Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 5.300 με νέα υψηλά 82 μηνών

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και έτσι για μία ακόμα συνεδρίαση η Σοφοκλέους ακολουθώντας το γνωστό ”συνταγολόγιο” των τελευταίων ημερών και διατηρώντας τους ίδιους ημερήσιους πρωταγωνιστές, εκπόρθησε το ψυχολογικό όριο των 5300 μονάδων, ωθώντας το ΓΔ σε νέα υψηλά 82 μηνών. Νέα ιστορικά υψηλά για ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Εθνική, ΕΧΑΕ, Coca-Cola, Fourli, Frigoglass και MPB

του Θ. Σταυρόπουλου

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και έτσι για μία ακόμα συνεδρίαση η Σοφοκλέους ακολουθώντας το γνωστό ”συνταγολόγιο” των τελευταίων ημερών και διατηρώντας τους ίδιους ημερήσιους πρωταγωνιστές, εκπόρθησε το ψυχολογικό όριο των 5300 μονάδων, ”αναγκάζοντας” τον Γενικό Δείκτη να κλείσει σε νέα υψηλά 82 μηνών (προηγούμενο κλείσιμο υψηλότερα των 5300 μονάδων στις 16/2/00, 5328,49 μονάδες).

Καμία ουσιαστική αλλαγή και στην γενικότερη εικόνα του ταμπλό, με την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 2, καθώς η κυλιόμενη ρευστότητα συνεχίζει να μην αλλάζει διαθέσεις και επιλογές.

Έτσι τα νέα ιστορικά υψηλά για ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Εθνική, ΕΧΑΕ, Coca-Cola, Fourli, Frigoglass και MPB, μάλλον σαν φυσιολογική κατάληξη δείχνουν για όσους παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών.

Σαφώς η ”απονεύρωση” σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, αν μη τι άλλο δημιουργεί δικαιολογημένες απορίες, όμως όλα αυτά δεν αποκλείεται να αλλάξουν στην πρώτη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία που μπορεί να αφορά εταιρείες μεσαίας ή μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε δεν αποκλείεται να υπάρχουν κάποιοι λόγοι και οι κεφαλαιοποιήσεις, σε αρκετές περιπτώσεις, δείχνουν να παραμένουν επί πολύ καιρό στα ίδια επίπεδα.

Τεχνικά, η εικόνα παραμένει πολλά υποσχόμενη τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον FTSE, με τον δεύτερο να διατηρεί σε απόλυτη ισχύ τον μεσοπρόθεσμο στόχο των 2920 μονάδων. Αντίθετα αν εμφανιστούν διαθέσεις ρευστοποιήσεων οι πρώτες στηρίξεις στις 2812-2810 και 2797-2780 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση και μάλιστα χωρίς τις βοήθειες των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ή του ανοίγματος της Wall Street, φάνηκε να αιφνιδιάζει τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων που δεν ακολούθησαν την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη (διατηρώντας τις εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση των υποτιμήσεων στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές του FTSE (+0,60%) που υπεραπέδωσε των FTSEM (-0,51%) και FTSES (+0,18%), με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η MPB, του 2% η Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική και Eurobank, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Εμπορική, Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Αγροτικής και Alpha Bank.

Αντίθετα εκ νέου πιέσεις στον κλάδο των διυλιστηρίων, Ελ. Πετρέλαια (-1,09%), Motor oil (-1,73%), επίεσης αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα και Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Κύπρου, Πειραιώς και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 25 μονάδων (χαμηλό ημέρας 5285,76, υψηλό το κλείσιμο) και έκλεισε στις 5310,88 μονάδες με κέρδη 0,41%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 512 εκατ. από τα οποία τα 92,3 αφορούσαν ”πακέτα”.

Σαφώς και θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές έναντι 154 πτωτικών και βέβαια ελάχιστοι ήταν οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές που τράβηξαν επάνω τους το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στις πρώτες θέσεις οι τίτλοι της ΑΕΓΕΚ (επέστρεψαν οι φήμες για ”ευτυχή” κατάληξη στις συνομιλίες με τον Ινδικό κατασκευαστικό όμιλο), συνέχισαν ανοδικά Αλουμύλ, Ικτίνος και Profile, κινητικότητα στο Γαλαξίδι, επανήλθαν οι προσδοκίες στην Rilken, ενώ ανοδικές διαθέσεις και αύξηση των συναλλαγών έδειξε ο Κέκροπας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v