Σοφοκλέους: Τα μεγάλα συμφέροντα και ο ”πελάτης”

Με διαδικασίες που ως τώρα έχουν καθαρά παρασκηνιακή μορφή διεξάγονται οι ”διαπραγματεύσεις” των μεγάλων συμφερόντων για το μέλλον της ΕΧΑΕ, στίς οποίες οι χρηματιστές διεκδικούν το ρόλο του... κομπάρσου. Ολα αυτά βεβαίως, ερήμην του... ”μεγάλου εγκλωβισμένου”.

Σοφοκλέους: Τα μεγάλα συμφέροντα και ο ”πελάτης”
του Γιώργου Παπανικολάου

Ολοένα και περισσότερο η κοινή γνώμη σχηματίζει την εντύπωση ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΧΑΕ αναπτύσσεται σε ”στενό κύκλο”, αφήνοντας τελείως απ’ έξω τα συμφέροντα του υπ’ αριθμόν 1 ”πελάτη” της.

Αυτού που εγκλωβίστηκε στις προσδοκίες του 1999, αυτού που όλοι εμφανίζονται να αναμένουν την... επιστροφή. Του απλού επενδυτή.

Με δεδομένο ότι σήμερα ο απλός επενδυτής είναι, όχι μόνον βασικός ”πελάτης”, αλλά και μέτοχος της συγκεκριμένης –καθαρά μονοπωλιακής- εταιρίας, τα όσα συμβαίνουν μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν έως και ανήκουστα.

Είναι βεβαίως γνωστό ότι η εισαγωγή της ΕΧΑΕ στο χρηματιστήριο αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως… παγίδα για τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι απλά προσέφεραν τον εαυτό τους ως… πάτημα για το ”ξεφόρτωμα” χαρτιών από τους παλαιότερους μετόχους.

Τώρα οι εγκλωβισμένοι επενδυτές, μαθαίνουν μέσω του Τύπου, ότι προωθείται μια κίνηση πώλησης του υπολοίπου 34% με υποψήφιους αγοραστές κυρίως τις μεγάλες τράπεζες και προφανώς σε μία τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από εκείνη στην οποία οι απλοί επενδυτές είχαν αγοράσει κατά την περίοδο των ”μεγάλων προσδοκιών!!!

Με ποιο δικαίωμα θα αποκλειστούν λοιπόν από αυτή τη διαδικασία;

Και δεν εννοούμε κάποιο νομικό δικαίωμα (γιατί άλλωστε να ομιλούμε περί αυτού όταν το Δημόσιο είναι ταυτόχρονα, εποπτεύουσα αρχή, νομοθέτης, βασικός μέτοχος της ΕΧΑΕ, μάνατζερ του χρηματιστηρίου, βασικός μέτοχος μεγάλων εισηγμένων, αλλά και ”επενδυτής” μέσω της ΔΕΚΑ και των Ταμείων που ελέγχει;)

Ομιλούμε για το ”ηθικό” δικαίωμα, την υποχρέωση της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης έναντι των μετόχων, η οποία εάν δεν γίνει Δημόσια Εγγραφή, αλλά μια ”κλειστή” ιδιωτική τοποθέτηση, αναμφίβολα θα έχει καταστρατηγηθεί, με τον πλέον βάναυσο τρόπο!!! Πολλώ μάλλον όταν δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε εταιρία, αλλά για το ίδιο το Χρηματιστηριο Αξιών!!!

Την ίδια ώρα βεβαίως είναι σε εξέλιξη δύο ακόμη μεγάλα θέματα τα οποία πρώτα έφεραν στη δημοσιότητα το euro2day.gr και ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” από την προηγούμενη Παρασκευή.

Πρώτον η προώθηση ελληνικής νομοθεσίας που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών χρηματιστηριακών αγορών.

Και δεύτερον, οι ”ιδιωτικές αγορές” που προωθούνται με σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ένα θέμα που βρίσκει ήδη σφοδρή αντίδραση από την ηγεσία του Euronext αλλά και του Χρηματιστηρίου του Μιλάνο.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων, η προσπάθεια ορισμένων μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων να κάνουν ”εσωτερικές συναλλαγές”, χωρίς να χρησιμοποιούν την επίσημη αγορά.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία είναι απορίας άξιον πώς περνά μέχρι στιγμής απαρατήρητο το γεγονός ότι μεθοδεύσεις που συνδέονται απόλυτα με το μέλλον της κύριας χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας μας, διεξάγονται κατ ουσίαν εν κρυπτώ, ανάμεσα στο Δημόσιο και τις μεγάλες τράπεζες ενώ οι (μεγάλες και μη) ιδιωτικές χρηματιστηριακές παίζουν- άθελά τους - το ρόλο του… κομπάρσου!!!

Σημειωτέον, για όσους δεν το γνωρίζουν ότι σε κανένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης (τα οποία υποτίθεται ότι έχουμε ως... πρότυπο), δεν υπάρχει κατοχή ποσοστού ”καταστατικής μειοψηφίας” (άνω του 33,3%) από μία και μόνο συμπαγή και ολιγομελή ομάδα συμφερόντων, όπως αυτή των μεγάλων ελληνικών τραπεζών που κατέχουν ήδη (προ της ολοκλήρωσης της μετοχοποίησης του πρόσθετου 34%) το... 26% της ΕΧΑΕ!!!

Στη σημερινή ”ελεύθερη” οικονομία, την οποία υποτίθεται ότι ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση, ”ιδιωτικοποιήσεις” τόσο κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, σίγουρα δεν μπορούν να διεξάγονται με τέτοιες αδιαφανείς διαδικασίες, ιδίως όταν ενδέχεται να δημιουργήσουν συμπαγείς και ισχυρότατες μειοψηφίες ή ακόμη και πλειοψηφίες της τάξεως του 51%!!!

Κι όμως έχουμε σήμερα διαδικασίες που θυμίζουν συνδιαλλαγή πίσω από κλειστές πόρτες και δημιουργούν την αίσθηση μιας ”άλλου τύπου” διαπλοκής.

Τότε τι έννοια έχει να συζητάμε περί διαφάνειας, εταιρικής διακυβέρνησης και ”μετοχικής ιδέας”;

Εκτός (κι αυτό αφορά άμεσα στον αρμόδιο υπουργό, αλλά και συγγραφέα διαφόρων ημι-θεωρητικών πονημάτων, κ. Νίκο Χριστοδουλάκη), αν τώρα που πουλήθηκαν οι μετοχές, τα προμέτοχα, και τα... αγροπρομέτοχα, μας τελείωσε και ο υποτιθέμενος... ”λαϊκός καπιταλισμός”!!!!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v