Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα γενικευμένης διόρθωσης στη Σοφοκλέους...

Δεύτερη συνεχόμνενη πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη και μάλιστα, με μέγεθος απωλειών που μεγαλύτερο είχε να δει από τις 16/8. Αν και οι ενδοσυνεδριακά 5 ανοδικές μετοχές τελικά έγιναν 48, η γενικότερη αρνητική εικόνα του ταμπλώ συστήνει αν μη τι άλλο αυτοσυγκράτηση και παρακολούθηση του διεθνούς κλίματος. 20 τίτλοι με απώλειες από 4-6,42%.

του Θ. Σταυρόπουλου

Γενικευμένη διόρθωση που έδωσε τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου για το Γενικό Δείκτη (είχε να δει απώλειες μεγαλύτερες του 1,5% από τις 16/8/07) και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Η αρνητική εικόνα των μεγάλων διεθνών αγορών πήρε στροφές στη Σοφοκλέους, δημιουργώντας ακόμη αρνητικότερες εντυπώσεις, τόσο στους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο και στη γενικότερη εικόνα του ταμπλώ, με αποτέλεσμα, αν και η σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών βρέθηκε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, να διαμορφωθεί περίπου στο 1 προς 5 (είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν μόλις 5).

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ και Cosmote είχαν προϊδεάσει για διαθέσεις ”νότιας” κίνησης, οπότε όλο το βάρος διακράτησης των κεκτημένων ήταν επόμενο να πέσει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος όμως σήμερα βρέθηκε και αυτός στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, έστω και εάν σε αρκετές περιπτώσεις, οι απώλειες δεν συνάδουν με τον όγκο συναλλαγών.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα για τον τίτλο της Τράπεζας Κύπρου μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία η τράπεζα κατηγορείται για ”ξέπλυμα χρήματος” από τις ΗΠΑ και ο οποίος ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 12,7 ευρώ με απώλειες 6,48% για να κλείσει τελικά σαφώς υψηλότερα.



Από τις μετοχές του 20άρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο Βιοχάλκο και Εμπορική και αμετάβλητος ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές, απώλειες μεγαλύτερες του 2% κατέγραψαν ΔΕΗ, Coca Cola, Cosmote, Τιτάνας, Eurobank, Εθνική, Κύπρου και αξιοσημείωτες απώλειες για ΜΡΒ, Intralot, Motor Oil και ΟΤΕ.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι το θετικό κλίμα για μεσοπρόθεσμα υψηλότερη κίνηση στο ΧΑ παραμένει, χωρίς όμως να αποκλείουν περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει η εικόνα των διεθνών αγορών.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όχι μόνο λόγω της τελικής ή της ενδοσυνεδριακής αναλογίας μεταξύ ανοδικών-πτωτικών τίτλων, αλλά γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι αγοραστές των προηγούμενων ημερών εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας από το ταμπλώ, δυσκολεύοντας σημαντικότατα το έργο των εν δυνάμει πωλητών ή έστω αυτών που έπρεπε, είτε να κλείσουν θέσεις, είτε να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη.

Τεχνικά και όσον αφορά το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν συνεχιστεί η περαιτέρω διολίσθηση, πολλά θα παιχτούν στη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 2.730 μονάδων (με μια ενδιάμεση στήριξη στις 2.747 μονάδες) καθώς καθοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου δεν αποκλείεται να ανεβάζει στροφές στην πτωτική κίνηση.

Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις, στις 2.762, 2.770 και 2.782-84.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, και μάλιστα με αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις συναλλαγές. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολούθησαν από σχετική απόσταση την κίνηση του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, περιορίζοντας έτσι σχετικά τις ήδη υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης από το ξεκίνημα της συνεδρίασης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ξεκίνησε με πτωτικό gap (οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν πρόκειται για gap εκκίνησης), βρέθηκε εξαιρετικά γρήγορα στις 5.207 μονάδες, μια πρώτη αντίδραση εκτονώθηκε λίγο υψηλότερα των 5.220 μονάδων, νεότερη κίνηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 5.196,04 μονάδων, και τελικό κλείσιμο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 5.200 και συγκεκριμένα στις 5.199,11 μονάδες με απώλειες 1,57% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 530 εκατ. από τα οποία τα 77,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασυνήθιστη για τις τελευταίες συνεδριάσεις η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 206 πτωτικών και, παρά το γεγονός ότι έλειψαν οι κινήσεις πανικού, 20 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4-6,42%.

Τέλος, από τους λίγους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, από το τραπεζικό ταμπλώ ξεχώρισαν Τράπεζα Αττικής και Γενική Τράπεζα, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους, αίσθηση προκάλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Everest, Olympic Catering και η διάθεση των Ηρακλή (μετά το πακέτο των 250.000 τεμαχίων στα 17,4 ευρώ), Sato και S&B να κινηθούν κόντρα στο αρνητικό ρεύμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v