Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η Εθνική

Εάν δεν ήταν η Εθνική, με συναλλαγές 1,7 εκατ. τεμαχίων αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ, η συνεδρίαση ελάχιστο ενδιαφέρον θα είχε για τους ενεργούς παίκτες. Από τον μεσαίο χώρο ξεχωρίζουν Μηχανική, εταιρίες ύδρευσης και μετρημένες επιμέρους περιπτώσεις εισηγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιβάλλον που διευκολύνει τη ”μόχλευση” στο Χρηματιστήριο Αθηνών συντηρείται στην Ευρώπη και διαφαίνεται στη Νέα Υόρκη.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται σε ήπιους τόνους, κάτι που αποτυπώνεται στον χαμηλό τζίρο των περίπου 200 εκατ. ευρώ και άλλων 50 που αφορούν σε πακέτα και σε προσυμφωνημένες πράξεις σε ΟΤΕ και Marfin.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη συνεχίζεται στο εύρος των 5.240 και 5.269 μονάδων, με την ”κορυφή” να σημειώνεται στην αρχή της συνεδρίασης.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η επισήμανση χρηματιστηριακού στελέχους πως ”εάν δεν ήταν σήμερα η Εθνική, θα μπορούσαμε να έχουμε φύγει για… τριήμερο”.

Πράγματι, στη μετοχή της Εθνικής έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που ξεπερνούν το 1,7 εκατ. τεμάχια, με τη συνολική αξία να προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για αγορές ξένων επενδυτικών οίκων που πραγματοποιούνται μέχρι και την ”κορυφή” των 46,94 ευρώ (ιστορικό υψηλό) και φαίνεται να καταλήγουν σε ισχυρούς ξένους τελικούς αποδέκτες.

Είναι ενδεικτικό πως η δεύτερη μετοχή από πλευράς συναλλαγών είναι αυτή της Eurobank, στην οποία οι συναλλαγές φτάνουν στα 15 εκατ. ευρώ.

Η μέρα όμως είναι γενικότερα αδιάφορη και για το ευρύτερο μέρος του… ταμπλό.

Εάν εξαιρεθούν ο όμιλος της Μηχανικής (κοινή - προνομιούχος και Βαλκάν) και μετρημένες ακόμα περιπτώσεις, η συνεδρίαση δεν θα παρουσίαζε απολύτως κανένα ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Μηχανικής αντιδρά κατά 5,1% προς τα 7,42 ευρώ, της Βαλκάν με 3,7% προς τα 4,02 ευρώ, ενώ η προνομιούχος προσεγγίζει και πάλι τα 5,4 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η PC Systems φτάνει στο 1,18 ευρώ, η Revoil ξεπερνά τα 2 ευρώ (στα 2,06 ευρώ), η Ελληνική Υφαντουργία στα 2,63 ευρώ, η ΕΥΑΘ στα 10,36 ευρώ, η ΕΧΑΕ στα 23,14 ευρώ (με 2,4%), ο Ρόκας στα 22,80 ευρώ (θα επιμείνουμε στην εκτίμησή μας πως στη μετοχή τοποθετείται... τρίτος παίκτης), η Folli Follie στα 29,72 ευρώ (αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμη η πλευρά Κουτσολιούτσου φαίνεται να εξετάζει και άλλη κίνηση, ανάλογη της... Elmec), ενώ πιο περιορισμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, ΚΡΕΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Info-Quest και σε μετρημένες ακόμη μετοχές του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v