Θετικοί πρωταγωνιστές οι τράπεζες

Ακρως θετικά εξελίχθηκε η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, παρά το νευρικό κλίμα στις ευρωαγορές, με τις μετοχές της Εμπορικής, της Εθνικής και του Πετζετάκι να κερδίζουν τις εντυπώσεις, αλλά και να δίνουν τη δυνατότητα επεναδραστηριοποίησης επενδυτικών σχημάτων σε γνωστούς τίτλους.

Η σημερινή ημέρα στη Σοφοκλέους αφήνει μια ομολογουμένως ”περίεργη γεύση”, καθώς για μεγάλο μέρος της ημέρας δόθηκε η εντύπωση πως τα θεσμικά επενδυτικά σχήματα, εγχώρια και μη, θα συνέχιζαν τις τοποθετήσεις τους σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η τελική εικόνα παραπέμπει ωστόσο περισσότερο σε έλλειψη πωλητών (ενδεικτική η μείωση του όγκου συναλλαγών κατά 60% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας στον ΟΤΕ) και κλείσιμο short θέσεων – με ανάλογη εμφάνιση του φαινομένου short-squeeze – παρά σε κάποια πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης θέσεων, άποψη που υποστηρίζεται από τη μείωση του τζίρου στα 86 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,6 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Παρά ταύτα, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη μόλις 1,5 μονάδα κάτω από το ενδοσυνεδριακό υψηλό (1.874,55) και δη στις 1.872,77, με κέρδη 0,75%, σε συνδυασμό με την διατήρηση της αναλογίας ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 3 προς 1 υπέρ των πρώτων δημιουργεί την εντύπωση πως η αγορά επιδιώκει την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων, αντίστοιχων – σε ποσοστιαία βάση – των κερδών που έχουν επιτύχει το τελευταίο μήνα οι Ευρωαγορές.

Ενδεχομένως γι’ αυτό να υπήρξε και πλήρης αδιαφορία ως προς την ραγδαία αποκλιμάκωση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη από τα υψηλά τους, καθώς η διόρθωση των Ευρωαγορών βρήκε πλήρως απρόθυμη τη Σοφοκλέους να ακολουθήσει, αφού οι εγχώριοι παράγοντες τράβηξαν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία.

Παράλληλα, η αγορά έδειξε να αποτιμά σε θετικότερο φως κάποιες εταιρικές εξελίξεις αλλά και θεμελιώδη μεγέθη, ενδεικτική η πορεία της Πετζετάκις (12,2%) καθώς και της Ιντερτέκ, με τη δεύτερη να διαπραγματεύεται με Ρ/Ε μόλις 5,82 μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων εννεαμήνου, εξού ίσως και το +18% που κατέγραψε.

Η κίνηση στην αγορά παραγώγων και δη το κλείσιμο short θέσεων επιτρέπει την ”αισιοδοξία” ως προς το ότι η προσδοκία πτώσης έχει μειωθεί, στον ίδιο βαθμό όμως αύριο πρέπει να επιβεβαιωθεί πως η έλλειψη πωλητών θα αποτελέσει χαρακτηριστικό ”διαρκείας” και όχι πρόσκαιρο φαινόμενο.

Η ενίσχυση του Γενικού Δείκτη, κυρίως μέσω της ανοδικής κίνησης των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, επισημαίνει ο Θεόδωρος Πρινιωτάκης – Αντιπρόεδρος της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Κατά τα φαινόμενα, όπως επισημαίνει, η αγορά θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να προσεγγίσει και να διασπάσει τα επίπεδα των 1.900 μονάδων ώστε να κινηθεί προς τις 2.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η αύξηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε επίπεδα μεγαλύτερα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η συνέχιση του θετικού κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανοδική κίνηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, τονίζει ο κ. Πρινιωτάκης.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Εlbisco (σημειώνοντας κέρδη ύψους 0,88%, στα 4,58 ευρώ) και Παπαστράτος (καταγράφοντας κέρδη ύψους 1,51%, στα 17,64 ευρώ).

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 19,63% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 14,6 εκατ ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (70.195, 105.200 τεμαχίων) του ΟΤΕ στην τιμή των 10,70 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 600.000 τεμαχίων της Πλαίσιο στην τιμή των 5 ευρώ και ένα πακέτο 570 τεμαχίων της Fanco στην τιμή των 3,76 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 60.000 τεμαχίων της Intralot στην τιμή των 16,06 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,84 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 14,96 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 70.000 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 12,50 ευρώ, ένα πακέτο 124.000 τεμαχίων της στην τιμή των 15,38 ευρώ και ένα πακέτο 500 τεμαχίων της Ασπίς Πρόνοια στην τιμή των 1,50 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμα δύο πακέτα (118.465 τεμαχίων έκαστο) της Goody’s στην τιμή των 14,80 και 14,88 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v