JP Morgan: Eκτιμήσεις και τιμές - στόχοι για ΟΤΕ

Επαναδιατυπώνει τη σύστασή της για ουδέτερη θέση (neutral) για τη μετοχή του ΟΤΕ η JP Morgan σε σχετική έκθεσή της (25/11), στην οποία χρησιμοποιεί 4 μεθόδους αποτίμησης. Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του οργανισμού διατυπώνουν η Εθνική ΑΧΕ και η Marfin Hellenic.

JP Morgan: Eκτιμήσεις και τιμές - στόχοι για ΟΤΕ
Επαναδιατυπώνει τη σύστασή της για ουδέτερη θέση (neutral) για τη μετοχή του ΟΤΕ η JP Morgan σε σχετική έκθεσή της (25/11) με αφορμή τα επικείμενα αποτελέσματα γ΄ τρίμηνου της εταιρίας, που θα ανακοινωθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η επενδυτική τράπεζα χρησιμοποιεί τέσσερις τρόπους αξιολόγησης ώστε να καθορίσει την δίκαιη τιμή (fair value) για την τηλεπικοινωνιακή εταιρία.

Με βάση την πρώτη μέθοδο που στηρίζεται σε μοντέλο προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF) η JP Morgan θέτει ως δίκαιη τιμή τα 12,58 ευρώ, ενώ με βάση τη δεύτερη που στηρίζεται στην ανάλυση των επιμέρους μονάδων (SOP) η τιμή διαμορφώνεται στα 11,5 ευρώ.

Η JP Morgan υποστηρίζει όμως πως αν η αποτίμηση πραγματοποιηθεί σε όρους απόδοσης ταμειακών ροών η εταιρία παρουσιάζεται ως μη ελκυστική, δίχως όμως στην περίπτωση αυτή να αναφέρει τιμή στόχο.

Αντίθετα, σε όρους EV/EBITDA (αξία επιχείρησης/ προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) η μετοχή χαρακτηρίζεται ως ”φτηνή”, χωρίς και πάλι προσδιορίζεται τιμή. Οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν πάντως πως η τελευταία μέθοδος ”υστερεί” έναντι της τρίτης αφού η μέθοδος της απόδοσης των ταμειακών ροών λαμβάνει υπόψη της, μεταξύ άλλων και το ύψος της φορολογίας.

Στην έκθεση εκφράζονται οι επιφυλάξεις της επενδυτικής τράπεζας αναφορικά με την κερδοφορία που παρουσιάζει το τμήμα της σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, ενώ αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα του α΄ εξάμηνου της εταιρίας ”αποκάλυψαν” υστέρηση στον έλεγχο του κόστους στη σταθερή τηλεφωνία. Η JP Morgan μάλιστα δεν αναμένει καμία σημαντική βελτίωση για το γ΄ τρίμηνο, προβλέποντας μείωση κατά 4% σε ετήσια βάση για τα EBITDA στη σταθερή τηλεφωνία, αλλά και μείωση κατά 12% σε ετήσια βάση για τα έσοδα της ίδιας δραστηριότητας.

Η JP Morgan επισήμανε δύο αρνητικές τάσεις στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας της εταιρίας και συγκεκριμένα την επιβράδυνση στα έσοδα, αλλά και την ”διάβρωση” στα περιθώρια EBITDA της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, τα οποία δεν αναμένεται να αυξάνονται από αντίστοιχη ενίσχυση στα έσοδα.

Μάλιστα, η JP Morgan συστήνει την μείωση στα κόστη (σταθερή τηλεφωνία πάντα) ως το μοναδικό τρόπο για την σταθεροποίηση τόσο στα EBITDA όσο και στις ταμειακές ροές.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως η επενδυτική τράπεζα μεταβάλλει θετικά τις εκτιμήσεις για βασικά μεγέθη του ΟΤΕ.

