ΟΤΕ : Επαναδιαπραγμάτευση όρων στο ομολογιακό

Την αλλαγή συγκεκριμένων όρων στις συμφωνίες επι τη βάση των οποίων έχει λάβει ομολογιακό δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ , ( με σταθερό επιτόκιο 6,125%) αλλά και credit facility ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, διαπραγματεύεται ο ΟΤΕ προκειμένου να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων του στη ΝΑ Ευρώπη.

ΟΤΕ : Επαναδιαπραγμάτευση όρων στο ομολογιακό
Την αλλαγή συγκεκριμένων όρων στις συμφωνίες επι τη βάση των οποίων έχει λάβει ομολογιακό δάνειο ύψους 1,1 δισ. ευρώ , αλλά και credit facility ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, διαπραγματεύεται ο ΟΤΕ προκειμένου να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων του στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη.



Αυτό προκύπτει από έκθεση της Merrill Lynch, με ημερομηνία 21ης Νοεμβρίου 2002, όπου επιχειρείται η ανάλυση του όλου θέματος για τους πελάτες της, κατόχους ομολογιών του Οργανισμού, ενόψει της έκτακτης συνέλευσης των ομολογιούχων που θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το ”αίτημα” του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο ΟΤΕ έχει ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένου όρου στη σύμβαση, επι τη βάση της οποίας εκδόθηκε από την εταιρία OTE plc, (που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενεργεί ως ”όχημα” χρηματοδότησης με πλήρη και ανεπιφύλακτη εγγύηση της ίδιας της ΟΤΕ ΑΕ) ομολογιακό ύψους 1,1 δις. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 6,125%, το οποίο λήγει το 2007.

Ο ΟΤΕ ζητά την τροποποίηση όρου σύμφωνα με τον οποίο τόσο η ”μητρική” εταιρία, όσο και οι θυγατρικές της έχουν δεσμευτεί να μην προχωρήσουν στην ανάληψη ”διασφαλιζόμενων” υποχρεώσεων (secured liabilities) ανεξαρτήτως αν αυτές θα αφορούν την έκδοση διαπραγματεύσιμων χρεογράφων ή όχι.

(σ.σ. κάθε ανάληψη εξασφαλισμένων υποχρεώσεων, έναντι τρίτων, τους κάνει να προηγούνται έναντι των ομολογιούχων, σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του ομίλου).

Ο ΟΤΕ επιδιώκει να περιορίσει αυτή τη δέσμευση, μόνο στην ανάληψη secured liabilities που περιλαμβάνουν την έκδοση διαπραγματεύσιμων χρεογράφων, καθώς όπως αναφέρει η Merrill Lunch, το υπάρχον καθεστώς συμφωνίας ”δυσχεραίνει” την υλοποίηση των στρατηγικών του επιλογών στη ΝΑ Ευρώπη.

Κι αυτό διότι ο ελληνικός Οργανισμός έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά για να αποκτήσει μετοχές τοπικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών ( όπως η RomTelecom και η Armentel) επιδιώκει τώρα να χρηματοδοτήσει περαιτέρω τις επενδύσεις του με τη μέθοδο του project financing,(που προυποθέτει αυξημένες εξασφαλίσεις για τους δανειστές) χωρίς δηλαδή να επιβαρύνει περαιτέρω τις χρηματοροές της ”μητρικής”.

Με τη μέθοδο αυτή οι παροχείς της χρηματοδότησης εξασφαλίζονται κατά προτεραιότητα, είτε με περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας που χρηματοδοτείται (για παράδειγμα της RomTelecom) είτε με μέρος των εσόδων που προκύπτει από αυτή.

Κατά συνέπεια το ερώτημα το οποίο θα κληθεί να εξετάσει η συνέλευση των ομολογιούχων του ΟΤΕ, στις 2 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, είναι εάν τους συμφέρει ή όχι αυτή αυτή η εξέλιξη (αφου το ομόλογο δεν έχει κάποια προτεραιότητα στην ”διασφάλιση” του αν τα πράγματα πάνε… στραβά) δεδομένου ότι ο ΟΤΕ δεν τους προσφέρει έως στιγμής κάποιο επιπλέον ”κίνητρο”.

Στη πρώτη συνέλευση χρειάζεται για να ληφθεί απόφαση η υποστήριξη του 50% του συνόλου των ομολογιούχων, ή των 2/3 των παρόντων, εφόσον οι παρόντες είναι σε κάθε περίπτωση άνω των 2/3 επι του συνόλου των ομολογιούχων.

Στην επαναληπτική, απαιτείται η παρουσία του 1/3 και είτε το 50% των συνολικών ψήφων, είτε των 2/3 των παρόντων.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη Merrill Lynch, o OTE επιδιώκει να μετατρέψει αντίστοιχα και την συμφωνία επι τη βάση της οποίας έχει πάρει multi-currency loan facility ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Πάντως η Merrill Lynch καταλήγει παροτρύνοντας τους ομολογιούχους να εξετάσουν πολύ προσεκτικά το θέμα ως προς τα εξής κύρια σημεία:

- Με ποιους όρους γίνεται η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το loan facility.

- Εάν θα τους συνέφερε το να υπάρξει ειδικός όρος που θα επιτρέπει στον OTE το project financing των δραστηριοτήτων του στην Ν.Α. Ευρώπη, χωρίς όμως να του αφήνει περιθώρια για αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες θυγατρικές του όπως η Cosmote, οι χρηματοροές της οποίας θεωρούνται πολύτιμες για την έμμεση διασφάλιση των ομολογιούχων.

- Τον τρόπο με τον οποίο θα κρίνουν αυτές τις εξελίξεις οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (αν και οι αναλυτές της Μ.L. δεν θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξει κάποια άμεση μεταβολή στην πιστοληπτική ικανότητα του οργανισμού).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v