Δεν... άντεξε στις 1.870 η Σοφοκλέους

Πήραν πίσω τα όποια κέρδη των τελευταίων ημερών σε δεικτοβαρείς μετοχές έλληνες και ξένοι θεσμικοί, καθώς διέγνωσαν την αντίσταση των 1.870 μονάδων. Κινητικότητα και κέρδη σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Για πολλούς, η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους – παραδόξως – ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη χθεσινή.

Οχι φυσικά σε απόλυτα νούμερα, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και η ευρύτερη αγορά υποχώρησαν, αλλά παρά ταύτα επιτεύχθηκε μια απολύτως φυσιολογική διόρθωση, χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις και με την αποκόμιση κερδών να συναντά follow-through buying, ήτοι αγοραστές που τοποθετούνταν στα χαμηλά ή ζήτηση που προέρχονταν από το κλείσιμο short θέσεων.

Ωστόσο, σε επίπεδο επιμέρους μετοχών, τόσο η πορεία του ΟΤΕ (-0,6%) όσο και η αντίστοιχη της ΔΕΗ (-1,1%) σίγουρα δεν δημιούργησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, καθώς η μεν πρώτη δείχνει πως ”υποφέρει” υπό το βάρος του γνωστού πωλητή εκ του εξωτερικού, ασχέτως του εάν αυτός αποφάσισε και σήμερα να μην προχωρήσει σε επιθετικές πωλήσεις.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ είναι πασιφανές πως η επικείμενη προσφορά τίτλων συναντά κάποιες ”δυσχέρειες”, αγνώστου φύσεως, που επικεντρώνονται ενδεχομένως στη τιμή της διάθεσης, αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής των αλλοδαπών θεσμικών.

Το κλείσιμο του Δείκτη με απώλειες 0,32%, στις 1.866,78 μονάδες, είναι εν πολλοίς συμβατό με την έννοια μιας περιορισμένου εύρους διόρθωσης, με το Δείκτη να διατηρείται πάνω από το επίπεδο (στήριξης πλέον) των 1.850 μονάδων, και τις τράπεζες να υποχωρούν μόλις κατά 0,2%, όταν χθες είχαν οδηγήσει την άνοδο.

Παράλληλα, με το FTSE-Small Cap να καταγράφει κέρδη, ασχέτως του εάν η τελική εικόνα ανοδικών-πτωτικών κλίνει ελαφρώς υπέρ των δεύτερων (146/158), είναι πασιφανές πως στη Περιφέρεια αγοραστικό ενδιαφέρον εξακολουθεί να υφίσταται, απλά μετατρέπεται σταδιακά σε καθαρά ”κυκλικού” χαρακτήρα, εν μέσω τζίρου που ήταν ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με χθες (83,6 με 3,6 εκ. σε πακέτα).

Το θετικό κλίμα που παρατηρήσαμε τον τελευταίο καιρό ενδεχομένως θα έχει βραχυπρόθεσμη διέρκεια βοηθούμενο αφενός, από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών, αφετέρου από μια ”καλή” πορεία στις διεθνείς αγορές, επισημαίνει ο Τάκης Νιάρχος, αναλυτής της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ.

Στην παρούσα φάση πάντως, ορισμένα από τα αρνητικά επιχειρηματικά νέα που προέρχονται από τις ξένες αγορές έχουν επηρεάσει την τάση, τονίζει ο κ. Νιάρχος, ενώ όπως αναφέρει” παρατηρούμε μια αναμονή, η οποία αφορά στην κίνηση των επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα για την ευρωζώνη. Πάντως, και ιδιαίτερα σχετικά με τις εταιρίες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρατηρούμε κινητικότητα και παράλληλα κέρδη.”

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Λανακάμ (προνομιούχες), σημειώνοντας πτώση κατά 5,17%, στα 2,20 ευρώ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Elbisco, (σημειώνοντας κέρδη ύψους 0,44%, στα 4,60 ευρώ) και Δυναμική Ζωή.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Δυναμική Ζωή, παρά την πτώση κατά 0,36%, στα 5,50 ευρώ.

Η συνολική αξία του τζίρου ανήλθε στα 83 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 3,49% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,6 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.400 τεμαχίων της Ελληνικής Υφαντουργίας στην τιμή των 4,14 ευρώ, ένα πακέτο 355.690 τεμαχίων της Panafon στην τιμή των 5,6 ευρώ, ένα πακέτο 2.600 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,94 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (2.200, 107.220 τεμαχίων) του ΟΤΕ στην τιμή των 10,86 και 10,80 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 30.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 15,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v