υποσχέσεις” για μια βραχυχρόνια ανοδική εξέλιξη που έδωσε χθες η κίνηση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1860 μονάδων, ήλθε να ενισχύσει η επίδοση των αμερικανικών αγορών.

Με υψηλό τζίρο και τη βοήθεια κάποιων μακροοικονομικών νέων, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν να διασπάσουν σημαντικά επίπεδα αντίστασης.

To NASDAQ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών, ενώ τόσο ο S & P όσο και ο DOW βρίσκονται πλέον με το δρόμο ανοικτό για την επαναπροσέγγιση των επιπέδων που είχαν καταγράψει τον περασμένο Αύγουστο.

Ηδη οι αισιόδοξοι…. παραληρούν, ενώ οι contrarians αναζητούν το ύψος έως το οποίο μπορεί να φτάσει ένα bear market rally.

Σε ότι αφορά στη Σοφοκλέους, τα μηνύματα είναι εξίσου θετικά. Αυξανόμενος τζίρος, κλείσιμο στο ανώτατο σημείο της συνεδρίασης χθες, και σημαντικό outperformance από το δείκτη των blue chips, τον FTSE-20.

Tεχνικά, το κυριότερο είναι ότι εάν η άνοδος συνεχιστεί και σήμερα (πράγμα ιδαιτέρως πιθανό) δημιουργούνται πλέον σαφώς ευνοϊκότερα –πλην όμως μάλλον βραχυχρόνια -σενάρια, λόγω διάσπασης της σημαντικής αντίστασης στην περιοχή των 1845-1850 μονάδων.

Τα σενάρια αυτά ενισχύονται και από στελέχη της αγοράς, τα οποία θεωρούν ότι ο κύκλος των ρευστοποιήσεων στον ΟΤΕ μάλλον κλείνει -έστω προσωρινά- κι ότι υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις από Έλληνες και ξένους θεσμικούς σε μετοχές της μεγάλης, αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είτε κάλυψαν τις προσδοκίες των αναλυτών είτε έδωσαν ”θετικές εκπλήξεις”.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις στις υπόλοιπες (περίπου 250 εταιρίες) που αναμένεται να δημοσιεύσουν τα 9μηνα τους στο ερχόμενο διάστημα.

Τι άλλο περιμένουν οι αισιόδοξοι; Την επικείμενη δραστηριοποίηση του Αμοιβαίου του ΙΚΑ, αλλά και κινήσεις ”καλλωπισμού” των μεγάλων χαρτοφυλακίων, ενόψει της αποτίμησης ”τέλους έτους”.



Ετσι η πλειονότης των στελεχών της αγοράς, αναμένει τώρα μια μετατόπιση του εύρους διακύμανσης της Σοφοκλέους, από την περιοχή κάτω ή πέριξ των 1800 μονάδων, προς την περιοχή άνω των 1800 και ως τις 1950-2000 μονάδες, εφόσον δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Από την άλλη πλευρά, επιχειρήματα έχουν και οι διεθνείς ”οπαδοί” του… ”ξεφορτώματος” στις ανοδικές κινήσεις .



Για παράδειγμα, μόλις χθες στις ΗΠΑ ένα πανίσχυρο επιχειρηματικό λόμπι(το Business Roundtable) ζήτησε ανοικτά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση νέο ”πακέτο” μέτρων για την ”ενεργοποίηση” της οικονομικής ανάπτυξης, ύψους περίπου 300 δις. δολαρίων!

Στο μεταξύ τα κεφάλαια που επενδύονται σε Hedge Funds συνεχίζουν να αυξάνονται (υπολογίζονται σε 17 δις. δολάρια από την αρχή του έτους), ενώ τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία (Pension Funds) των εταιριών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές απώλειες από τη πτώση των τιμών των μετοχών, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν ίσως μεγαλύτερες ”εργοδοτικές εισφορές” που βέβαια μειώνουν τα κέρδη των εταιριών.

Κι ακόμη, έχουμε το Ιράκ, την ”Αλ Κάιντα” και την άκρως νοσηρή οικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία, την οποία φαίνεται ότι … μιμείται τώρα η Γερμανία!!

Ούτε είναι βέβαια τυχαία και η επιφυλακτικότητα των Ελλήνων αναλυτών για τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους σε μεσομακροπρόθεσμο διάστημα. Ισως είναι και καλύτερο αυτό από την άκρατη αισιοδοξία.

Αλλωστε, ”Οποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v