Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed, οι αγορές και η βουτιά του δολαρίου

Η σημερινή απόφαση του κονκλάβιου της Fed για το επιτόκιο παρέμβασης δεν έχει τόση σημασία όση έχουν αυτά που θα πει. Οι προσδοκίες που θα εκθρέψει μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω στις κεφαλαιαγορές και στο δολάριο.

H Fed, οι αγορές και η βουτιά του δολαρίου
Εκεί που οι αγορές είχαν αρχίσει να βρίσκουν τον βηματισμό τους στους ήχους της μουσικής την οποία παίζει η Fed υπό τον Μπερνάνκε, ήρθε το χθεσινό δημοσίευμα της ”Wall Street Journal” να υπενθυμίσει σε όλους ότι τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο απλά.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει κείμενο σύμφωνα με το οποίο οι ιθύνοντες της Fed σκέφτονται είτε να αφήσουν το παρεμβατικό επιτόκιο (Fed Funds Rate) αμετάβλητο στο 4,75% είτε να το μειώσουν στο 4,5%.

Ήταν προφανώς έκπληξη από τη στιγμή που οι αγορές προεξοφλούσαν με βεβαιότητα μείωση στο 4,5% και έδιναν πιθανότητες μικρότερες του 20% στο ενδεχόμενο να μειωθεί το παρεμβατικό επιτόκιο με το οποίο δανείζει η μία τράπεζα την άλλη στο 4,25%.

Οι χθεσινές απώλειες της Wall Street το αποδεικνύουν.

Από το 1987 που ο Άλαν Γκρίσνπαν ανέλαβε τα ηνία της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, οι αγορές βρήκαν έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να τους καταλάβει και να τον καταλάβουν.

Το ταγκό της Wall Street με τον Γκρίνσπαν κράτησε κάπου 20 χρόνια αλλά ο Μπεν Μπερνάνκε δεν έδειξε την ίδια διάθεση να συνεχίσει τον ίδιο χορό όταν τον διαδέχτηκε.

Όμως, ανάγκα και οι θεοί πείθονται.

Το μέγεθος και η βαθύτητα της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας και στην αγορά των στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου ανάγκασαν τον Μπερνάνκε να πάρει στο τηλέφωνο τους επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών και να συμβουλευτεί τον Ρόμπερτ Ρούμπιν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον.

Οι τελευταίοι συμβούλευσαν τον Μπερνάνκε να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά για να καλμάρει τις αγορές και να αποτρέψει εκδηλώσεις πανικού που θα έσπρωχναν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Ο πρόεδρος της Fed προφανώς τους άκουσε και προχώρησε σε μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου τον Αύγουστο και σε μεγαλύτερη της αναμενομένης από τους περισσότερους μείωση του κύριου παρεμβατικού επιτοκίου στις 18 Σεπτεμβρίου.



Οι χρηματιστηριακές αγορές και τα εμπορεύματα αντέδρασαν ανοδικά, όμως το δολάριο έφαγε νέα σφαλιάρα, καταγράφοντας νέα χαμηλά έναντι του ευρώ αφού η διαφορά επιτοκίων μειώθηκε εις βάρος του.

Όμως, παρά την ομαλοποίηση που παρατηρήθηκε στις κεφαλαιαγορές, τα νέα από την αμερικανική αγορά κατοικίας είναι άσχημα και η κατάσταση παραμένει επίφοβη καθώς μπορεί να πληγεί η αμερικανική κατανάλωση σπρώχνοντας τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε αναπτυξιακή ύφεση.

Η καθοδική προσαρμογή των προσδοκιών για τα αμερικανικά επιτόκια σ’ αυτά τα δεδομένα εξηγεί γιατί οι αγορές προεξοφλούν μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της Fed στο 4,5% από 4,75% σήμερα και νέες μειώσεις συνολικά 0,65 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2008.

Η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου αποτελεί σε μεγάλο βαθμό απόρροια των ανωτέρω προσδοκιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Fed του Μπερνάνκε δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών.

Η μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου στο 4,5% συνοδευόμενη από δήλωση η οποία θα παραπέμπει σε πιθανές νέες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον είναι το μίνιμουμ για τις αγορές.

Οποιαδήποτε άλλη κίνηση, με εξαίρεση τη μείωση του επιτοκίου στο 4,25%, θα διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου αναταραχή.

Ο Μπερνάνκε είναι αρκετά έξυπνος για να το καταλάβει.

Ιδίως όταν γνωρίζει ότι η σημερινή απόφαση της Fed δεν θα μειώσει αρκετά τη μεταβλητότητα των τιμών στις αγορές και πιθανά ”ατυχήματα” το επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά δεν είναι καλά νέα για το δολάριο, που έπεσε πρόσφατα κάτω από μακροχρόνια γραμμή τεχνικής στήριξης, δυσκολεύοντας την έξοδο του από το καθοδικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται το επόμενο διάστημα.

Ελπίδα του δολαρίου αποτελεί τυχόν εμφάνιση του ιππικού των μεγάλων κεντρικών τραπεζών (συγχρονισμένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος), κυρίως της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρεθεί στο 1,45 ή υψηλότερα.

Η σημερινή απάντηση της Fed στις διαμορφωθείσες προσδοκίες θα δείξει αν ο Μπερνάνκε θέλει να χορέψει κάποιο χορό με τις αγορές, έστω κι αν δεν είναι ταγκό, ή θα επιλέξει άλλον δρόμο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v