Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά για τους ίδιους πρωταγωνιστές

Ακολουθώντας την συνταγή των τελευταίων ημερών η ρευστότητα συνέχισε να διοχετεύεται σε επιλεγμένους τίτλους όπως τράπεζες, λιμάνια, νερά και να εναλλάσσει το ενδιαφέρον την μεταξύ Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Σαφέστατη η επιφυλακτικότητα στις χαμηλότερες διαστρωματώσεις. Ακούμπησε το ιστορικό υψηλό η Εθνική. Νέο ιστορικό υψηλό για Πειραιώς, 3Ε, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, Φουρλή και Γκρίσιν.

του Θ. Σταυρόπουλου

Λείπει το rotation στους ημερήσιους πρωταγωνιστές και έτσι η κυλιόμενη ρευστότητα περιορίζεται στην συνταγή των τελευταίων ημερών που συστήνει τράπεζες, λιμάνια, νερά, ενώ εναλλάσσονται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ΔΕΗ, Coca Cola και ενίοτε ΟΠΑΠ.

Έτσι αν και ο δείκτης δείχνει να επαναπροσεγγίζει το ψυχολογικό όριο των 5.300 μονάδων, η ισόπαλη τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών επιβεβαιώνει την απονεύρωση ενός εξαιρετικά σημαντικού τμήματος του ταμπλό, τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι ακόμα και οι ασχολούμενοι με το trading έχουν στρέψει την προσοχή τους στους μόνιμους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών, επιδιώκοντας την καταγραφή υπεραξιών από τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που μέχρι πρότινος δεν είχαν δραστηριοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος (τουλάχιστον όσον αφορά τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), όμως το ενδιαφέρον περιορίστηκε όπως προαναφέρθηκε στην υψηλότερη διαστρωμάτωση του ταμπλό, έστω και αν αρκετοί τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης βρίσκονται πλέον στα χαμηλά τρέχοντος έτους και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αδικαιολόγητα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στη ζώνη 2.791-2.797 και 2.803-2.810. Κλείσιμο υψηλότερα των 2.810 μονάδων μπορεί να δώσει minimum κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 2.830 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.780, 2.769 και 2.757-2.754 μονάδες.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων στην αγορά παραγώγων, όπου παρέμειναν οι ισχνές συναλλαγές αλλά και οι υποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού οι λίγοι εμπλεκόμενοι αδυνατώντας να προβλέψουν την τάση ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola (νέο ιστορικό υψηλό), Εθνική Τράπεζα (ενδοσυνεδριακά ακούμπησε το ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο των 46,08 ευρώ για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα) και Eurobank.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Κύπρου και θετική μεταβολή για Πειραιώς (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), MPB, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελληνική Τεχνοδομική.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Motor Oil (κινείται κοντά στα χαμηλά τρέχοντος έτους), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητικό πρόσημο για Εμπορική, Αγροτική, Alpha Bank, ΔΕΗ, Cosmote, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης με κίνηση μόνιμα στο πράσινο έφτασε μέχρι τις 5.263,52 μονάδες, για να υποχωρήσει σχετικά και να κλείσει τελικά στις 5.252,99 μονάδες, με κέρδη 0,74%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 525 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 104,6 αφορούσαν πακέτα.

Η επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να επικρατεί σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς έδωσε ισόπαλο αποτέλεσμα μεταξύ ανοδικών (120) και πτωτικών (119) μετοχών, ενώ μόλις οκτώ τίτλοι κατόρθωσαν να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Στις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισαν τα νέα ιστορικά υψηλά για τα λιμάνια και την ΕΥΑΘ, νέο ιστορικό υψηλό για Άλφα Γκρίσιν και Φουρλή, ενώ κινητικότητα που συνδυάστηκε τουλάχιστον με αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίασαν ΚΛΜ, Ξυλεμπορία, ΚΡΕΚΑ, Autohellas, Intrakat, Χατζηιωάννου, AXON, Γενική Τράπεζα, Ελληνική Υφαντουργία και ΕΛΒΑΛ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v