Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταμπλώ βάφτηκε κόκκινο...

Εικόνα γενικευμένης διόρθωσης με την τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 7 στη Σοφοκλέους, η οποία ακολούθησε την τάση που ”έδωσαν” οι διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια. Ισχυρότερες οι απώλειες για τις μετοχές του FTSE 80, με 45 μετοχές να εμφανίζουν απώλειες από 4-12,43%.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ξαφνική επιδείνωση του διεθνούς κλίματος μετά τα αποτελέσματα της Exxon Mobil και τις εκτιμήσεις για πιθανή αξιοσημείωτη μείωση του μερίσματος ή πώληση περιουσιακών στοιχείων από τη Citigroup προκειμένου να ξεπεράσει προβλήματα ρευστότητας από τα subprimes, κατάφερε να επιβεβαιώσει το πλέον αρνητικό σενάριο για τη Σοφοκλέους.

Αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που εδώ και πολύ καιρό υποστήριζαν αρκετοί και αφορούσε την ”κακή ποιότητα” του τελευταίου ανοδικού κύματος και το οποίο έφερε το δείκτη 1.000 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του.

Όμως, το γεγονός ότι η αγορά εδώ και πολλές συνεδριάσεις ανέβαινε με λίγους, άφηνε ανοιχτά δυο ενδεχόμενα. Το ένα σενάριο ανέφερε πιθανή μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση όταν θα εμφάνιζαν σημάδια κόπωσης οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι και το δεύτερο και πλέον αρνητικό (το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο) ήθελε μια αγορά που θα ανέβαινε με λίγους τίτλους και θα υποχωρούσε με όλους.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 7, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτανε έως και το 1 προς 10.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 14:10, όταν εμφάνισαν διάθεση περίπου κάθετης υποχώρησης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και βέβαια ακολούθησε και η Σοφοκλέους που άλλωστε από το ξεκίνημα δεν έδειχνε διαθέσεις να στείλει το Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι πρώτες πιέσεις ξεκίνησαν από τις μετοχές του FTSE, για να πάρουν έκταση και ένταση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με την τελευταία να παρουσιάζει εξαιρετικά κακή εικόνα, όχι τόσο λόγω των επιθετικών διαθέσεων των εν δυνάμει πωλητών, αλλά λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, δεκάδες τίτλοι που κυριολεκτικά αδιαφόρησαν για την προηγούμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, σήμερα να υποχωρήσουν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των απαισιόδοξων που υποστήριζαν ότι εάν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στο ΧΑ, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αν και θεωρητικά ”χρωστούν” μια σημαντική ανοδική κίνηση, ρισκάρουν να χάσουν το τελευταίο ανοδικό ”τρένο” για το 2007.

Σε αρκετές περιπτώσεις από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, οι σημερινές απώλειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν σχετικά δικαιολογημένες, είτε γιατί αυτοί κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις κατέγραφαν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά (Coca Cola, Ιntralot, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank, ΜΡΒ) είτε γιατί απογοήτευσαν για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου (Τιτάν), είτε γιατί υπάρχει σημαντική σύγχυση με δημοσιεύματα και διαψεύσεις όσον αφορά το business plan (ΔΕΗ).

Από εκεί και πέρα, με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ όλοι οι άλλοι τίτλοι του εικοσάρη τερμάτισαν τη συνεδρίαση σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Ούτε λόγος για την εικόνα από τη μέση και χαμηλότερα, με τον FTSE S να καταγράφει απώλειες περίπου διπλάσιες του Γενικού Δείκτη ενώ 45 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4-12,43%.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 5.235,48 μονάδες, για να έλθει η αντίδραση μετά τις 16:18 και με τις βοήθειες των δημοπρασιών να κλείσει στις 5.264,71 μονάδες με απώλειες 1,31% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 541 εκατ. από τα οποία τα 89 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Είδαν πτωτική συνεδρίαση και χάρηκαν οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τόσο τη σημαντική αύξηση των συναλλαγών, όσο και το γεγονός ότι τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες από το δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν ακυρώνει το ανοδικό σενάριο και όσον αφορά τον FTSE που έχασε τη στήριξη των 2.813 μονάδων, οι επόμενες οροθετούνται στις 2.797, στις 2.779 και 2.768 μονάδες.

Αντίθετα, οι αντιστάσεις στις 2.813, 2.824 και 2.830-35 μονάδες.

Ούτε λόγος για ημερήσιους πρωταγωνιστές σε μια συνεδρίαση 39 ανοδικών και 227 πτωτικών μετοχών, όμως μερικές ακόμη συνεδριάσεις σαν τη σημερινή πιθανότατα θα απομακρύνουν και τους τελευταίους κωδικούς λιανικής που δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v