Πιο συγκεκριμένα, αναθεωρεί κατά 7% τις εκτιμήσεις για τα έσοδα 2002 του ΟΤΕ, από 1,129 δισ. ευρώ, στα 1,207 δισ. ευρώ για το 2002, ενώ για τα EBITDA το ποσοστό της ”αναθεώρησης” αγγίζει επίσης το 7% (528 εκατ. ευρώ, από 494 εκατ. ευρώ.)

Για το 2003 αντίστοιχα, οι νέες προβλέψεις της JP Morgan μιλούν για έσοδα ύψους 1,,287 δισ. ευρώ, έναντι παλαιοτέρων εκτιμήσεων για 1,221 δισ. ευρώ, ενώ για τα EBITDA, η νέα πρόβλεψη αναφέρεται σε 576 εκατ. ευρώ (αύξηση 6% έναντι προγενέστερων εκτιμήσεων).

Καταληκτικά προβλέπεται πως τα προ φόρων και τόκων κέρδη της εταιρίας στο γ΄ τρίμηνο του 2002 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 287 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 144 εκατ. ευρώ.

Eξάλλου, τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου του ΟΤΕ παραθέτει και η Εθνική Χρηματιστηριακή στο ημερήσιο δελτίο της (26/11), εκτιμώντας πως το τμήμα σταθερής τηλεφωνίας της εταιρίας θα παραμένει ασθενές στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

Το περιθώριο EBITDA της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί υψηλότερα για το γ΄ τρίμηνο του έτους, στο 39,5% έναντι 37,5%, δεδομένο που αποδίδεται στη μερική εφαρμογή του προγράμματος περιορισμού κόστους, αλλά και στα χαμηλότερα έξοδα αποχώρησης προσωπικού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο της Εθνικής ΑΧΕ.

Για το εννεάμηνο του έτους οι αναλυτές της Εθνικής ΑΧΕ θεωρούν πως τα έσοδα της εταιρίας θα διαμορφωθούν στα 3.177 εκατ. ευρώ (+ 6,5% σε ετήσια βάση), ενώ για τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ προβλέπεται να ανέλθουν στα 390 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 13,2% σε ετήσια βάση.

Εξάλλου, η Marfin Hellenic σε σχετική έκθεση της (26/11) για την τηλεπικοινωνιακή εταιρία επιφυλάσσεται να θέσει τιμή στόχο και σύσταση, υποστηρίζοντας πως θα αναμένει την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.

Προβλέπει εν τούτοις, πως τα έσοδα της εταιρίας για το γ΄ τρίμηνο θα διαμορφωθούν στα 1.092 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τονίζει πως το υπό εξέταση χρονικό διάστημα αποτελεί ”παραδοσιακά” αδύναμη περίοδο για τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 134,9 εκατ. ευρώ (+24,2% σε τριμηνιαία βάση), ενώ τα EBITDA στα 439,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Marfin Hellenic.

Καταληκτικά στην έκθεση τονίζεται πως η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί αφενός στα αποτελέσματα της σταθερής τηλεφωνίας, αφετέρου στις λεπτομέρειες της συμφωνίας του ΟΤΕ με τη Rom Telecom.

Παράλληλα, συγκλίνουσες εκτιμήσεις 5 αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρίας παρουσιάζονται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αναλυτικότερα τα καθαρά κέρδη της εταιρίας εκτιμάται πως θα κινηθούν πτωτικά κατά 16%, διαμορφούμενα μεταξύ 377,7 και 449,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτιμάται πως θα κινηθούν μεταξύ 1.274 και 1.267 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3.177 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,5%.

Εξάλλου στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται η άποψη αναλυτών της EFG Eurobank, η οποία αναφέρει πως το πρόγραμμα πρόωρης αποχώρησης εργαζομένων θα έπρεπε να έχει αποδώσει καρπούς αναφορικά με τα λειτουργικά κόστη, δεδομένο που για την ώρα δεν φαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v