Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές για διόρθωση ”οσμίζεται” η Σοφοκλέους

Ο FTSE 20, ή καλύτερα ένα μέρος του, πρόσφερε σημαντικές και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Αφορμές για διόρθωση υπάρχουν, με τους αναλυτές να ”βλέπουν” ως βάση τις 2.765-2.780 μονάδες. Συντηρείται όμως η ”μόχλευση” για ένα ικανό μέρος του ταμπλό, με τους παίκτες να στρέφονται στα επιμέρους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αφορμή για διόρθωση που ήθελαν οι αγορές δόθηκε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Ο Dow υποχωρεί χαμηλότερα των 14.000 μονάδων με αφορμή τα αποτελέσματα του Citigroup αλλά και τις ουσιαστικότερες επιφυλάξεις για την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου.

Η καταρχήν αντίδραση των αγορών οδηγεί 0,77% χαμηλότερα τον Dow, σε διόρθωση μέχρι και 0,4% τον Dax στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα τον FTSE 20... πρόθυμο για διολίσθηση προς τις 2.765-2.780 μονάδες.

Η έκταση και το εύρος της προεξοφλούμενης διόρθωσης, κυρίως σε εκείνο το κομμάτι της αγοράς που υπεραπέδωσε τον τελευταίο μήνα, θα εξαρτηθεί από το κλίμα, την τάση που διαμορφώνεται διεθνώς.

Από την καταρχήν αντίδραση των αγορών θα λέγαμε πως η διόρθωση δείχνει περισσότερο ελεγχόμενη.

Ούτως ή άλλως η τακτική της πλειονότητας των ενεργών παικτών για αυτή την εβδομάδα ήταν ξεκάθαρη, καθώς αφορά στη στόχευση στα επιμέρους.

Και αυτά είναι που κατά την εκτίμησή μας θα καθορίσουν την τάση μέχρι και την Παρασκευή.

Αφορμή για διόρθωση έψαχναν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κάτι που τους δόθηκε με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας στον ”Ελεύθερο Τύπο” και την απομάκρυνση της προοπτικής άμεσης διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών των δύο επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση του ΟΤΕ θα ήταν αφελές να πιστεύει κάποιος πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε placement με το Marfin Investmet Group να αποτελεί τον πρώτο, μεγαλύτερο, ιδιωτικό φορέα-μέτοχο στον Οργανισμό.

Για τη ΔΕΗ οι αποφάσεις είναι περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα και θα διαφανούν από την αρχή του έτους.

Όμως η απομάκρυνση του ενδεχομένου διάθεσης ποσοστού της ΔΕΗ δίνει, κατά την εκτίμησή μας, προτεραιότητα στην προοπτική στρατηγικών συνεργασιών στα λιμάνια.

Οι πιέσεις ξένων επενδυτικών οίκων και ελληνικών εφοπλιστικών κύκλων είναι έντονες, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός πως στη δικαιοδοσία των ΟΛΠ και ΟΛΘ περνά η λειτουργία των λιμενικών φορέων Αττικής και Μακεδονίας.

Για τον ΟΛΠ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Ραφήνα, πρωτίστως όμως στο αναπτυσσόμενο Λαύριο.

Στα επιμέρους περιλαμβάνονται οι κινήσεις σε Coca Cola 3E και Intralot που προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου, σε διάθεση δωρεάν μετοχών και αμφότερες ετοιμάζονται για τις επόμενες επιχειρηματικές τους κινήσεις.

Όσον αφορά στην Coca Cola 3E η μετοχή εκτιμάται πως θα γίνει πιο ”ελκυστική” και προσιτή στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Στον κλάδο τροφίμων - ειδών διατροφής οι παραιτήσεις στον όμιλο Vivartia επιβεβαιώνουν την αποχώρηση της ομάδας της προηγούμενης διοίκησης και την είσοδο του ομίλου στο επόμενο στάδιο διεργασιών, εξελίξεων.

Άλλωστε, οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, δεν αφήνουν περιθώριο για παρερμηνείες.

Στα ΕΧΑΕ, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα, το περίπου 3,82% της εισηγμένης περνά από τον όμιλο Marfin Egnatia Bank σε τρίτους. Με την εκκαθάριση θα γνωρίζουμε επακριβώς τον αγοραστή, αν και οι πρώτες φήμες κάνουν ήδη τον γύρο της αγοράς.

Στον ευρύτερο χώρο της λιανικής, που μετά την κίνηση Κουτσολιούτσου - Elmec αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, χρήζει αναφοράς η χθεσινή διάψευση της Ridenco για σενάρια περί πώλησης.

Κρατάμε την επίσημη θέση της εταιρίας, ωστόσο η κ. Μυρτώ Καροτσιέρη, ως υπόχρεο πρόσωπο, συνεχίζει να αγοράζει μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως ο κλάδος βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης.

Κινητικότητα όμως σημειώνεται και στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, με την ελληνική μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια να κρατά τα σκήπτρα παγκοσμίως.

Ο κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον, Σελόντα και Νηρέας δείχνουν έτοιμοι για συνεργασίες. Εκτενέστατη και άκρως κατατοπιστική καταγραφή του κλάδου επιχειρείται στο πλούσιο θέμα του φίλου Στέφανου Κοτζαμάνη ”Το μετοχικό στοίχημα των ιχθυοκαλλιεργειών”.

Στα επιμέρους συμπεριλαμβάνονται ο Ρόκας, όπου οι Ισπανοί ενισχύουν σταθερά τη θέση τους, η Inform Λύκος, όπου αργά αλλά μεθοδικά ξεδιπλώνονται συγκριτικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας με την Austria Bank, ο Κλουκίνας - Λάππας καθότι εκκρεμεί η συμφωνία με γνωστή αγγλική αλυσίδα νεανικών ρούχων, ο ΑΒ Βασιλόπουλος (στα 30 ευρώ πλέον), η ΕΛΤΡΑΚ (στα 6,68 ευρώ), ο Βάρδας, το Alter, η Sato (τα 3,84 ευρώ είναι υψηλά επταετίας) και αρκετές ακόμα περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v