Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές θετικής αυτονόμησης για Σοφοκλέους

Με μικρή διόρθωση ξεκίνησαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο Χ.Α. συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για συντήρηση ενός ήπια θετικού κλίματος. Αποτελέσματα μεγαλύτερα των προβλέψεων για τη Eurobank, ενώ στην αγορά περιμένουν τα μεγέθη των Πειραιώς και Alpha Bank. Ρωσικά κεφάλαια φέρεται να τοποθετούνται στην Εθνική, ενώ σήμερα προχωρά το placement της Vivartia.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το περιβάλλον στις ξένες αγορές μένει λίγο έως πολύ έτσι όπως το ξέρουμε τις τελευταίες ημέρες. Με μικρή διόρθωση πριν από λίγο για τον DAX στη Φρανκφούρτη και την πρώτη ταχύτητα του ”20άρη” στο Χ.Α. να κινείται προς υπεραπόδοση.

Αυτή τη φορά συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για κίνηση συντήρησης του FTSE 20 υψηλότερα των 2.800 μονάδων.

Ο όμιλος της Eurobank ανακοίνωσε χθες σημαντική ενίσχυση των μεγεθών του, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 633 εκατ. ευρώ (29,4%), δηλαδή υψηλότερα των προβλέψεων.

Σε δημοσκόπηση του euro2day.gr ειδικοί της αγοράς αναμένουν αύξηση 43% στα καθαρά κέρδη της τράπεζας, που προβλέπεται να φτάσουν τα 488 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Marfin Investment Group προχωρά σε μια θεαματική κίνηση στον χώρο αξιοποίησης ακινήτων στη σερβική αγορά.

Τηρουμένων των αναλογιών, η προστιθέμενη αξία παρόμοιων κινήσεων και επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα αποτιμάται ακριβά, όπως φαίνεται και στο σχετικό θέμα για τα επόμενα βήματα της Μηχανικής.

Σε διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Vivartia προχωρά ο όμιλος MIG, με έναν παλαιότερο γνώριμο (από την εποχή της Chipita), την Olayan, να επανέρχεται στο σχήμα.

Δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης γίνεται σε σχετικά υψηλότερο επίπεδο (περίπου 4%), παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον η βραχυπρόθεσμη αντίδραση για τη μετοχή της Vivartia.

Η HSBC προχωρά σε αναθεώρηση της τιμής-στόχου για OTE - Cosmote, θεωρώντας τη δεύτερη προτιμητέα επιλογή.

Τα περισσότερα από αυτά, σύμφωνα με το σημερινό ”Εγερτήριο”, αφορούν μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και όχι της περιφέρειας, που βρίσκεται σε επίπεδο δείκτη στις 4.000 μονάδες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κι έτσι διαμορφώνεται, καθώς για παράδειγμα στον πρώτη τη τάξει όμιλο του Χ.Α., στην Εθνική, επιχειρείται ένας ”υπερεθνικός σχεδιασμός”.

Στο σχετικό θέμα, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στις συνθήκες που αφορούν στις σχέσεις της Εθνικής με την Alpha Bank.

Όσον αφορά στην Εθνική, καλά ενημερωμένες πηγές μας ανέφεραν νωρίτερα πως τις τελευταίες ημέρες στον όμιλο τοποθετούνται σημαντικά κεφάλαια ρωσικής προέλευσης. Οι ίδιες πηγές θεωρούν απόλυτα δικαιολογημένο το ενδιαφέρον Ρώσων για την Εθνική, σχετίζοντάς το ενδεχομένως με τις επόμενες πιθανές κινήσεις του ομίλου στη Μόσχα και στο Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, τη ρωσική παράμετρο θα πρέπει να τη συνεκτιμούμε όλο και περισσότερο από τούδε και στο εξής πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών.

Στον ευρύτερο μεσαίο χώρο χρήζει αναφοράς η αύξηση κατά 55% των καθαρών κερδών των ΕΧΑΕ (66 εκατ. ευρώ), οι μεθοδικές τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων σε Σαράντη και Ρόκα, ο σχεδιασμός της Μηχανικής, οι συγκριτικά αυξημένες χθες συναλλαγές σε Αλουμύλ, Profile, Κλουκίνα-Λάππα αλλά και σε ΕΛΓΕΚΑ, Βιοχάλκο, Everest, Cyclon, Ηλεκτρονική Αθηνών, Axon Συμμετοχών και σε μερικούς ακόμα τίτλους από αυτή την κατηγορία.

Για τη σημερινή συνεδρίαση ζητούμενη θεωρείται η διασφάλιση της ευρύτερης περιοχής των 2.800 μονάδων για τον FTSE 20 και η συντήρηση της ”μόχλευσης” για ορισμένες μετοχές εταιριών του μεσαίου χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v