Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση της υψηλής μεταβλητότητας σε Χ.Α.

Συντήρηση της υψηλής μεταβλητότητας, των ακραίων διακυμάνσεων ”βλέπουν” και για σήμερα - αύριο οι ειδικοί της αγοράς. Η χθεσινή ανατροπή στη Wall, οι εκτιμήσεις για τον Ifo στη Γερμανία, οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών στην Αθήνα και η διάθεση για trading κυριαρχούν στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έτσι είναι οι αγορές, κάτι από το χθεσινό παιχνίδι του Θρύλου μέσα στη Μαδρίτη. Νωρίς χθες το βράδυ είχες την εντύπωση πως πηγαίνεις για συντριβή σήμερα, στη συνέχεια ισορροπεί το παιχνίδι στη Νέα Υόρκη, οι ισχυροί παίκτες –άψογοι insiders- βγαίνουν αγοραστές προς το κλείσιμο και το ματσάκι ”γυρίζει τούμπα”.

Προδιάθεση που μεταφέρεται από το πρωί στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να αντιδρά μέχρι και 0,8% υψηλότερα. Και προφανώς η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. ξεκινά με διαφορετική διάθεση απ’ ό,τι είχαν προεξοφλήσει νωρίς χθες το βράδυ οι ενεργοί παίκτες.

Στον όμιλο της Εθνικής κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση κερδών που οδηγεί τον πρώτο τη τάξει όμιλο του χρηματιστηρίου μας σε κέρδη μεγαλύτερα του 1 δισ. ευρώ.

Citigroup και UBS ”παίζουν” ενεργά τον τραπεζικό κλάδο τις τελευταίες ημέρες, με την πρώτη να δίνει τιμή-στόχο τα 55 ευρώ για την Εθνική και τη δεύτερη να ”βλέπει” ρυθμό ανάπτυξης λειτουργικών κερδών του κλάδου σε τριμηνιαία βάση στο 8% κατά μέσο όρο.

Στον τραπεζικό κλάδο, μερίδα διορατικών παικτών φαίνεται να ποντάρει αυτή την περίοδο σε δύο μεσαίου μεγέθους σχήματα. Στη Γενική και την Ασπίδα. Στη Γενική γιατί εκτιμούν πως είτε με είτε χωρίς τους Γάλλους, η τράπεζα εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα πρώτης τάξεως ”στοίχημα επαναφοράς”.

Στην Ασπίδα, καθότι πηγές προσκείμενες στη διοίκηση μπορεί να διαβεβαιώνουν πως το πρώτο πακέτο (1,9%) αποτελούσε… εσωτερική υπόθεση, είδαμε όμως ένα δεύτερο πακέτο να περνά σχεδόν στην ίδια τιμή.

Η καταγραφή ιστορικά υψηλής τιμής για τη μετοχή του ΟΛΠ έρχεται να ενισχύσει εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως η διαδικασία στα λιμάνια επισπεύδεται. Η δανέζικη Maersk Line δηλώνει παρούσα (δες σχετικό θέμα), ενώ καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν πως ο βασικός μέτοχος του Grimaldi Group θα αναφερθεί σχετικά στα λιμενικά στη διάρκεια της αυριανής του ομιλίας στην εκδήλωση Euromed, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Σημειωτέον πως είναι η πρώτη φορά που η ημερίδα του Grimaldi Group πραγματοποιείται στην Αθήνα σε μια ιδιαίτερα… ευαίσθητη συγκυρία για τον κλάδο και τις λιμενικές υποδομές.

Είναι αυτή η συγκυρία όπου ο όμιλος του Marfin Group προχωρά σε δημόσια πρόταση για την Attica Συμμετοχών και την Blue Star Ναυτιλιακή.

Στον κλάδο της ενέργειας καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται πλέον ξεκάθαρα στην παρουσία ”τρίτου παίκτη” στον Ρόκα. Η συμμετοχή της Iberdrola παραμένει στάσιμη τους τελευταίους 6 μήνες. Στη μετοχή πραγματοποιούνται συχνά εντολές που παραπέμπουν σε ισχυρό παίκτη, γίνονται μάλιστα συναλλαγές 100.000 τεμαχίων, δίνοντας τροφή για διάφορες υποθέσεις.

Στον Ρόκα είτε εισέρχεται ”τρίτος παίκτης” που θεωρούσε την αποτίμηση του μισού εκατ. ευρώ φθηνή μπροστά στο 1,1 δισ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, είτε ενεργεί ως μεσάζων για λογαριασμό εγχώριου παράγοντα.

Κοντά σε ιστορικά υψηλές τιμές πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Coca Cola 3E, καθώς μετά την παρουσίαση σε θεσμικούς σε Βοστόνη και Νέα Υόρκη, είναι σταθερή η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, για περισσότερο από έναν μήνα. Επιπρόσθετα ο όμιλος ετοιμάζει μεθοδικά τις επόμενες δύο - τρεις κινήσεις του σε επιχειρηματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο χρήζει αναφοράς η ένταξη στον FTSEM 40 των Sprider, Euromedica (στη θέση των Vivartia και Εθνικής Ασφαλιστικής).

Από την ευρύτερη κατηγορία του μεσαίου χώρου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της διοίκησης της Ηλεκτρονικής Αθηνών για αύξηση κερδών 15%, ενώ και το Πλαίσιο αναθεωρεί υψηλότερα τις προβλέψεις για πωλήσεις και κέρδη 15% στη φετινή χρήση.

Από το μέτωπο του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ, τις εντυπώσεις χθες… στο ταμπλό κέρδισε ο Δρομέας, ενώ η Sato είχε προηγηθεί σε απόδοση.

Βραχυπρόθεσμα όμως όλες οι κινήσεις καθορίζονται από τη συμπεριφορά της Wall, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ειδικότερα για σήμερα, οι αγορές περιμένουν την ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία καθώς και τη δημοσιοποίηση εταιρικών αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v