Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση, παραμονές επετείου ”Μαύρης Δευτέρας”

Εντονα πτωτική εξελίχθηκε η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με αφορμή τα μεγέθη των BofΑ και Pfizer, παραμονή μάλιστα της 20ης επετείου της ”Μαύρης Δευτέρας”. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Intralot. Σύντομη αναδρομή στις ”μαύρες” επετείους του Οκτωβρίου.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση αντίθετη της αμέσως προηγούμενης η σημερινή, με τη Σοφοκλέους να ξεκινά ανοδικά, ακολουθώντας το ανοδικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τη σχετική ευφορία που δημιούργησαν τα αποτελέσματα της Nokia.

Ωστόσο, ήλθαν τα αποτελέσματα των Bank of America και Pfizer και να φέρουν σαφώς χαμηλότερη κίνηση στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Σοφοκλέους να προεξοφλεί τα χειρότερα, σε μια περίπου κάθετη κίνηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:03 ενώ κάποιοι άρχισαν να θυμούνται την προ 20ετίας ”μαύρη” επέτειο των χρηματιστηρίων (”Μαύρη Δευτέρα” στις 19/10/87).

Ασφαλώς η γενικότερη εικόνα του ταμπλώ, η οποία απολύτως καμία σχέση δεν έχει με τη χθεσινή, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι το ΧΑ εισέρχεται σε σημαντική μεταβλητότητα, κάτι που τουλάχιστον απαγορεύει τις κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τίτλων που στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση μπορεί να δίνουν σημαντική ανοδική κίνηση, στην αμέσως επόμενη οι αγοραστές εμφανίζονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά όσους επιχείρησαν να ακολουθήσουν τις μετοχές που δίνουν κίνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, και μέχρι να υπάρξουν νεότερες σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, από ότι φαίνεται ο πρώτος λόγος μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο διεθνές κλίμα και όσοι συνεχίζουν να εμπλέκονται με τα της Σοφοκλέους, ή απαιτείται να διατηρούν σταθερές θέσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα, ή να διαθέτουν τουλάχιστον αυξημένα αντανακλαστικά.

Τεχνικά, και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν σχετικά θετικό το γεγονός ότι διατηρήθηκε υψηλότερα των 2.730-2.728 μονάδων. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι από εκεί και χαμηλότερα, λείπουν οι σημαντικές στηρίξεις μέχρι τις 2.674 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι περαιτέρω διολίσθηση δεν αποκλείεται να ανεβάζει τις στροφές στην πτωτική τάση.

Από τις μετοχές του 20άρη, ελάχιστοι οι διασωθέντες και μεταξύ αυτών οι Intralot (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό) και ΔΕΗ που τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απλά θετικό πρόσημο ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Cosmote.

Θα πρέπει εδώ να τονισθεί ότι η συνεχιζόμενη σύγχυση όσον αφορά τις πιθανολογούμενες εξελίξεις στο μέτωπο ΟΤΕ-Cosmote, μόνο αρνητική επίδραση μπορεί να έχει στην αγορά, οπότε όσο πιο γρήγορα διευκρινισθούν οι διαθέσεις του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, τόσο γρηγορότερα θα εκλείψει η νευρικότητα στους εν λόγω τίτλους.

Τώρα, όσον αφορά τους αρνητικούς πρωταγωνιστές του FTSE, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική και ΟΠΑΠ ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους, που όλοι έκλεισαν στο ”κόκκινο”, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν Motor Oil, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εμπορική, Eurobank, Εθνική, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΜΡΒ.

Και βέβαια, σε περίπτωση που οι δεικτοβαρείς τίτλοι συνεχίσουν σε νότια κίνηση, θεωρείται μάλλον δύσκολο οι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε ανοδικά, έφτασε μάλλον γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 5.241,62 μονάδες, για να υποχωρήσει στη συνέχεια και να κινηθεί κάθετα, όπως προαναφέρθηκε, λίγο μετά την επανέναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου του ταμπλώ, κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα, στις 5.166,55 μονάδες με απώλειες 1,15% ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 457 εκατ. από τα οποία τα 57,2 αφορούσαν πακέτα.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες ου χώρου, το βραδινό κλείσιμο της Wall Street (που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνει σχετικά ψύχραιμη) αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βραχυπρόθεσμη τάση, όπου ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εισηγμένων στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών και με διατήρηση των υποτιμήσεων στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς χειρότερη και αντίθετη της χθεσινής η τελική εικόνα, με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 194 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4-8,55%.

Τέλος, όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Άλφα Γκρίσιν (μετά την είδηση για συνεργασία με την Deutsche Bank με σκοπό την ανάπτυξη από κοινού φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων), ΜΑΡΑΚ, Ατλάντικ, Χαϊδεμένος, ΚΡΕΚΑ, Σελόντα, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΣΑΤΟ και Αxon.

*** Σημείωση: Αύριο Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου είναι η 20ή επέτειος της ”Μαύρης Δευτέρας”, της χειρότερης ημέρας στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη, καθώς ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 22,6%, την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του.

Μία βδομάδα αργότερα έχουμε ακόμη πιο δυσοίωνες επετείους. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1929 ο Dow υποχώρησε 13,5% και την επόμενη 11,7%. Ήταν το κραχ της Wall Street που προηγήθηκε της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Θυμηθείτε και την 10η επέτειο από τη χειρότερη ημέρα της ασιατικής κρίσης του 1997, που έπληξε τελικά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου του 1997. Εκείνη την ημέρα το New York Stock Exchange υποχρεώθηκε να κλείσει νωρίτερα υπό το βάρος μαζικών πωλήσεων, αν και σύντομα ανέκαμψε.

Σημείωση 2: Επειδή πιθανόν η ψυχολογία σας, μετά την αναγνώση των ιστορικών στοιχείων, έχει επιβαρυνθεί σας υπενθυμίζουμε το γνωστό χρηματιστηριακό αξίωμα: ”Τα πολλά λεφτά βγαίνουν από αγορές στο σωστό timing και όχι από τις πωλήσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v