Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστούν οι τράπεζες στο Χ.Α.

Στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών (πολυαγαπημένες επιλογές των ξένων επενδυτικών οίκων) εισέρχεται η αγορά μας. Η Eurobank ξεκινάει τον… χορό και το euro2day.gr σε δημοσκόπησή του καταγράφει εκτίμηση για μέση αύξηση καθαρών κερδών 25% στο 9μηνο και καθαρό αποτέλεσμα 613 εκατ. ευρώ. ”Τρέχει” η ειδησεογραφία γύρω από την 3Ε.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έχουμε, εκ των πραγμάτων, προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των αγορών, όπως αυτή διαμορφώνεται από το καλοκαίρι.

Το γεγονός ότι βασικοί δείκτες όπου καταγράφεται η μεταβλητότητα των αγορών (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του VIX) παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα δείχνει το τι γίνεται στις αγορές, διεθνώς. Βεβαίως και πώς έχουν προσαρμόσει την τακτική τους οι κάθε λογής συμμετέχοντες στις αγορές.

Είναι γεγονός όμως ότι σε αυτή τη συγκυρία το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει… ευέλικτο, εν μέρει αυτονομείται και συχνά κινείται με βάση επιχειρηματικές ειδήσεις, συμφωνίες, το πλούσιο παρασκήνιο που εξυφαίνεται και βεβαίως τις πάντα απαραίτητες φήμες.

Βραχυπρόθεσμα η αγορά μας προεξοφλείται ότι θα κινηθεί στον ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζικών ομίλων. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται από μερίδα αναλυτών η εικόνα των ομίλων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα μεγέθη του γ’ τριμήνου.

Σε δημοσκόπηση του euro2day.gr για το εννεάμηνο της Eurobank καταγράφεται εκτίμηση για άνοδο της τάξης του 25% στα καθαρά κέρδη, που φτάνουν στα 613 εκατ. ευρώ. Στο σχετικό εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα αναφέρονται περισσότερες χρήσιμες λεπτομέρειες.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει επανέλθει στο προσκήνιο, όχι μόνο με αφορμή τις κυοφορούμενες εξελίξεις στον χώρο των μεσαίου μεγέθους ιδρυμάτων αλλά και λόγω των κυοφορούμενων στο παρασκήνιο διαβουλεύσεων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σε παράγοντες της αγοράς υπάρχει εκτίμηση πως για το Τ.Τ. η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί το ενδιαφέρον πιθανότατα εγχώριων ομίλων, της πρόθεσής της να δοθεί το ποσοστό του Δημοσίου σε δυτικοευρωπαϊκό όμιλο και της πολύ πιθανής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κεφάλαια αραβικών συμφερόντων.

Από το μέτωπο της ΔΕΗ και της ενέργειας, εξελίξεις υπάρχουν από το μέτωπο των Σκοπίων, ενώ στην εγχώρια αγορά ο κλάδος γίνεται της… μόδας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι ουσιαστικοί μνηστήρες για τις άδειες, την παραγωγή, την κατανομή διάθεσής της είναι συγκεκριμένοι και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι ισχυρότεροι παίκτες στον κλάδο είναι οι Ρόκας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίος και Πλαστικά Κρήτης (η κατάταξη γίνεται με βάση τις εγκατεστημένες μονάδες, τη συνολική ισχύ παραγωγής μέσω αιολικών πάρκων).

Στον ίδιο κλάδο όμως θέλουν να δραστηριοποιηθούν, ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν, άλλες έξι εισηγμένες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κλάδος μπορεί να κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και παγίδες εγκλωβισμού.

Στον χώρο των τροφίμων, ειδών διατροφής και ποτών, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Vivartia και τα νεότερα από την Coca Cola 3E οδηγούν την αγορά.

Σε σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομέρειες για τον προγραμματισμό επενδύσεων ύψους 800 εκατ. ευρώ για τον όμιλο της Vivartia.

Όσον αφορά στην Coca Cola 3E, σύμφωνα με την ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, η ελληνική πολυεθνική εξετάζει με την The Coca Cola Company το πλαίσιο συνεργασίας για την παραγωγή και προώθηση προϊόντων καφέ του πολύ γνωστού ιταλικού ομίλου Illy.

Παράλληλα η 3E συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς ή λειτουργίας από την αρχή εταιρίας μεταλλικού νερού στη ρωσική αγορά. Επίσης, μετά την εξαγορά της Trafficante στην Ιταλία, μέσω της οποίας πετυχαίνει την κάλυψη των περιοχών από τη Φλωρεντία και χαμηλότερα, επιδιώκει την εξάπλωσή της στον ίδιο τομέα και σε περιοχές που θα καλύπτουν συνολικότερα τη βόρειο Ιταλία.

Από πηγές προσκείμενες στη διοίκηση, το ενδεχόμενο της επιστροφής κεφαλαίου δεν φαίνεται να αποτελεί, τουλάχιστον μέχρι το α’ τρίμηνο του 2008, προτεραιότητα του ομίλου.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, παραμένουμε επικεντρωμένοι σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, καθώς σφήνα στα λιμενικά εισέρχεται και ο ναπολιτάνικος όμιλος του κ. Εμμανουέλε Γκριμάλντι, πυροδοτώντας παράλληλα νέα σενάρια για εξελίξεις στην ακτοπλοΐα.

Μετοχές εταιριών όπως Intrakat, ΑΝΕΚ, Sprider, Καθημερινή (μεταβιβάστηκε το 1,4% στα 7,27 ευρώ), ΚΡΕΚΑ, Ελινόιλ, Χατζηιωάννου, Autohellas, Κλουκίνας-Λάππας και ορισμένων ακόμη εισηγμένων φαίνεται να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v