Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το γενικευμένο ενδιαφέρον συντηρεί την άνοδο

Το γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγεί τον ΓΔ άνω των 5.270 και την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών να ξεπερνά το 2 προς 1. Πιθανή η περαιτέρω ενδυνάμωση της κινητικότητας για τίτλους μεσαίας & μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Προς νέα ιστορικά υψηλά ΔΕΗ, Κύπρου και MPB.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεχίζεται η κίνηση του Δείκτη σε θετικό έδαφος (όπως άλλωστε και των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), όπως και το διευρυμένο ενδιαφέρον για τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων.

Έτσι, ενώ οι δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν στείλει τον Δείκτη να κινείται υψηλότερα των 5.260 μονάδων, σταδιακά ενδυναμώνει το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα 13 μετοχές να καταγράφουν μέχρι στιγμής κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSES 20 με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι ΜΡΒ (προς νέο ιστορικό υψηλό), Βιοχάλκο και Ελληνική Τεχνοδομική, προς νέο ιστορικό υψηλό και με αξιοσημείωτα κέρδη ο τίτλος της ΔΕΗ, όπως και της Τράπεζας Κύπρου, επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, ενώ οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται με θετικό πρόσημο, πλην των Alpha Bank, Eurobank, Coca Cola, Intralot και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, βρίσκεται στο ενδοσυνεδριακό υψηλό και συγκεκριμένα στις 5.271,38 μονάδες, με κέρδη 0,67%, ενώ ο τζίρος στα 273 εκατ. ευρώ, από τα οποία 55,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική μέχρι στιγμής η συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, όπου παρά τις ισχνές συναλλαγές, τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν κέρδη διπλάσια από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας αισθητά τις υποτιμήσεις.

Από τους πρωταγωνιστές ημέρας, στις πρώτες θέσεις Αλφα Γκρίσιν, Κούμπας, Σφακιανάκης, Δομική Κρήτης, Unibrain, Maxim, Χατζηιωάννου, ΕΛΒΑΛ, Νηρέας, ΓΕΚ και Ελληνική Υφαντουργία.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι εάν επικρατήσει η πεποίθηση περαιτέρω μικρής ανοδικής κίνησης του Δείκτη και διατήρησης του θετικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα ενδυναμωθεί τόσο η κινητικότητα όσο και το αγοραστικό ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που ήδη έχει διαμορφώσει την αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών περισσότερο του 2 προς 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v