Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω διεθνών αγορών

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένεται η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, όπου και θα καθοριστεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Όλο και πιο ενεργός γίνεται ο ρόλος και η παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στο επιχειρείν της χώρας και στις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Από τη Δευτέρα ξεκινά ο χορός των αποτελεσμάτων των τραπεζών, με πρώτη τη Eurobank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ειδικοί της αγοράς, με τη Marfin Analysis να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της συσσώρευσης και τις ξένες αγορές να καθορίζουν τον τόνο στο Χ.Α., σύμφωνα με την Alpha Finance.

Στο ενδεχόμενο μιας θετικής αρχής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναφέρεται η Prοton Bank απηχώντας τις εκτιμήσεις μεγάλου μέρους της ενεργού επενδυτικής κοινότητας.

Άλλες πηγές αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου των ελληνικών τραπεζών, όπου θα υπάρξει μια καταρχήν καταγραφή των όποιων πιθανών επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στα μεγέθη τριμήνου.

Τη Δευτέρα ξεκινάει η Eurobank, δύο ημέρες αργότερα ακολουθούν η Πειραιώς και η Alpha Bank.

Μέχρι τη Δευτέρα, όμως, μεσολαβούν 1-2 ιδιαίτερα κρίσιμες συνεδριάσεις, όπου και θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Για τον ASE-20 το ενδεχόμενο επαναφοράς υψηλότερα των 2.720-2.700 μονάδων δείχνει εφικτό.

Κλειδί για την τάση μπορεί να είναι ο ΟΤΕ, πιθανόν η Alpha Bank, η Eurobank, ενώ ”εφεδρείες” θεωρούνται από μερίδα αναλυτών οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Κατά την εκτίμησή μας, όμως, πέρα από τα όσα ταλαιπωρούν και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τις αγορές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κινητικότητα που σημειώνεται σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η είσοδος του κ. Β. Ρέστη στο Multirama αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο μιας νέας γενιάς εφοπλιστών με ιδιαίτερα υψηλή για τα ελληνικά δεδομένα ρευστότητα.

Εφοπλιστικές οικογένειες των Λασκαρίδη, Τσάκου, Πατέρα, Ρέστη και αρκετών ακόμη ασχολούνται όλο και πιο ενεργά με το εγχώριο επιχειρείν.

Άλλωστε, η τοποθέτηση του κ. Π. Βέττα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Attica Group επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του ομίλου Marfin για τα τεκταινόμενα στον χώρο της ναυτιλίας (ακτοπλοΐα, μεταφορές).

Οι εφοπλιστές, όμως, πιέζουν και προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών για προκήρυξη διαγωνισμού που θα αφορά στη μακροχρόνια χρήση λιμενικών υποδομών, κατασκευή υποδομών και αναδομών σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Οι εφοπλιστές είναι παρόντες και στο Μ.Κ. της ΔΕΗ σε ποσοστό που καλά ενημερωμένες πηγές υπολογίζουν συνολικά στο 8%-10%.

Η διοίκηση των ΚΑΕ, δηλαδή η οικογένεια Κουτσολιούτσου, υποβάλλει Δημόσια Πρόταση για το 45,26% της Elmec στα 4 ευρώ ανά μετοχή.

Μεσοπρόθεσμα όλη αυτή η κινητικότητα στο επιχειρείν θα αποτυπώνεται ακόμη και κάτω από αντίξοες διεθνώς χρηματιστηριακές συνθήκες.

Η ΕΛΓΕΚΑ διαψεύδει τα περί συζητήσεων με την Elbisco. Η ουσία, όμως, βρίσκεται στην εισηγμένη με την οποία συζητά εδώ και καιρό η εταιρία.

Κατηγορηματικά διαψεύδει η διοίκηση της Autohellas συζητήσεις για δήθεν στρατηγική συνεργασία με τον Σφακιανάκη.

Διαψεύσεις, όμως, είχαμε τις τελευταίες ημέρες τόσο από την πλευρά της Ridenco, στον χώρο του εμπορίου, όσο και από την πλευρά των Everest, Γρηγόρη και ΚΡΕΚΑ στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Όμως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως και στη Rainbow, υπάρχει... καπνός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v