Συσσώρευση δυνάμεων στα νέα επίπεδα

Ως τεχνική κρίνεται η διόρθωση προς τις 1.870 μονάδες, η οποία, προς το παρόν, δεν αναιρεί την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση. Στα θετικά της ημέρας η συμπεριφορά μετοχών όπως η Εμπορική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, με αυξημένες τις συναλλαγές.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Τσιμπάει”, όσο και αν δεν αποτυπώνεται στο Δείκτη, η αγορά. Τόσο οι συναλλαγές των περίπου 20 εκατ. ευρώ στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όσο και η συμπεριφορά ορισμένων μετοχών ενισχύει ακόμη περισσότερο την τάση.

Σταδιακά, αυτή η ”πλαγιοανοδική” κίνηση μπορεί να φέρει χρήμα στην αγορά, μπορεί να συμπαρασύρει σε δίνες μόχλευσης και άλλες μετοχές- κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και ειδικότερα σε όσες υπάρχει θεμελιώδες υπόβαθρο.

Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο επίσης το γεγονός ότι στη διάρκεια της τελευταίας αντίδρασης για μία σειρά μετοχών, η τιμή προσέγγισε και αρκετών ξεπέρασε την πρώτη περιοχή αντίστασης. Ακόμη και αν υποχωρήσει- ως τεχνικά οφείλει- ο Δείκτης προς τις 1.872 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

Και επειδή ο FTS 20 δείχνει διάθεση να αντιδράσει προς τις 920 μονάδες ξανά στη συνέχεια και διότι στην πλειονότητά τους, οι μετοχές με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα παραμένουν σε ανοδική τροχιά.

Ενδιαφέρον για παράδειγμα παρουσιάζει η χθεσινή αυξημένη εμπορευσιμότητα της Folli- Follie, η προσέγγιση του 1,5 ευρώ για τη μετοχή της ΑΣΚΟ, η διάσπαση τη πρώτης περιοχής αντίστασης για τη μετοχή του Κανάκη, η δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση της Γενικής, το συν του ΔΟΛ και επιμέρους κινήσεις.

Για μία ακόμα συνεδρίαση θυγατρικές ομίλων και σχημάτων αποκομίζουν κέρδη (με την Εθνική χαρτοφυλακίου να ενισχύεται σήμερα, τον Ερμή να υπερβαίνει τα 3 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ να ξεπερνά τα 4, κ.α.).

Όπως είχε επισημάνει νωρίτερα ο Λ. Παπακωνσταντίνου (Π&Κ), λόγω του μεγέθους της, η αγορά μας μπορεί να χαρακτηρίζεται από τάσεις μερικής αυτονόμησης.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει πως στις μεν ανοδικές αντιδράσεις των διεθνών αγορών θα αποκομίζουμε και εμείς κάποια ”κερδάκια”, στις διορθώσεις τους όμως, θα αναδεικνύονται σαφώς περισσότερα και ισχυρότερα αμυντικά χαρακτηριστικά, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής και σε συγκεκριμένες εταιρίες, αλλά και της στάσης των εγχώριων θεσμικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v