Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενότης σε διακύμανση και πρωταγωνιστές

Κατά τις τελευταίες δύο ώρες συνεδρίασης ο Γ.Δ. αναλώνεται σε κίνηση ιδιαίτερα στενού εύρους μεταξύ των 5.320 - 5.312 μονάδων, ενώ καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν παρατηρείται στη γενικότερη εικόνα του ταμπλό, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 1,5. Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την ΜΡΒ και αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Intralot.

του Θ. Σταυρόπουλου

Παρά τις σημαντικές ανοδικές διαθέσεις που έδειξε η αγορά στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και οι οποίες έστειλαν τον Δείκτη μέχρι τις 5.336,94 μονάδες, μετά τις 13:07 αυτός αναλώνεται σε μία κίνηση ιδιαίτερα στενού εύρους μόλις 8 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 5.312 και 5.320 μονάδων.

Αυτό το τελευταίο συμβαίνει αφενός γιατί ελάχιστοι δεικτοβαρείς τίτλοι καταγράφουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, πλην της ΜΡΒ, της οποίας ξεπερνούν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινείται η Alpha Bank και η Intralot και με απλώς θετικό πρόσημο το Τ.Τ., η Cosmote και ο OΠΑΠ.

Όλες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE δίνουν κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή και ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 2% καταγράφουν η Coca Cola και ο Τιτάνας.

Καμία διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του ταμπλό, όπου για μία ακόμη φορά οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ αρκετοί από τους χθεσινούς ημερήσιους πρωταγωνιστές έχουν κατεβάσει συναλλαγές τείνοντας προς τη συναλλακτική απαξίωση.

Τα μηνύματα της σημερινής συνεδρίασης δεν είναι διαφορετικά από αυτά των αμέσως προηγούμενων και επιβεβαιώνουν ότι οι κινήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, ακόμη και αν αυτές ακολουθούν κάποιες μετοχές που δίνουν κίνηση, εμπεριέχουν σημαντικούς κινδύνους εγκλωβισμών, καθώς οι διαθέσεις των ημερήσιων αγοραστών εναλλάσσονται περίπου επί καθημερινής βάσεως.

Τεχνικά και όσον αφορά τόσο στον FTSE όσο και στον Γ.Δ., όσο ο πρώτος διατηρείται υψηλότερα των 2.822 μονάδων και ο δεύτερος των 5.306, δεν συντρέχει κάποιος λόγος σοβαρής ανησυχίας για σημαντική υποχώρηση, έστω και αν η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής δίνει κάποιες πρώτες αρνητικές αποκλίσεις.

Σαφέστατα, για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και πολύ περισσότερο για τις αμέσως επόμενες σημαντικό ρόλο θα παίξει η κίνηση της FED, όσον αφορά στα αμερικανικά επιτόκια, και πολύ περισσότερο η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

Λίγο πριν συμπληρωθούν 5 ώρες συνεδρίασης, η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 1,5, ενώ η σημαντικότατη επιφυλακτικότητα επιτρέπει μόλις σε 6 τίτλους (αρκετοί από αυτούς με ελάχιστες συναλλαγές) να καταγράφουν κέρδη υψηλότερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v