Αύριο ανοίγει στο ΧΑ ο... λογαριασμός του ΟΤΕ!

Οι ρευστοποιήσεις στην Εθνική, που αποδίδονται εν μέρει και στην διοχέτευση ρευστότητας στη μετοχή του ΟΤΕ, που έκλεισε με οριακές απώλειες, σηματοδότησαν σήμερα τη Σοφοκλέους. Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός του... ΟΤΕ θα ανοίξει στην αυριανή συνεδρίαση.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς η συρρίκνωση του τζίρου στο 50% του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό, με ταυτόχρονη εμφανή απροθυμία των θεσμικών χαρτοφυλακίων να ”πιέσουν” προς αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών.

Ωστόσο το follow-through buying στο οποίο αναφερθήκαμε χθες δεν υπήρξε, με συνέπεια τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και η αγορά να συσσωρεύσουν γύρω από τα χθεσινά επίπεδα, με το κλείσιμο να βρίσκει και τα δύο να καταγράφουν οριακά κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης τιμών, έχοντας διορθώσει στο χαμηλό των 1849,8 μονάδων ”αναπήδησε” στη συνέχεια – τεχνικά άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη – για να κλείσει πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό της ημέρας και δη με κέρδη 0,13% στις 1.869,22 μονάδες.

Ταυτόσημη και η εικόνα στο εύρος του ΧΑ, όπου οι ανοδικές μετοχές υπερκέρασαν τις πτωτικές κατά 26, εξέλιξη που αποδίδεται πρωτίστως στην έλλειψη πωλητών.

Πωλητές οι οποίοι εν τούτοις επικεντρώθηκαν προς το κλείσιμο στην Εθνική (-1,9%) και στο άνοιγμα στον ΟΤΕ (-0,2%), με έντονο το ”άρωμα” της μετακύλισης ρευστότητας από τις κρατικές τραπεζικές μετοχές στη μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, εξέλιξη που παραπέμπει έστω και ατύπως σε προσπάθεια ”στήριξης” των πιο επηρεπών σε πτώση μετοχών, με το γνωστό πωλητή εκ του εξωτερικού να εμφανίζεται εκ νέου, εξ ου και η αύξηση του όγκου συναλλαγών στα 900.000 τεμάχια.

Παράλληλα, όσον αφορά τη κίνηση στο ΧΠΑ – ενδεχομένως ο μόνος οδηγός ως προς τη βραχυχρόνια τάση – εντύπωση προκαλεί η μεγάλη αύξηση του όγκου συναλλαγών στα ΣΜΕ επί του δείκτη Mid-40 με τους εμπλεκόμενους να επικεντρώνονται στο spread Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου (ενδεχομένως απόρροια της αλλαγής της σύνθεσης των Δεικτών από Δευτέρα), ενώ στα αντίστοιχα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης η τάση υπήρξε άκρως ”ουδέτερη”.

Οι απώλειες στο δείκτη Dow Jones κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και η ασάφεια σχετικά με την τελική έκβαση της επένδυσης του ΟΤΕ στη RomTelecom άσκησαν πιέσεις στο Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επισημαίνει ο Βασίλης Βλασταράκης, Διευθυντής ανάλυσης της Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ.

Η αγορά φαίνεται, όπως επισημαίνει, να έχει προεξοφλήσει μείωση κατά τη σημερινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου του ΟΤΕ, ενώ η επικείμενη διάθεση ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ δεν αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς καθόσον τα καλά θεμελιώδη μεγέθη την καθιστούν ελκυστική σε έλληνες και ξένους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Το σημαντικά βελτιωμένο στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κλίμα αναμένεται να επηρεάσει και την πορεία του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΑ, ενώ η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί μέχρι το τέλος του 2002 καθόσον το β΄εξάμηνο προβλέπεται βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιριών και θα γίνει προσπάθεια εξωραϊσμού των αποτελεσμάτων θεσμικών επενδυτών (ΑΕΔΑΚ, ΕΕΧ, Τραπεζών κλπ), τονίζει ο κ. Βλασταράκης.

Βραχυπρόθεσμα και έως το τέλος του έτους το ΧΑΑ δείχνει να έχει τη δυναμική να κινηθεί ή να διασπάσει ανοδικά τις 2000 μονάδες, επισημαίνει.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων, κλείνοντας στην τιμή των 4,6 ευρώ παραμένοντας τελικά αμετάβλητη.

Επίσης στα υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε η Ιονική Ξενοδοχειακή στην τιμή των 11,34 ευρώ με κέρδη 11,83%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων βρέθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της εταιρίας Κρέτα Φάρμ κλείνοντας στην τιμή των 14,58 ευρώ με απώλειες 1,34%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 14,46% σε σχέση με χθες ) εκ των οποίων τα 9,13 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της μετοχής του ΟΤΕ στην τιμή των 10,8 ευρώ, ένα πακέτο 185.000 τεμαχίων της Vodafone-Panafon στην τιμή των 5,64 ευρώ, ένα πακέτο 3.000 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,94 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,82 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 175.130 τεμαχίων της Θεμελιοδομής στην τιμή των 4,16 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 9,82 ευρώ, και ένα πακέτο 60.000 τεμαχίων της Βωβός στην τιμή των 17,86 ευρώ.

Τέλος στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 110.840 τεμαχίων του ΟΤΕ στην τιμή των 10,64 ευρώ και ένα πακέτο 158.550 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,76 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v