Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με διευρυμένο ενδιαφέρον

Οι υψηλές συναλλαγές που σημειώνονται για μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, σε συνδυασμό με τον υψηλό τζίρο σε 3E, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Intracom, παραπέμπουν σε ενεργοποίηση ισχυρών επενδυτικών κύκλων. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και αρκετά εγχώρια επενδυτικά σχήματα, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον μικρομεσαίο χώρο. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ λόγω ρήτρας καυσίμων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Αθήνα συνεχίζει να κινείται κόντρα στο ρεύμα. Με αιχμή αρχικά τη ΔΕΗ, στη συνέχεια τον ΟΠΑΠ και τελευταία τον ΟΤΕ, η αγορά αντιδρά ξεπερνώντας τις 5.200 μονάδες, σε μια συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών.

Από τεχνικής πλευράς, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη ένας βραχυπρόθεσμος κύκλος που ως σημείο εκκίνησης είχε τα υψηλά (5.289,8 μονάδες) της προηγούμενης Παρασκευής, χαμηλά τις 5.161,5 μονάδες (χθες) και… βλέπουμε.

Βέβαια είναι ακόμα νωρίς να αναφερθεί κάποιος σε δυναμική επαναπροσέγγισης των υψηλών επτάμισι ετών, καθώς η αντίδραση για τον FTSE 20 επιχειρείται για ακόμα μία φορά χωρίς την ουσιαστική συνδρομή των τραπεζών.

Ωστόσο, η αγορά φαίνεται να αντιδρά συνολικότερα στην κατά 0,7% βελτίωση της θέσης για τον Γενικό Δείκτη, που κινείται πέριξ των 5.200 μονάδων, με τον FTSE 20 να παραμένει στις 2.754,2 μονάδες.

Να σημειωθεί πως υψηλό για τον συγκεκριμένο δείκτη αυτήν την περίοδο είναι οι 2.802,4 μονάδες (στη συνεδρίαση της 15ης/10 με ενδοσυνεδριακή κορυφή τις 2.810,2 μονάδες).

Το σημαντικότερο όμως κατά την εκτίμησή μας είναι η άμεση ενεργοποίηση και πάλι αρκετών εγχώριων επενδυτικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον μικρομεσαίο χώρο.

Πρόκειται για επενδυτικούς κύκλους, που κατά τη γνώμη μας δίνουν τόνο και χρώμα στη συνεδρίαση και λειτουργούν συμπληρωματικά, θα λέγαμε, στις κινήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων και των ισχυρών ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως το… παιχνίδι ανοίγει και περιλαμβάνει από την ΚΡΕΚΑ, τη Μάρακ, τη Sato και άλλες εισηγμένες αυτής της κατηγορίας, μέχρι τον Σαράντη, τη Γενική Τράπεζα, την ΕΥΑΘ και τον ΟΛΠ.

Στο ενδιάμεσο αυτών των δύο… άκρων κινείται ένα πολυπληθές κομμάτι της αγοράς, όπως είναι οι μετοχές των εταιριών Ικτίνος, Άλφα Γκρίσιν, Νηρέας, Μουζάκης, ΓΕΒΚΑ, Lavipharm, Centric και Unibrain.

Ενθαρρυντική θεωρούμε επίσης την εισροή κεφαλαίων που συνεχίζεται τόσο στη μετοχή της ΔΕΗ (συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ), του ΟΠΑΠ (14,5 εκατ. ευρώ) και του ΟΤΕ (14,8 εκατ. ευρώ), όσο και στις Marfin Popular Bank (4 εκατ. ευρώ), Coca Cola 3E (3 εκατ. ευρώ), Φουρλής (1,3 εκατ. ευρώ) αλλά και σε ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (από 1,2 εκατ. ευρώ σε κάθε μία), Intracom, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ και Ελληνική Τεχνοδομική.

Απ’ ό,τι φαίνεται, σημειώνεται αρμονική και ισοκατανεμημένη εισροή ρευστότητας από μετοχές εταιριών της... δεύτερης ταχύτητας του ”20άρη”, μέχρι και σε τίτλους εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v