Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ”ανάσα” από τις 5.300 η Σοφοκλέους...

Σταθεροποίηση κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, με διατήρηση της μόχλευσης στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίησης αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά 94 μηνών, με κέρδη 20,38% από την αρχή του έτους. Επιφυλακτικός ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Προς τα υψηλά 94 μηνών και …μια ανάσα 11 μονάδων από τις 5.300 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης. Για την επόμενη εβδομάδα, η απουσία σημαντικών νέων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αγορές σε ακραία διακύμανση, είτε ανοδική είτε καθοδική, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς μας.

Άλλωστε, όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αρκετοί ξένοι ισχυροί επενδυτές επιφυλάσσουν για το ΧΑ διαφορετική βραχυπρόθεσμη …τύχη, από ότι για τα ευρωπαϊκά ανεπτυγμένα χρηματιστήρια.

Αυτό εξηγεί τη μερική αυτονόμηση της αγοράς μας, όπου προς το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε προς τις 5.289 μονάδες την ώρα που σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, οι απώλειες κυμαίνονταν από 0,5% έως και 1,2%.

Από τον ASE 20, η κινητικότητα στον ΟΤΕ-Cosmote, εκτιμάται πως θα συνεχιστεί με την αγορά όμως να προκρίνει τη λύση της μη απορρόφησης της θυγατρικής από τη μητρική.

Προς την κατεύθυνση αυτή φαίεται να συγκλίνουν, η εκτίμηση του βασικού μετόχου και του ομίλου Marfin.

Από τον ASE 20, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων δυο επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο συμφωνίας για στρατηγικής μορφής συνεργασία. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν νεότερα. Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν, θα άλλαζε θεαματικά το κλίμα στον ASE 20.

Μέχρις ότου υπάρξει κάτι πιο ουσιαστικό από αυτό το μέτωπο, η βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας της αγοράς, παραμένει επικεντρωμένη στον καλούμενο μικρομεσαίο χώρο. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνουμε και τον Ρόκα, που ενδέχεται να παρουσιάσει ενδιαφέρον και επιχειρηματικά την επόμενη εβδομάδα.

Στην περίπτωση που συντηρηθεί ένα ουδέτερο κλίμα στον ASE 20, μετοχές εταιριών όπως Κλουκίνας-Λάππας, Lamda Development, Kρέκα, Multirama, ΚΑΕ, Λιβάνης, Inform Λύκος, J&P Avax και ορισμένες ακόμη από την κατηγορία Mid 40 - FTSE 140 μπορούν να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις.

Άλλωστε, αυτό το ”παιχνίδι” συντήρησης στον 20άρη με αφύπνιση και παράλληλη υπεραπόδοση μετοχών του μικρομεσαίου χώρου ταιριάζει ”γάντι” σε ένα μεγάλο μέρος των ενεργών παικτών.

Με την προϋπόθεση λοιπόν πως την επόμενη εβδομάδα δεν θα υπάρξουν νεότερα από πιθανές εξελίξεις για εταιρία του 20άρη, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη μπορεί να φτάσει προς την περιοχή των 5.350 μονάδων με συναλλαγές κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, και παράλληλη μόχλευση ενός ικανού μέρους του μικρομεσαίου χώρου.

Μ. Γελ.

-------------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Αν και η θετική ψυχολογία είναι ικανή για την έκπληξη της έκτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ο βαθμός και η ταχύτητα της ανόδου (20% από τα χαμηλά) μας υποχρεώνει να στεκόμαστε με επιφυλακτικότητα έναντι της αισιοδοξίας η οποία βρίσκει όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε νέους κωδικούς ιδιωτών, σε έντυπα ευρείας κατανάλωσης και σε φυσικά πρόσωπα άσχετα με το χρηματιστηριακό χώρο. Ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια νέα ”χρηματιστηριακή φούσκα”. Οι προϋποθέσεις όμως έχουν δημιουργηθεί”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5289,8 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,75%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,11%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,19%, ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,58%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (6,68%), των τηλεπικοινωνιών (4,93%), του εμπορίου (4,85%), και των ταξιδιών και αναψυχής 1,98%).

Σημαντικές απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-2,64%), ακολουθούμενος από τους κλάδους υγείας (-1,4%), προσωπικών και οικιακών προϊόντων (-1,18%) και τεχνολογίας (-1,09%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Άλφα Γκρίσιν (26,04%), Σφακιανάκης (16,14%), Κεραμεία Αλλατίνη (13,64%), Everest (13,51%), Χατζηιωάννου (12,94%), Χατζηκρανιώτη (11,32%), Εικόνα-Ήχος (11,29%), Olympic Catering (10,71%), Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 10%) και Ridenco (9,09%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma Ατέρμων (-16,92%), Πετζετάκις (-11,59%), Τεχνική Ολυμπιακή (-10,46%), Γενική Εμπορίου (-9,92%), Plias (-8%), Δούρος (-7,93%), Eurodrip (-7,32%), Μοχλός (-6,85%), Βαλκάν Έξπορτ (-6,82%) και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-6,67%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v