Τι είπε η διοίκηση του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη

Την πεποίθησή του ότι το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της RomTelecom θα λήξει μέχρι το τέλος του έτους εξέφρασε ο Λ. Αντωνακόπουλος κατά τη διάρκεια της... ανάκρισης της διοίκησης του οργανισμού από έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τον ΟΤΕ. Πως κρίνει η HSBC το εννεάμηνο του ΟΤΕ.

Τι είπε η διοίκηση του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη
Την πεποίθησή του ότι το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της RomTelecom θα λήξει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, πρίν από λίγο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Λ. Αντωνακόπουλος, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των επενδυτών.

Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την αναπροσαρμογή των τελών διασύνδεσης στη γειτονική χώρα και τις συνέπειες της, ο Οικονομικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Κουβάτσος φέρεται να είπε ότι μια τέτοια ενδεχόμενη ενέργεια θα έχει επίπτωση στα έσοδα της εταιρίας και ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι του business plan που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Ερωτηθείς για τις επενδύσεις που είναι προγραμματισμένες για την ενίσχυση της RomTelecom, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι ο ΟΤΕ σχεδιάζει να επενδύσει 70 εκατ. δολάρια ετησίως (ή 250 εκατ. δολάρια στην ερχόμενη τριετία) που τα χαρακτήρισε ”αρκετά”, ενώ, συμπληρώνοντας, ο κ. Κουβάτσος είπε ότι η εταιρία σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί με αναπροσαρμογή των χρεών της.

Για την θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία (Cosmorom), η διοίκηση του ΟΤΕ φαίνεται να ξεκαθαρίζει τη θέση της, καθώς δεν σχεδιάζει να δαπανήσει χρήματα, αλλά διαπραγματεύεται διάφορα σενάρια και ευελπιστεί ότι θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Σε ερωτήσεις αναλυτών για τις προθέσεις του ΟΤΕ σχετικά με την Σερβία, ο Πρόεδρος του Οργανισμού ανέφερε ότι αναμένουν την αποχώρηση της Telecom Italia από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και βρίσκονται σε στενές επαφές με την κυβέρνηση της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Στόχος –ιδιαίτερα πιθανός όπως φαίνεται να ειπώθηκε- είναι η απόκτηση του ελέγχου μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας με ταυτόχρονη αποχώρηση από την Telecom Srbija.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις του ανταγωνισμού στην Ελληνική αγορά, ο κ. Κουβάτσος ανέφερε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο οι απώλειες του Οργανισμού στον συνολικό ”τηλεπικοινωνιακό” χρόνο αγγίζαν το 3%, ενώ η Εμπορική Διευθύντρια του Οργανισμού κ. Σουλα Έβανς ανέφερε ότι το ποσοστό αγγίζει το 10% σε ότι αφορά τη διεθνή κίνηση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο κ. Κουβάτσος φαίνεται ότι έκανε πρόβλεψη για αύξηση τζίρου 6 έως 6,5% στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ενώ η ενδεχόμενη ”προσάρτηση” της RomTelecom θα επιφέρει μια μείωση της τάξης του 2-3% στο περιθώριο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Σε ό,τι αφορά το αντίστοιχο περιθώριο της RomTelecom ο κ. Κουβάτσος είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι θα κινηθεί μεταξύ 30 και 35%.

Ερωτηθείς για την πορεία της Globul –εταιρείας που φαίνεται ότι έχει τις καλύτερες προοπτικές με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση- ο κ. Κουβάτσος ανέφερε ότι θα είναι θετική στο τρίτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους.

Στο μεταξύ ”εντυπωσιακά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ η HSBC, η οποία διατηρεί τη σύσταση ”συσσώρευση”, καθώς και την τιμή στόχο των 15,60 ευρώ για τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones.

Η HSBC σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι ναι μεν τα αποτελέσματα είναι ”εντυπωσιακά”, ωστόσο η ”ιστορία με τη RomTelecom τα επισκιάζει προς το παρόν”.

Αναφέρεται ακόμη ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο όμιλος μπορεί να παρουσιάσει μια εύρωστη λειτουργική παρουσία, ωστόσο ένα τέλος στο θέμα της RomTelecom είναι αναγκαίο προκειμένου ”ο χρηματιστής να εξετάσει αναβάθμιση της μετοχής”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v