Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τόπο στους ”μικρούς”

Παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις η Σοφοκλέους ακολούθησε την ψύχραιμη κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, εστιάζοντας σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και εταιρίες του δημόσιου τομέα. Ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα. Nέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και Aλφα Γκρίσιν. Εκρηξη συναλλαγών στην Alapis.

του Θ. Αναγνωστόπουλου

Αν και ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μικρότερο των 27 μονάδων η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις τόσο στην κίνηση του δείκτη όσο και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Παραταύτα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρά τα αρνητικά μηνύματα – αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων στην πέραν του Ατλαντικού όχθη οι ευρωπαϊκές αγορές έδειξαν να αντιδρούν με ψυχραιμία, ενώ σχετικά ψύχραιμο προς στιγμήν δείχνει και το άνοιγμα στη Wall.

Aπό εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνεχίστηκε το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τράπεζες κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης (+0,45%) να καταγράψει τριπλάσια κέρδη τόσο από τον FT 20 όσο και από το ΓΔ, ενώ σημαντική κινητικότητα παρατηρήθηκε σε αρκετές εταιρίες του ευρύτερου δημόσιο τομέα όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ με τους 3 τελευταίους τίτλους να κλείνουν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η γενικότερη εκτίμηση που έδωσε η γενικότερη συνεδρίαση είναι ότι η τάση θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από την ειδησεογραφία και το διεθνές κλίμα όμως για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν εμφανέσταση η επιφυλακτικότητα που επικράτησε σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό και η οποία έδωσε υπεροπλία στις μετοχές με αρνητικό πρόσημο καθόλι τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εντυπωσιακά απούσες οι θεωρούμενες περιφερειακές δυνάμεις που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων περιορίζονται στο να παρακολουθούν τα δρώμενα ή σε κινήσεις intraday αφήνοντας την πρωτοβουλία στα ξένα χαρτοφυλάκια και σε όσους δραστηριοποιούνται στα ανώτατα στρώματα του ταμπλό.

Τεχνικά και με τόσο μικρή μεταβολή δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί η τεχνική εικόνα και έτσι αναφορικά με τον FT 20 οι πρώτες στηρίξεις παραμένουν στις 2.753 και 2741 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.770 και 2.781.

Παραμένουν εξαιρετικά ισχνές οι συναλλαγές στα παράγωγα όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι αδυνατώντας να προβλέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση πολλή δε περισσότερο τη μεσοπρόθεσμη (καθώς τα ΣΜΕ του FT 20 λήγουν την τρίτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου) απλά ακολούθησαν την υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις.

Παρά την ψύχραιμη κίνηση των περισσότερων αγορών σήμερα αναντίρρητα ο πρώτος λόγος παραμένει στο κλίμα της Wall Street έστω και αν οι αισιόδοξες φωνές υποστηρίζουν ότι σε αυτό το τρίμηνο όσες εισηγμένες έχουν πρόβλημα θα το εμφανίσουν στην πραγματική του διάσταση και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει νέα ανοδική κίνηση σε τιμές και ψυχολογία.

Η εικόνα στις μετοχές του FT 20 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μοιρασμένη. Με αξιοσημείωτα κέρδη ”έκλεισαν” ΔΕΗ, Alpha, με θετικό πρόσημο ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Eurobank, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και αμετάβλητη η 3Ε και η Αγροτική.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Εμπορική, Βιοχάλκο, Intralot, Μotor Oil, OTE και αρνητική μεταβολή για ΤΤ, MPB και Cosmote.

O Γ.Δ. ξεκίνησε πτωτικά βλέποντας στις 10,35 το χαμηλό ημέρας των 5.197,57 μονάδων, σχεδόν κάθετη ανοδική αντίδραση και διπλή πρόσκρουση στα παρυφές των 5.225, ενώ από εκεί ακολούθησαν διακυμάνσεις μάλλον πλαγιοκαθοδικής διάθεσης που έφεραν το δείκτη στις 16.05 στις 5202 μονάδες για να υπάρξει εκ νέου αντίδραση ακολουθώντας την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών έως τις 5,217,37 μονάδες και οι τελικές δημοπρασίες να κλείσουν το ΓΔ στις 5.214,17 με κέρδη 0,11%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 410 εκατ. από τα οποία τα 40,7 εκατ. αφορούσαν πακέτα.

Μικτά συναισθήματα δημιουργεί η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών, ενώ 16 τίτλο κατέγραψαν κέρδη από 4% έως 9,68%. Στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων Επίλεκτος και Alfa Γκρίσιν (νέο ιστορικό υψηλό), ενώ ακολούθησαν Μοτοδυναμική, Alapis (μετά την έκθεση της Deutsche με τιμή – στόχο τα 3,5 ευρώ) και ΕΥΑΘ (εντυπωσιακά σταθερός ο αγοραστής των τελευταίων ημέρων).

Από κει και πέρα ανοδικά ο Δρομέας, ενώ κινητικότητα καταγράφηκε σε Εδραση, ΑΕΓΕΚ, ΕΧΑΕ, Ελφίκο, Ελληνικά Καλώδια, Μαθιό, Ασπίς, Lavipharm, Folli Follie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v